註冊 登入

失業左兩個幾月,開始懷疑自己究竟有冇能力搵到工做

引用:
原帖由 鼠仔仔 於 2017-9-25 10:50 PM 發表

九月打後全部都係豬都唔豬既豬頭骨工,而家經濟又咁差仲又年尾啦,好工又點會係而家到放出黎呀
我都搵唔到一份自己覺得岩自己既工作,只有等下年過年再搵,打工咁多工,真係今日太差太差
我都字試過咁多年過左三個 ...
其實個市有好過咩?!@@
三四月開始搵工搵到依家都搵唔到岩心水
完全唔覺得個市有邊個月份係有旺過....
個個都話新年後D人拎哂花紅會大流動 但依我睇今年全年都好淡市 都無乜工放出黎

我都係 搵工搵到好灰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yani9223 於 2017-9-27 12:40 PM 發表

個個都話新年後D人拎哂花紅會大流動 但依我睇今年全年都好淡市 都無乜工放出黎
我反而覺得無想像中咁差, 4-5月多adv但少interview, 6月開始少adv但易有offer好多~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yani9223 於 2017-9-27 12:40 PM 發表

我都覺得今年好淡市

回覆 引用 TOP

今年D工好似無限輪迥咁

熱門搜尋: cosmetic 韓國護膚品 liposuction 韓國代購
我都in了十幾份sin有offer

今日in左一份Job,希望一次搞掂啦

耐性才是投資最需要的條件
財務自由是投資最終的目的
人無法累積財富的原因,是由於介懷「賺錢的速度太慢」,結果導致「輸錢的速度加快」
引用:
原帖由 marcus630 於 2017-9-14 05:18 PM 發表

之前份工做得好唔開心,人性好醜惡,有陣時都好懷疑究竟自己離開係啱唔啱
而家工好難搵
工種少, 人工低. 要求多多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 strawberrykk 於 2017-9-28 02:37 PM 發表

我都in了十幾份sin有offer
三四月時我都係, 但5-6月差不多2-3份就有1個offer

熱門搜尋: 裝修設計 保溫袋 漏水 梳化 洗碗 兒童傢俬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 殺人貴 於 2017-9-28 10:06 AM 發表

今年D工好似無限輪迥咁
咁又係, 個D公司都唔知係咪真係請人~

回覆 引用 TOP

今日second in 希望一次搞掂,唔駛拖過年啦!!!!!

耐性才是投資最需要的條件
財務自由是投資最終的目的
人無法累積財富的原因,是由於介懷「賺錢的速度太慢」,結果導致「輸錢的速度加快」
明白你既感受,啱啱畢業我都失業成14個月,中間得一個 offer 但做兩個禮拜就 quit

熱門搜尋: cosmetic 韓國護膚品 liposuction 韓國代購 豐胸療程 遮瑕膏
引用:
原帖由 hksinsinsin 於 2017-9-16 11:33 AM 發表

搵工講命水,唔一定係你有問題
我都信,工作運好起上來試過3份比我揀

引用:
原帖由 marcus630 於 2017-10-3 03:22 PM 發表

今日second in 希望一次搞掂,唔駛拖過年啦!!!!!
同埋年尾又少D工~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovecyril 於 2017-10-3 07:02 PM 發表

我都信,工作運好起上來試過3份比我揀
係呀~ 有得揀又擔心揀錯~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。