註冊 登入

民主的反思2 : 民主的雅典是如此自毀

本主題由 呆頭鳥 於 2017-9-24 10:52 PM 關閉
引用:
原帖由 秦二世祖 於 2017-9-23 15:55 發表

古巴、伊朗、委內瑞拉、玻利維亞等亞拉非盟友,均在聯合國大會等場合指控美國霸權主義。美國入侵伊拉克、阿富汗,支持阿拉伯之春及全球各地的顏色革命,生靈塗炭,無人機日日炸平民,不是霸權主義是什麼?

民 ...
捉住打仗傷及無辜然後作新聞指摘濫殺係你呢d文丑慣技。
所謂懲越戰老解有冇殺過越南平民呀?
你不如教下大家點打仗先至唔會傷及平民啦?匿埋一二角,有能力又唔去制止恐布活動,英美肯出手你就反呢樣反果樣又捉住誤炸傷亡嚟大做文章指摘人地霸權?除咗資訊封閉冇人敢質疑H中共人民之外,全世界都有眼睇到你所作所為,所以你去到邊都被人睇低你。就因為咁,中共人自己都唔信,所以一有機會就個個移民咯。
你仲話民主有害添?民主有害唔通獨裁有益呀?真係鬼話連篇。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-23 06:03 PM 發表

捉住打仗傷及無辜然後作新聞指摘濫殺係你呢d文丑慣技。
所謂懲越戰老解有冇殺過越南平民呀?
你不如教下大家點打仗先至唔會傷及平民啦?匿埋一二角,有能力又唔去制止恐布活動,英美肯出手你就反呢樣反果樣又捉住 ...
美國支持阿拉伯之春,推翻利比亞總統卡達菲等強人,讓伊斯蘭國乘虛而入,得以壯大,絕對是罪魁禍首。卡達菲等強人是獨裁統治,但在他們治下,經濟繁榮,百姓安居樂業;倒台後國家四分五裂,淪為難民寄人籬下。這不是獨裁的好處是什麼?
以美國為首的聯軍,不與敘利亞政府軍協調,更調轉槍頭打他們,屢提停戰讓叛軍及伊斯蘭國歇息,居心叵測;真打伊斯蘭國的是敘利亞政府軍及盟友俄羅斯、伊朗、伊拉克。
中國積極掃蕩新疆的三股勢力,又派員參加聯合國維和任務,展示出勇於犧牲的優良作風。

秦二世祖
一• 保持中立,不予置評。
二• 以和為貴,事緩則圓。
引用:
原帖由 秦二世祖 於 2017-9-23 07:04 PM 發表

美國支持阿拉伯之春,推翻利比亞總統卡達菲等強人,讓伊斯蘭國乘虛而入,得以壯大,絕對是罪魁禍首。卡達菲等強人是獨裁統治,但在他們治下,經濟繁榮,百姓安居樂業;倒台後國家四分五裂,淪為難民寄人籬下。這不是獨裁的好處是什麼?
以美國為首的聯軍,不與敘利亞政府軍協調,更調轉槍頭打他們,屢提停戰讓叛軍及伊斯蘭國歇息,居心叵測;真打伊斯蘭國的是敘利亞政府軍及盟友俄羅斯、伊朗、伊拉克。
中國積極掃蕩新疆的三股勢力,又派員參加聯合國維和任務,展示出勇於犧牲的優良作風。
濃濃的五毛味留言

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-23 08:49 AM 發表

咁獨裁奴隸制之下人民又用咩方法可以做到人大呢?
你自己作故仔扭曲歷史涂毒讀者散播奴隸思想,志在洗腦,做埋咁多衰嘢你唔怕妻離子散闔家遭憑不測老嚟無依嗎?
民主會帶來暴民政治,樣辦在此
當公民大會上有數萬個閣下時,蘇格拉底的死也就不難理解了

關於美國霸權主義,有本書叫「霸權背後」,美國學者寫,不妨讀下,增長些少見識再來吹水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 erkc 於 2017-9-23 03:07 PM 發表

不管你貴族還是平民條件是一樣的,所以是沒有說明限制平民的這種說法
而且我不覺得拿"公共行政經驗"來作參選條件有什麼問題,總好過831那種"由政權/既得利益者來決定誰參選"
所謂「公共行政經驗」,講白點就是已經體制化的參選人,而且是高度體制化,要做到部門首長,套用中共語言,就是在「愛國愛港」後面再加個「愛建制」 。

以「公共行政經驗」設限,我同你一樣,不認為有什麼問題,甚至不覺斯巴達/羅馬貴族天然成為候選人有什麼問題,也不認為以愛國愛港為參選條件有什麼問題。但現實是你同我都人微言輕,偏偏有班有權有勢的人覺得有問題,話無廣泛代表性。

