註冊 登入

民主的反思2 : 民主的雅典是如此自毀

本主題由 呆頭鳥 於 2017-9-24 10:52 PM 關閉
雅典的成功才真正與民主制度無關,靠的是戰爭,是侵略,是殖民地,是欺壓弱小城邦,是蝦蝦霸霸,是商業,是發現銀礦,是。 。 。好似講緊美國

熱門搜尋: 保濕 liposuction 粉餅 眼睛 soak off gel 粉底
引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-22 12:16 AM 發表

我對羅馬貴族了解有限,多謝分享
但無論哪種貴族,都一定是鳳毛麟角,將大多數人排除在外
羅馬貴族同平民鬥爭激烈,後來的確有改革,准許平民入元老院,執政官,但關卡重重,數量極少
無論如何,這種形式 ...
基本上你這問題只是共和早期存在,而到在共和中期已經因為宣佈貴族和平民的政治權利均等後就已經解決掉了
羅馬是選不選得到的問題,所謂的關卡就只是在政治本錢上處於先輸了的不利局面而已
但人家泛民吵的"廣泛代表性"卻是"參選權"的問題,可知道人大831是在限制參選權;你連人家說什麼都不懂就拿出來說是怎樣啦……

引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-22 00:28 發表

雅典的成功才真正與民主制度無關,靠的是戰爭,是侵略,是殖民地,是欺壓弱小城邦,是蝦蝦霸霸,是商業,是發現銀礦,是。 。 。好似講緊美國
講咁多都係話民主唔好!
唔通獨裁奴隸制好?
講到底都係想吮屎眼sell中共一黨無民主,叫其他人做奴才。
你呢一叫曲學阿世,讀少少書扮學者然後扭曲真理為當權護航而撈油水,咁做抵觸學述專業亦證明自己冇學者文人風骨。
一個地方住一群自己人食住自己搞掂太平無事,好地地有外人結黨闖入又搶又殺,入侵者可能因為冇資源生活迫人所以要霸佔你資源,但同佢分資源又唔夠佢又郁d講打講殺,你唯有叫佢地自己走或者打到佢地走,但邊個代表你?呢群人唯有選代表,呢個代表(可能一個人或者一班人)就係政府,代表你而由你叫佢代表你,咁就係政府。如果政府逆大家意見自把自為就唔代表大家,咁大家就唔要呢班代表因為呢班人唔能夠代表大家,換言之即係換政府。有符合大家H代表就係呢群人H政府,就走去同入侵者謦,你想走定想打?要打就由政府組織軍隊去打仗。
換言之政府係人民選出去代表人民,根本天生政府就係民主選出。
咁點解有獨裁奴隸制?
最簡單就係入侵者打贏咗你變治做你阿豆頭,佢唔係代表你,佢做乜你冇符,一個組織唔代表人民而管住你你冇得反抗就係獨裁奴隸制。
如果一個地方政府由人民以民主方式選出嚟,係天經地義合符自然。
只有侵略、欺詐、強佔、或人民天生奴性須要奴隸主先至會有人民唔要民主。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-22 11:44 AM 發表

講咁多都係話民主唔好!
唔通獨裁奴隸制好?
講到底都係想吮屎眼sell中共一黨無民主,叫其他人做奴才。
你呢一叫曲學阿世,讀少少書扮學者然後扭曲真理為當權護航而撈油水,咁做抵觸學述專業亦證明自己冇學者文 ...
當年雅典同今時今日的美國一撚樣,行霸權主義,唔鍾意就打,制裁,禁運。 「伯羅奔尼撒戰史」中事例大把,我講一則,一次雅典使節教訓某不願臣服的城邦時,講咗句非常出名的說話:公平僅存在於實力相等的地方,強者可以為所欲為,弱者受到傷害天經地義(the strong do what they can and the weak suffer what they must),然後將該邦所有男人殺死,婦幼賣為奴,這就是奉若神明的民主雅典。

修昔底德的偉大在於務實,不迷信民主,甚至有些憎惡民主(唔似閣下,講嘢冠冕堂皇卻毫無營養),所以能夠獨立思考,發現真相,所以佢本「伯羅奔尼撒戰史」成為世界所有國際政治學生必讀書目

