註冊 登入

今日初上強制試課程第1堂,已毫冇信心pass (更新 11/10/2017已一take pass強制)

引用:
原帖由 nice1110 於 2017-9-16 02:08 AM 發表

唔洗擔心喎師兄
我強制果時第一堂都喪跌 其他同學都無跌係得我跌 三堂強制之後都未做到考試要求 但臨考前4日日日去操1個鐘 最後都Pass到
其實習慣左架車之後就好好多架喇

Ps 我強制考觀駕 路試鴨駕就快考
駕院&#218 ...
原來香駕D車高身D
唔怪得我坐最前都係腳尖hi地

可能因為部車高身令我腳差不多掂唔到地所以更驚會跌

我第一堂冇跌車,因為我郁D就落腳落腳落腳

所以未洗要扶返起架車

回覆 引用 TOP

望遠, 望遠, 望遠

回覆 引用 TOP

咁先學好平衡~~~
練直及左右轉,即時起步即時收慢,唔駛快住,越慢越好,慢到唔駛落腳好似玩雜技咁,連續多做…………油刹clutch如有,控制得收放自如,之後H野就唔係問題架喇!

先第一堂你就想放棄? 當佢玩具甘玩 上多堂就識咖啦。

回覆 引用 TOP

我個時上第一堂都係咁,樣衰到唔想番去上堂。
隔兩三日上第二堂就開始有改善,但都係比其他同學差。

之後番屋企複習下點做,同埋睇人地分享點渣,第三堂就開始掌握到。
不過我考強制都自己操多5堂左右先去考。
甚至有人強制都已經用8堂以上去操練。

其實第一堂好多野都唔知,又緊張,所以奶下野冇咩問題。
最緊要肯試、唔怕跌,膽大心細再慢慢熟練就問題不大。

網上都好多片/post分享,你可以參考完之後試下,好快上到手,到時有信心就問題不大。

強制學/考嘅野雖然話係“基本功”,“基本功”聽落似係簡單野咁,但其實先係重要同最難克服,因為一開始咩都唔識,所以先要擺最多心機。
見到人地咁快上手,有機會係人地曾經渣過(其他國家),所以唔好咁快灰心,苦盡先會甘來,加油。

回覆 引用 TOP

鴨脷洲最easy

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fto94 於 2017-9-16 05:40 PM 發表

咁先學好平衡~~~
練直及左右轉,即時起步即時收慢,唔駛快住,越慢越好,慢到唔駛落腳好似玩雜技咁,連續多做…………油刹clutch如有,控制得收放自如,之後H野就唔係問題架喇!
阿蛇成日叫我俾油俾油俾油, 俾油就唔跌架啦

如果越慢越好, 俾油又好難慢, 但快一轉灣就 ball out
但轉灣唔俾油又會唔夠力跌車

好亂

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-17 03:31 AM 發表

阿蛇成日叫我俾油俾油俾油, 俾油就唔跌架啦

如果越慢越好, 俾油又好難慢, 但快一轉灣就 ball out
但轉灣唔俾油又會唔夠力跌車

好亂
現時犯錯係,收油,入彎,動力不夠想跌,搬起小小,再比油想再入。
直接做法,收油,入彎,想跌,右手扭多小小繼續去。

多練習就成功,剛成功一次奪P。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 26中毒人 於 2017-9-17 08:45 AM 發表

現時犯錯係,收油,入彎,動力不夠想跌,搬起小小,再比油想再入。
直接做法,收油,入彎,想跌,右手扭多小小繼續去。
樓主好似學自動波

樓主如果夠胆直路扭大油, 入灣收油拿尾brake, 出灣都唔駛補油

佢心理覺得就跌就跌, 一驚所以自然跌車

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-9-17 10:21 AM 發表

樓主好似學自動波

樓主如果夠胆直路扭大油, 入灣收油拿尾brake, 出灣都唔駛補油

佢心理覺得就跌就跌, 一驚所以自然跌車
鴨記嗰強制場其實係暗斜路
一邊灣斜上,一邊灣斜落

轉斜上會成日唔夠力就跌就跌
斜落就成日快得濟轉唔晒個灣向前標水馬

但如早D扭軚又撞内圈雪糕筒

考棍車就唔會咁啦,起碼棍車重心分佈合理,有油缸夾,易平衡,落腳都舒服d
強制行1、2波快得去邊,又唔會好似綿羊咁,一扭大d就跳波~

其實考牌論,真係棍車易過綿羊,
咁當然有牌之後出街間A出部綿羊做腳車係舒服過棍車啦~

唉,祝你好運啦~

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-17 10:36 AM 發表

鴨記嗰強制場其實係暗斜路
一邊灣斜上,一邊灣斜落

轉斜上會成日唔夠力就跌就跌
斜落就成日快得濟轉唔晒個灣向前標水馬斜同

但如早D扭軚又撞内圈雪糕筒

油門感覺係練返黎操多, 十個鐘強制應該輕鬆過關

去到路試個斜8仲斜同個灣仲細

引用:
原帖由 毛明仕 於 2017-9-17 10:47 AM 發表
時有
考棍車就唔會咁啦,起碼棍車重心分佈合理,有油缸夾,易平衡,落腳都舒服d
強制行1、2波快得去邊,又唔會好似綿羊咁,一扭大d就跳波~

其實考牌論,真係棍車易過綿羊,
咁當然有牌之後出街間A出部綿羊做腳車係舒 ...
不過棍強制上2波路試上3波都肥左好多師兄

考強制時有師兄一波踢上空波捱左陣就出右腳

有師兄路試斜路開車落左右腳, 幾秒就肥左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-9-17 10:57 AM 發表

油門感覺係練返黎操多, 十個鐘強制應該輕鬆過關

去到路試個斜8仲斜同個灣仲細
楂開揾食車
用腳控油門好易
長命斜上斜都可以定油hold係度

但油門一轉用手扭,就好難控制

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。