註冊 登入

2010 至 2017 做成衣廠感慨

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2017-9-19 03:37 PM 發表

以前花紅如同双糧實有,依家花紅直情唔出,試緊打工仔低線,其實依家同做pt冇分别!
咁又唔同, PT咩福利都無

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-9-19 02:45 PM 發表

呁你係咪想得bonus only?
No r..但佢double pay 都可cut..所以無分別

但願可以平平淡淡開開心心咁過己滿足.....

你去大南街睇下幾慘烈就知加文前景。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CURIOUSBOY 於 2017-9-19 05:28 PM 發表

No r..但佢double pay 都可cut..所以無分別
以我所知,double pay係唔cut得,勞工法例黎,花紅就可以,我聽同事講過

回覆 引用 TOP

double pay係勞工法例?你係咪講真…

熱門搜尋: 頭髮造型 髮尾油 護髮 髮型 膠原蛋白
引用:
原帖由 woodydavid 於 2017-9-20 08:05 PM 發表

double pay係勞工法例?你係咪講真…
政府工無double pay,唔通政府犯法

回覆 引用 TOP

咁就視乎簽僱傭合約既時候有冇寫明啦,如果係有既,公司唔可以唔出雙糧囉,咁唔通公務員簽約時係會有雙糧咩?簽果時冇,之後咪冇囉~

其實打工仔有咩問題真係要向勞工署問清楚,敞司以前遲到係要罸錢的,但其實勞工法例係唔容許,經同事反映,公司都取消了此罸則,所以有疑問就要攪清楚,唔好比老闆欺壓。

引用:
原帖由 泉@野明 於 2017-9-20 09:21 PM 發表

咁就視乎簽僱傭合約既時候有冇寫明啦,如果係有既,公司唔可以唔出雙糧囉,咁唔通公務員簽約時係會有雙糧咩?簽果時冇,之後咪冇囉~

其實打工仔有咩問題真係要向勞工署問清楚,敞司以前遲到係要罸錢的,但其實 ...
係,其實都好睇合約。但如果腦細要改合約,你簽唔簽。

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-9-20 09:59 PM 發表

係,其實都好睇合約。但如果腦細要改合約,你簽唔簽。
如果公司連雙糧都cut埋,咁間公司真係行到絕路,好快摺埋。

回覆 引用 TOP

你那是7年前的事了。

如果早6年,或5年,或4年,或3年,或2年前你轉了行,今日,你便可以笑看風雲變!

引用:
原帖由 234282 於 2017-9-21 08:50 AM 發表

你那是7年前的事了。

如果早6年,或5年,或4年,或3年,或2年前你轉了行,今日,你便可以笑看風雲變!
老實講。。個時邊有咁衰。。但回頭太難
現高齡都要搵第二春

熱門搜尋: 消脂 美容 facial 甩頭髮 美白精華 黑頭 激光脫毛
但願可以平平淡淡開開心心咁過己滿足.....

引用:
原帖由 CURIOUSBOY 於 2017-9-21 02:00 PM 發表

老實講。。個時邊有咁衰。。但回頭太難
現高齡都要搵第二春
早3/4/5/6/7年前,應該係忙到PK既時候。

引用:
原帖由 泉@野明 於 2017-9-21 02:04 PM 發表

早3/4/5/6/7年前,應該係忙到PK既時候。
而家就靜到P晒K......

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-9-21 02:25 PM 發表

而家就靜到P晒K......
R手指R埋腳指,e-mail都冇封

引用:
原帖由 泉@野明 於 2017-9-21 03:12 PM 發表

R手指R埋腳指,e-mail都冇封
所以我未日日上黎香討吹下水. 串下人. 打發下D時間囉.

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。