引用:
原帖由 erkc 於 2017-9-22 01:24 AM 發表

基本上你這問題只是共和早期存在,而到在共和中期已經因為宣佈貴族和平民的政治權利均等後就已經解決掉了
羅馬是選不選得到的問題,所謂的關卡就只是在政治本錢上處於先輸了的不利局面而已
但人家泛民吵的"廣泛 ...
羅馬普通人想成為元老院或執政官候選人,難過登天,得幾條路,比如做過保民官,或管理過國家財政,或執掌過國家司法單位等。 831假假哋都有一個篩選機制,羅馬連篩選都慳埋,開波前已註定無得落場

引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-23 00:35 發表

當年雅典同今時今日的美國一撚樣,行霸權主義,唔鍾意就打,制裁,禁運。 「伯羅奔尼撒戰史」中事例大把,我講一則,一次雅典使節教訓某不願臣服的城邦時,講咗句非常出名的說話:公平僅存在於實力相等的地方 ...
美國行咩霸權主義呀?你條史盲唔識就唔好獻醜!
美國一路都鎖國,英法蘇中求佢佢都唔出手,美帝出咗手如果要霸住?成個歐洲亞洲都係美國啦!
自己統治不力,就衊做一個邪惡出嚟引導民怨向外呢招係對資訊唔流通獨裁奴隸H地方做行得通。但高幹高賈個個有外國護照,咁呢d咁屎H假新聞你呃到邊個?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-23 00:35 發表

當年雅典同今時今日的美國一撚樣,行霸權主義,唔鍾意就打,制裁,禁運。 「伯羅奔尼撒戰史」中事例大把,我講一則,一次雅典使節教訓某不願臣服的城邦時,講咗句非常出名的說話:公平僅存在於實力相等的地方 ...
全世界應該主要得2個國家會指控美國係霸權,北韓同中共。但呢2個地方言而無信不守國際法翻版山寨所以處處被其他國家排擠,唔想被排擠?派錢咯。
如果你唔鍾意民主自由,你應該去北韓享受炮刑嘛,無謂咁辛苦要用PC由民主自由國家發展出H設備上www唱衰中共人自己都唔信H民主呀。

引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-23 01:00 發表

羅馬普通人想成為元老院或執政官候選人,難過登天,得幾條路,比如做過保民官,或管理過國家財政,或執掌過國家司法單位等。 831假假哋都有一個篩選機制,羅馬連篩選都慳埋,開波前已註定無得落場
咁獨裁奴隸制之下人民又用咩方法可以做到人大呢?
你自己作故仔扭曲歷史涂毒讀者散播奴隸思想,志在洗腦,做埋咁多衰嘢你唔怕妻離子散闔家遭憑不測老嚟無依嗎?

引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-20 01:37 發表

以前讀過篇文章,大致是曼德拉為迎合西方,將南非從工業到軍事,金融,市場,製造業全部自我閹割,拱手相讓。
好多人大概唔信,南非早在70年代已進行核試,西方為使南非無核化費盡心機都無用,點知曼德拉一上台就 ...
你呢d共奴認為小國擁核係好事?
咁點解中共要加入制裁肥金呀?
小國冇民主,如果有核武,分分鐘走個獨裁狂人做首領亂射核彈,咁中共好似你呢d啜共H攀附無風骨文人就會受輻射首先甩髮盲眼然後全家死絕或離你而去留你自己一個但黨唔照顧你因為你屬於用完即棄型所以走去領公援但輻射搞到你手指斷哂但頭殼就生咗十隻手指個個當你怪物你一出街就被公安依法棍打因為你樣衰你中棍不支倒地無人扶跟住落雨形成水氹有三吋水你嗌救命但因為仔以往所為太剋人憎所以無人理結果三吋水就咥死你。

熱門搜尋: 激光去斑 假髮 保濕面霜 beauty 飄眉 暗瘡 減肚腩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-21 01:58 發表

