註冊 登入

2010 至 2017 做成衣廠感慨

2010 至 2017 做成衣廠感慨 E-mail 此主題給朋友

我公司做左7年都加唔過500...重要cut 埋bonus....其實我入去佢係賺錢。。但年尾話自己無賺。。好啦。。跟住生意一年比一年差。。佢講野應驗了。。個個走左d同事都話哩間野衰。同埋佢走左唔請人。。叫其他人做埋。同事話唔好介紹朋友入去。否則累己累人。。有無ching 公司同我相似ga

回覆 引用 TOP

諗番起又的確係既. 2010年開始. 一年衰過一年. 沒有最衰. 只有更衰.
不過. 衰到呢家. 似乎衰無可衰. 暫時呢兩年好似已經衰到見底. 穩定左小小啦咁啦. 有得做既就做到無得做為止囉. 已經無得做既就迫住要轉行.

回覆 引用 TOP

無言....真係做到唔知做緊乜,以前多野做,唔洗諗咁多野,
而家無野做.....樣樣都要諗...但樣樣都好似好灰....

回覆 引用 TOP

啲腦細係咁仆街,尤其細公司,話就話自由度大,但人工又加得少,職又無得升。一到年尾或四月就扮鳩晒野放風無錢賺,生意唔好。但自己又繼續揸靚車,飲紅酒。鬼咩,屋企乜叉開支都入公司數,扣扣埋埋賺條X毛咩。

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-9-15 11:17 AM 發表

啲腦細係咁仆街,尤其細公司,話就話自由度大,但人工又加得少,職又無得升。一到年尾或四月就扮鳩晒野放風無錢賺,生意唔好。但自己又繼續揸靚車,飲紅酒。鬼咩,屋企乜叉開支都入公司數,扣扣埋埋賺條 ...
係ar..佢買ge 野係入公司數。。。。現在半天吊。。走又要去番低人工。唔走等fire

但願可以平平淡淡開開心心咁過己滿足.....

回覆 引用 TOP

但好奇怪,有啲公司仲可以要ot! 係真係忙,定係本身怕比人炒,冇野做都要留耐啲?

其實大家覺唔覺得中小企真係執左好多,淨番係到的都係d fast fashion,有無人做過fast fashion的merchant?係咪都超多野做?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2017-9-15 02:26 PM 發表

但好奇怪,有啲公司仲可以要ot! 係真係忙,定係本身怕比人炒,冇野做都要留耐啲?
其實哩行扮做野係常識吧。。亞head 留你又唔好意思走。。你下屬留更加唔可以走

但願可以平平淡淡開開心心咁過己滿足.....

ot風氣呢樣野真係事在人為,我地成班同事一夠鐘就收工,老闆響度又如何,照收工。
心諗,老闆你慢慢ot啦,記住熄燈同熄冷氣。

引用:
原帖由 CURIOUSBOY 於 2017-9-15 04:36 PM 發表

其實哩行扮做野係常識吧。。亞head 留你又唔好意思走。。你下屬留更加唔可以走
一準時走,就加客比你跟!

引用:
原帖由 泉@野明 於 2017-9-15 04:53 PM 發表

ot風係氣呢樣野真係事在人為,我地成班同事一夠鐘就收工,老闆響度又如何,照收工。
心諗,老闆你慢慢ot啦,記住熄燈同熄冷氣。
燈油火蠟都係錢,On99坐係到晒電費不如早啲走好過。

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2017-9-15 05:23 PM 發表

有我加客又好呀

熱門搜尋: education 補習社 浸大持續進修學院 英語課程 日本留學 dse

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JACKPANG117 於 2017-9-15 05:23 PM 發表

都要有客比你加先得架,好老實若干年前我都試過日日ot到好晏當時堅係忙到爆連尿都冇時間去痾, 如果家下佢真係有單有客我唔介意幫佢跑架,弊在冇呢~

引用:
原帖由 styler00hk 於 2017-9-15 05:57 PM 發表

燈油火蠟都係錢,On99坐係到晒電費不如早啲走好過。
咪係,做晒d野就收工架啦,座響度扮ot做咩姐,早d返屋企好過啦~

引用:
原帖由 泉@野明 於 2017-9-16 12:25 AM 發表

都要有客比你加先得架,好老實若干年前我都試過日日ot到好晏當時堅係忙到爆連尿都冇時間去痾, 如果家下佢真係有單有客我唔介意幫佢跑架,弊在冇呢~
其實依家你公司跌左幾多生意……………係咪連個客都冇埋!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。