註冊 登入

咁既條件, 理財來說10分黎講有幾多分

本主題由 hkpal 於 2017-9-13 11:04 PM 移動

咁既條件, 理財來說10分黎講有幾多分 E-mail 此主題給朋友

如果未夠40歲, 無父幹
兩公婆大學畢業, 買了樓現值650萬, 餘不足100萬morgate
有2小朋友, 儲蓄約100萬, 其他投資股票基金價值150萬
但正職兩個加埋唔夠5萬/月

大把人三十唔夠買900萬樓啦

回覆 引用 TOP

似9up多,兩個加埋唔夠5萬

養兩個細路加自己應該都係岩岩好

回覆 引用 TOP

買樓是05年買, 買完先生仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 question00008 於 2017-9-13 11:34 發表

兩公婆大學畢業, 買了樓現值650萬, 餘不足100萬morgate
有2小朋友, 儲蓄約100萬, 其他投資股票基金價值150萬
大學畢業2老婆點無50k人工
(指8大畢業)
令人有疑問
6.5m 樓(05年買)
仲1m按揭
只不過基本私人樓入場板3房級數
當年,我大膽小小都得

我的朋友野雞u
大學都不止50000

引用:
原帖由 question00008 於 2017-9-13 11:34 AM 發表

大部分人應該同你差不多吧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CKL28 於 2017-9-13 12:02 PM 發表

大學畢業2老婆點無50k人工
(指8大畢業)
令人有疑問
6.5m 樓,
仲1m按揭只不過入場板3房級數
當年,我大膽小小都得

我的朋友野雞u
大學都不止50000
時也命也, 太太生小孩有4年斷續全職湊小朋友,
不過話時話50000 /月呢個數, 應該係香討低薪果班~.~ , 香港讀左大學唔代表乜野的, 你有朋友50000UP, 一百個實有幾個, 相反現實上有學生只識讀書, 唔識工作的

理財都係靠自已慳同自己覺得穩陣同有信心既投資

所以留言好極端, 一係話無可能做到, 一係話無可能咁少, 一係話大部份人都係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 question00008 於 2017-9-13 12:13 發表

時也命也, 太太生小孩有4年斷續全職湊小朋友,
不過話時話50000 /月呢個數, 應該係香討低薪果班~.~ , 香港讀左大學唔代表乜野的, 你有朋友50000UP, 一百個實有幾個, 相反現實上有學生只識讀書, 唔識工作的

...
2公婆讀完野雞u
合共搵超過50000

不過如果是小孩讀直資,
(相信有上述東西,不會讀資助,
現在教育d官的質素,真是
有工人,
有7人車(有小孩,有工人)
其實比上不足,比下有餘

人生根本是這樣,
想進一步,
要看您們2老婆是否進取

引用:
原帖由 CKL28 於 2017-9-13 12:15 PM 發表

2公婆讀完野雞u
合共搵超過50000
我只可以講, 個別CASE 就不能比較啦, 我想睇下一般情況姐, 自己都有做少少PART TIME 幫補下的

熱門搜尋: wedding 化妝學校 身體檢查 ring
2條化骨龍可張所有吞噬,睇佢平時餵開乜野

免責聲明:本人的內容及圖片並不打算向任何人提供任何資訊.並且不構成任何建議.儘管所有資料乃本人秉誠提供.並相信資料之來源可靠.也不表示本人保證任何資料均屬完整.可靠.準確.具時效或適用 from水蕉尾王子
引用:
原帖由 question00008 於 2017-9-13 12:19 發表

我只可以講, 個別CASE 就不能比較啦, 我想睇下一般情況姐, 自己都有做少少PART TIME 幫補下的
因我是70s
和您相同背景,
巳經不進取
根本有一層自住3房好正常
(是否供完,另一件事)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stman919 於 2017-9-13 12:19 PM 發表

2條化骨龍可張所有吞噬,睇佢平時餵開乜野
基本的, 所以我唔明白點解好多人可以將所有積蓄放落子女度, 唔需要計劃退休?
值得嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 question00008 於 2017-9-13 11:34 AM 發表

即是剩資產8m 。年薪家庭收入60萬。

其實你話05年買樓。我第一間自住都係這年買。為何在這些年間。你唔親qe低息。再買多幾間呢? 若入息不久。可用租約買。首期可轉按套錢出來並用h+0.7世紀plan。而早年無辣招。息又低。其實最少應可開多兩間。資產最少多現在一倍。

所以論理財來說我只能比你5分。剛合格。

引用:
原帖由 你假誠 於 2017-9-13 12:27 發表

即是剩資產8m 。年薪家庭收入60萬。

其實你話05年買樓。我第一間自住都係這年買。為何在這些年間。你唔親qe低息。再買多幾間呢? 若入息不久。可用租約買。首期可轉按套錢出來並用h+0.7世紀plan。而早年無辣招。息 ...
- del

回覆 引用 TOP

36 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。