這就是了,羅馬執政官,元老院同樣必須從貴族中產生,與斯巴達差不多,不關本錢事,因為是「必須」,平民本錢再多也無得參選,你認為這就是「民主制度」「公民選出」,我無意見,事實上我樂意見到低標準的民主定 ...
奴隸好難明白奴隸與奴隸主H關係,要奴隸明白權利與義務又係嘥口水,要奴隸明白民主自由更加係對牛彈琴。但呢度就有奴才議論民主,真係無恥比無敵更犀利。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-23 01:00 AM 發表

羅馬共和各行政官條件如下:
執政官:43歲以上,法務官經驗者
法務官:40歲以上,財政官經驗者
市政官:無
財政官:30歲以上
護民官:財政官經驗者
監察官:前執政官
(除監察官外全部任期1年,而監察官是每5年選一次任期1年半)

不管你貴族還是平民條件是一樣的,所以是沒有說明限制平民的這種說法
而且我不覺得拿"公共行政經驗"來作參選條件有什麼問題,總好過831那種"由政權/既得利益者來決定誰參選"

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-23 08:44 AM 發表

全世界應該主要得2個國家會指控美國係霸權,北韓同中共。但呢2個地方言而無信不守國際法翻版山寨所以處處被其他國家排擠,唔想被排擠?派錢咯。
如果你唔鍾意民主自由,你應該去北韓享受炮刑嘛,無謂咁辛苦要用PC ...
古巴、伊朗、委內瑞拉、玻利維亞等亞拉非盟友,均在聯合國大會等場合指控美國霸權主義。美國入侵伊拉克、阿富汗,支持阿拉伯之春及全球各地的顏色革命,生靈塗炭,無人機日日炸平民,不是霸權主義是什麼?

民主、獨裁各有各好,大家應遵循「和平共處五項原則」,特別是互不干涉內政:只有該國人民有權決定奉行哪種政治制度。

中國奉行民主集中制,中國國民黨革命委員會(民革)等民主黨派圍繞經濟社會發展中的重大問題,履行參政議政、民主監督、參加中國共產黨領導的政治協商的職能,推動黨和國家各項事業全面發展。

https://www.xcnnews.com/rd/1001892.html

秦二世祖
一• 保持中立,不予置評。
二• 以和為貴,事緩則圓。
引用:
原帖由 秦二世祖 於 2017-9-23 15:55 發表

古巴、伊朗、委內瑞拉、玻利維亞等亞拉非盟友,均在聯合國大會等場合指控美國霸權主義。美國入侵伊拉克、阿富汗,支持阿拉伯之春及全球各地的顏色革命,生靈塗炭,無人機日日炸平民,不是霸權主義是什麼?

民 ...
呢d就係五毛洗腦招數?仲有冇?
你d大話低能到中共人自己都唔信。
中共獨裁咁好,你不如解釋下點解咁多中共人,包括共幹,移民去霸權主意H民主國家?

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-23 04:01 PM 發表

呢d就係五毛洗腦招數?仲有冇?
你d大話低能到中共人自己都唔信。
中共獨裁咁好,你不如解釋下點解咁多中共人,包括共幹,移民去霸權主意H民主國家?
「樹大有枯枝,族大有乞兒。」自中共十八大以來,以習近平總書記為核心的黨中央,全面推進從嚴治黨,幹部移民情況大減。
事實上,有不少外國人移民中國,其中胡志明、西哈努克親王等更選擇來醫療技術先進的中國治病及療養。

秦二世祖
一• 保持中立,不予置評。
二• 以和為貴,事緩則圓。
引用:
原帖由 秦二世祖 於 2017-9-23 16:27 發表

「樹大有枯枝,族大有乞兒。」自中共十八大以來,以習近平總書記為核心的黨中央,全面推進從嚴治黨,幹部移民情況大減。
事實上,有不少外國人移民中國,其中胡志明、西哈努克親王等更選擇來醫療技術先進的中國 ...
移民嚟中共係比中共更窮更落後,或者來中共挖民脂民膏當買辦。
中共人移民民主霸權國家近年你話減少?咁你始終無答中共人點解甘願離開你話好好H獨裁奴隸而移民去你話好差H民主霸權國家?
你大話講少d啦!

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。