註冊 登入

今日初上強制試課程第1堂,已毫冇信心pass (更新 11/10/2017已一take pass強制)

引用:
原帖由 20687254 於 2017-10-6 09:38 AM 發表

當年考2仔真係求神拜佛唔好停樂活燈位,2波直上綠燈過晒落返保良局一流
我考東院線多車到南華會落斜先做到幾秒2波上3波

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-10-6 09:36 AM 發表

單車我成日踩
但同電單車真係2回事

可能用腳踩俾動力同用手扭俾動力嘅分別
原來如此,加鐘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-10-6 09:36 AM 發表

單車我成日踩
但同電單車真係2回事

可能用腳踩俾動力同用手扭俾動力H分別
手油後生仔會易好多, 年紀大手震反應慢避不了

我當日第1日上強制都係灰到核爆架~~放心啦~~必經之路來的

3堂上哂再買鍾....強制1 take pass...師兄練多幾個鍾~唔好諗咁多啦

引用:
原帖由 小小太空人 於 2017-10-6 11:04 AM 發表

我當日第1日上強制都係灰到核爆架~~放心啦~~必經之路來的

3堂上哂再買鍾....強制1 take pass...師兄練多幾個鍾~唔好諗咁多啦
星期日買左2節自修,星期三考,聽天由命

熱門搜尋: DHA 超聲波 bb奶粉 嬰兒床 baby 陪月員 親子活動
引用:
原帖由 inv1990 於 2017-10-6 10:20 AM 發表

手油後生仔會易好多, 年紀大手震反應慢避不了
考2轆真係襯嫩考,後生細仔跌車都唔怕
我呢D老餅都三張半,手又震又怕痛

引用:
原帖由 20687254 於 2017-10-6 06:09 PM 發表

星期日買左2節自修,星期三考,聽天由命
星期日再睇情況啦,無太大信心的話,儘量星期二晚抽時間練多轉啦

回覆 引用 TOP

想問一問,強制最後嗰急停如果唔用右手前brake,淨用左手後brake停,考官睇唔睇到同會唔會肥?

肥梗,
人地考你「前七後三」急煞動作,
所以你齋用後brake停車,考官一定望到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-10-8 02:33 PM 發表

想問一問,強制最後嗰急停如果唔用右手前brake,淨用左手後brake停,考官睇唔睇到同會唔會肥?
我當日考強制就左手brake到差不多停就拿埋右brake

路試燈位慢車停都係咁處理右手拿brake一定要做俾考官睇

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-10-8 06:55 PM 發表

我當日考強制就左手brake到差不多停就拿埋右brake

路試燈位慢車停都係咁處理右手拿brake一定要做俾考官睇
我今日操都淨用左brake停,一試右brake爭D仆死,太應

引用:
原帖由 20687254 於 2017-10-8 07:52 PM 發表

我今日操都淨用左brake停,一試右brake爭D仆死,太應
自動波唔同棍, 油會猛d, 個頭brake會較到好應好好收, 拿得太快太大力會衝前跌車響呔

考試車速唔高, 基本後brake都剎得停, 但係拿右個動作要照做埋考官睇

仲未諗好考9龍定港島
各場有咩利弊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-10-8 07:52 PM 發表

你要知道左brake 同右brake (即前後煞) 煞停既原理係唔同, 一般前碟後鼓你左brake(後煞)大大手渣落去未必即時鎖轆但右brake(前煞) 大大力渣落就即時鎖轆, 車速慢既, 通常都即停,股力就從後推上頭, 好似坐巴士停然巴士急停個股力咁至於煞車左右手渣幾大力幾深先岩就自己深究喇, 好難講到你知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-10-8 08:02 PM 發表

自動波唔同棍, 油會猛d, 個頭brake會較到好應好好收, 拿得太快太大力會衝前跌車響呔

考試車速唔高, 基本後brake都剎得停, 但係拿右個動作要照做埋考官睇
原來係自動波....我學棍唔怪得睇唔明....

樓主星期日操完感覺如何???有無得心應手咗d呢

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。