註冊 登入

今日初上強制試課程第1堂,已毫冇信心pass (更新 11/10/2017已一take pass強制)

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-21 14:29 發表

其實坐位方便
有冇話坐前D定坐後D方便操控?

坐前D,控制軚盤對手就要曲D,相反坐後D對手就可以直D

我成日坐最前(因怕雙腳唔到地)
但楂楂下又會自動坐返後D
如果比我我會坐前少少綿手來說, 其實要睇你自己, 你生得高就後D, 不太高就前D, 你要自己搵到個個平衡感覺同柔順油門控制就好易,

我係現代人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-21 12:17 PM 發表

我係駕院見D人斜路8字,打打下都跌到一仆一碌都真係幾驚心
其實有好多嘢係你自己H選擇, 點解你選擇睇到啲人一仆一碌咁跌車, 而唔可以睇到好多人打8字越打越順? 點解你介意自己H高度而唔去選擇克服? 心態主宰命運, 你成日覺得自己唔得邊有可能成功吖 ... 我H高度連MSX125 都係前腳掌到地, 未又係咁, 而家考試就話無得揀啫, 遲啲考到牌, 你想買咩車都得, 想雙腳到地未買架巡航囉, 再唔係換狗骨load底車身, 如果你有決心就咩都可以克服同解決, 成日喺度自怨自艾的話只會令自己跌落谷底, 積極啲面對, 補一個鐘唔得補夠兩個, 同埋其他同學一齊操, 或搵啲師兄陪你操, 幫你睇下有乜嘢要改善H地方 ... 呢啲先係解決方法, 而唔係只望到負面H嘢 ....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-21 02:29 PM 發表

其實坐位方便
有冇話坐前D定坐後D方便操控?

坐前D,控制軚盤對手就要曲D,相反坐後D對手就可以直D

我成日坐最前(因怕雙腳唔到地)
但楂楂下又會自動坐返後D
如果係自動波, 阿sir教座前少少曲手, 因為申直手易俾大油左

同埋座前d用膝頭頂住架車打8斜, 隻腳無咁易離地台而肥佬

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-21 12:25 PM 發表
自動羊打8聞說好難
因會自動上波

不過唔諗咁遠,搞掂強制出左學牌先算
就算唔再學住將來再報,出過學牌都可以免強制
為防止有人長期只用3,22學牌黎養部車周圍隋茩囍珚蘢捸A

你必需:於強制試合格兩年內,
向運豬處或駕院,排期電單車路試,及出席應考電單車路試(換言之absent棄考呢招唔得)~

亦即是話,要永久保留乙部成績,必需出席丙部路試,那怕你一開波無幾耐,就出黃金右腳,自己申請肥佬~

引用:
原帖由 毛明仕 於 2017-9-21 06:00 PM 發表

為防止有人長期只用3,22學牌黎養部車周圍隋茩囍珚蘢捸A

你必需:於強制試合格兩年內,
向運豬處或駕院,排期電單車路試,及出席應考電單車路試(換言之absent棄考呢招唔得)~

亦即是話,要永久保留乙部成績, ...
駕院職員話pass左強制後只要出過學牌及考期信
唔去考都永久保留強制成績

相反pass左強制2年內乜都冇做就會取消強制成績

不過反正考試錢都俾左,穩陣D出席下肥左又冇壞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-9-21 04:56 PM 發表

如果係自動波, 阿sir教座前少少曲手, 因為申直手易俾大油左

同埋座前d用膝頭頂住架車打8斜, 隻腳無咁易離地台而肥佬
坐姿方便又有冇話坐到個人直一直好
或是坐到陀背咁好

N年前在黃竹坑駕院學電單車,第一堂有同學連單車都唔識踩,阿sir特別指導佢,最尾都pass。
其實好似學游水咁,初初唔識會好驚,不停練不停練點都會學識。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-22 09:23 AM 發表

坐姿方便又有冇話坐到個人直一直好
或是坐到陀背咁好
生得矮就一定坐直, 高就自然要陀陀地背吧

引用:
原帖由 inv1990 於 2017-9-22 10:35 AM 發表

生得矮就一定坐直, 高就自然要陀陀地背吧
我得167已經矮
仲成日陀住背楂

唔知有冇影響

下次強3試下坐到直一直先

另外仲想問,坐姿個身偏多D向左,係咪會減少右傾落右腳機會?

謝謝

熱門搜尋: 護髮 生髮 頭髮稀疏 染髮
引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-22 11:51 AM 發表

我得167已經矮
仲成日陀住背楂

唔知有冇影響

謝謝
帶個重身腰包係左邊可能有用d, 急停時你都唔記得坐左D吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 20687254 於 2017-9-22 11:51 AM 發表

我得167已經矮
仲成日陀住背楂

唔知有冇影響

謝謝
167點會矮😱
我都係160左右著埋鞋高少少坐棍波車都無乜大問題

引用:
原帖由 nice1110 於 2017-9-22 02:28 PM 發表

167點會矮😱
我都係160左右著埋鞋高少少坐棍波車都無乜大問題
香駕部羊我坐到最前,雙腳都係僅僅腳尖掂地

唔知係咩香駕D羊特別高身

回覆 引用 TOP

唉,我明天就考,開車仲經常死火,一緊張就好快放開離合器   磨擦點磨得耐會唔會死火?

引用:
原帖由 wong3939 於 2017-9-24 10:34 PM 發表

唉,我明天就考,開車仲經常死火,一緊張就好快放開離合器   磨擦點磨得耐會唔會死火?
強制死火無問題,不過唔好落右腳

引用:
原帖由 abc730 於 2017-9-25 12:34 AM 發表

強制死火無問題,不過唔好落右腳
多謝師兄,強制pass了

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。