註冊 登入

今日初上強制試課程第1堂,已毫冇信心pass (更新 11/10/2017已一take pass強制)

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-17 03:31 AM 發表

阿蛇成日叫我俾油俾油俾油, 俾油就唔跌架啦

如果越慢越好, 俾油又好難慢, 但快一轉灣就 ball out
但轉灣唔俾油又會唔夠力跌車

好亂
呀sir講得岩 俾油架車會平衡返 但唔係叫你扭大油咁俾 係輕輕扭少少俾返少少力架車

回覆 引用 TOP

今日上第2堂
已經好左好多
少左好多落腳
但轉灣仍然成日踩線
有時又灣直衝水馬(尤其轉右)
仲扭親腳

今日玩埋直衝著燈急停,但好多時都唔夠速度著燈

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-17 07:57 PM 發表

今日上第2堂
已經好左好多
少左好多落腳
但轉灣仍然成日踩線
有時又灣直衝水馬(尤其轉右)
仲扭親腳

今日玩埋直衝著燈急停,但好多時都唔夠速度著燈
有冇帶手套? 有就除左佢? 個手感好好多

油門平衡做到就開始改善視線運用

https://www.youtube.com/watch?v=at1_1CAw1Cs

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-17 12:54 發表

楂開揾食車
用腳控油門好易
長命斜上斜都可以定油hold係度

但油門一轉用手扭,就好難控制
唔熟一於補夠20個鐘就咩都熟, 用慣腳控制油門初初係唔習慣用手架. 努力

我係現代人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-9-17 08:24 PM 發表

有冇帶手套? 有就除左佢? 個手感好好多

油門平衡做到就開始改善視線運用

https://www.youtube.com/watch?v=at1_1CAw1Cs
笫一堂用電單車皮手套,手感好差
今堂用勞工手套,手感好左但生水泡
香駕唔比除手套

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-17 09:17 PM 發表

香駕唔比除手套
無帶隻手會起浸, 所以練到咁上下有感覺先除, 我考路試時時無帶手套都合格

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-17 09:17 PM 發表

香駕唔比除手套
生水泡即係用左死力, 盡量溫柔d先做到定油, 打斜8時你一邊俾油一邊拿brake, 就知唔可以鬥力

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-9-17 09:36 PM 發表

生水泡即係用左死力, 盡量溫柔d先做到定油, 打斜8時你一邊俾油一邊拿brake, 就知唔可以鬥力
左手生水泡,應係太肉緊楂brake

阿蛇又係話,邊俾油邊brake去就

同4個輪用brake就唔好俾油完全2回事

回覆 引用 TOP

小妹仲矮啦
棍波第一堂都覺得自己pass唔到L制,之後2堂都瘋狂炒車,冇成功過
但自己走去練多2堂就得左!!L制其實唔算難

路試斜路8字先係我H惡夢😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 夢女孩 於 2017-9-19 05:42 PM 發表

小妹仲矮啦
棍波第一堂都覺得自己pass唔到L制,之後2堂都瘋狂炒車,冇成功過
但自己走去練多2堂就得左!!L制其實唔算難

路試斜路8字先係我H惡夢😂😂😂😂😂
棍打斜8同自動波比簡直係天堂

經驗問題, 練多幾次一定掂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夢女孩 於 2017-9-19 05:42 PM 發表

小妹仲矮啦
棍波第一堂都覺得自己pass唔到强制,之後2堂都瘋狂炒車,冇成功過
但自己走去練多2堂就得左!!强制其實唔算難

路試斜路8字先係我嘅惡夢😂😂😂😂😂
唉 斜8我之前可以連續打到10個8個 但有次失手整親隻腳之後而家有陰影 唔係好打得返 仲要就快考試

引用:
原帖由 nice1110 於 2017-9-19 08:28 PM 發表

唉 斜8我之前可以連續打到10個8個 但有次失手整親隻腳之後而家有陰影 唔係好打得返 仲要就快考試
其實練慢速定油打斜8好難跌車整親

我個陣練車時見好多師兄姐淨係練快打斜8其實一跌好危險

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-9-19 07:24 PM 發表
棍打斜8同自動波比簡直係天堂
無錯,棍車打8字認真一流
自動羊就…祝你好運~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-9-19 09:05 PM 發表

其實練慢速定油打斜8好難跌車整親

我個陣練車時見好多師兄姐淨係練快打斜8其實一跌好危險
上手慢d者, 頭幾個鐘棍車已經打到唔打出街玩, 我仲打下跌下, 不過練到20個鐘差不多人車合一, 打遍富運常樂大球場一tick pass埋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。