引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-24 12:54 AM 發表

所謂「公共行政經驗」,講白點就是已經體制化的參選人,而且是高度體制化,要做到部門首長,套用中共語言,就是在「愛國愛港」後面再加個「愛建制」 。

以「公共行政經驗」設限,我同你一樣,不認為有什麼問題, ...
羅馬的體制底下不管你是平民還是貴族參選條件都一樣,所以"羅馬貴族天然成為候選人"這種說法已經不成立
而且"有沒有公共行政經驗"和"愛不愛國愛港愛建制"根本是完全不同的事,你現在是邏輯混亂了給一次機會你重新整理一下
不要為了反駁我而說一堆無關的東西

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 l-wing 於 2017-9-24 00:22 發表

民主會帶來暴民政治,樣辦在此
當公民大會上有數萬個閣下時,蘇格拉底的死也就不難理解了
你搞大躍進反右文革死幾多人?
暴民政治就係你呢d否定民主H假道學冇風骨擦鞋文踎作出嚟。
你未解釋點解咁多中共人放棄享受獨裁奴役而選擇移民忍受民主自由去英美喎?
你至少要對你自己大話自圓其說呀?

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-23 04:49 PM 發表

移民嚟中共係比中共更窮更落後,或者來中共挖民脂民膏當買辦。
中共人移民民主霸權國家近年你話減少?咁你始終無答中共人點解甘願離開你話好好嘅獨裁奴隸而移民去你話好差嘅民主霸權國家?
你大話講少d啦! ...
當時居香港,返國內治病者……
聽長輩講,回國治病要好過在香港,那時香港乜都貪,又冇福利

而當時回華僑有優惠,又冇貪污……

最少我知不少,而我位太公在東南亞,之後回國養老,他是文革時期回國的……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 13:10 發表

當時居香港,返國內治病者……
聽長輩講,回國治病要好過在香港,那時香港乜都貪,又冇福利

而當時回華僑有優惠,又冇貪污……

最少我知不少,而我位太公在東南亞,之後回國養老,他是文革時期回國的……
你呢d大話邊個會信?
中共主政之後好多華僑以為有希望所以返去建設,結果被鬥死!
八十年代返大陸果陣仲用緊外匯卷,一窮2白,你醫療好?係呀,除非你係幹部。
大語講少d當積陰德,好嗎?

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 10:25 AM 發表

你搞大躍進反右文革死幾多人?
暴民政治就係你呢d否定民主嘅假道學冇風骨擦鞋文踎作出嚟。
你未解釋點解咁多中共人放棄享受獨裁奴役而選擇移民忍受民主自由去英美喎?
你至少要對你自己大話自圓其說 ...
移民,是為謀生,而非民主,
沒有人吃飽沒事做,跑去做那事……

由鴉片戰爭至改開時,中國是越打越窮,以至改變了由古以來的規律,華僑富裕過內地,所以當時的人,點都想出國謀生……

我家族最少200年來都到東南亞謀生,而我內曾祖,兩位外曾祖,祖父等,都是10多歲去南洋……

民國時,我位外曾祖,讀完中學,在中國無處發展,最後買護照出國,
可見清末,民國的內戰,大量賠款,使中國經濟基本破產,連我外曾祖,家世在中國上層者都要出國。
而破產農民,更是苦上加苦,唯有(賣豬仔)……

多深入讀史,更要看清近代史……

不管中共如何,
最少使中華大陸一統,
最少中國完成工業化,
最少現今中國國民,不用如清末民國為生活而出國,而賣豬仔……

中共雖不利你這洋奴,
但最少利益十多億中華兒女……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 01:24 PM 發表

你呢d大話邊個會信?
中共主政之後好多華僑以為有希望所以返去建設,結果被鬥死!
八十年代返大陸果陣仲用緊外匯卷,一窮2白,你醫療好?係呀,除非你係幹部。
大語講少d當積陰德,好嗎?
最少我太公文革中期回去,都沒事發生……

外匯卷,當時人民幣不能自由對換,是西方封鎖中國,的結果

你自己先積下德……

我長輩回國醫治,還有同鄉都回國治病
這在當時是事實,華僑有優惠……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 13:27 發表

移民,是為謀生,而非民主,
沒有人吃飽沒事做,跑去做那事……

由鴉片戰爭至改開時,中國是越打越窮,以至改變了由古以來的規律,華僑富裕過內地,所以當時的人,點都想出國謀生……

我家族最少200年來都到東南 ...
一分鐘之內回覆?即係抄返嚟!
移民唔係為民主?啱呀!
因為原本果度無民主,制度不公令人民朝不保夕,所以移民!
而移民去有民主法治H地方,因為有好制度有保障,所以移民去果度囉!
冇人移民去北韓㗎?
當然,奴才移民根本唔係為民主,因為被奴役慣,根本唔知咩叫民主。
但只知自己果處好無安全感。
所以有d移民去咗民主地方仲搞奴才生態,令當地人恨之入骨,果d叫映衰哂。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 01:37 PM 發表

一分鐘之內回覆?即係抄返嚟!
移民唔係為民主?啱呀!
因為原本果度無民主,制度不公令人民朝不保夕,所以移民!
而移民去有民主法治嘅地方,因為有好制度有保障,所以移民去果度囉!
冇人移民去北 ...
你可知清末民國,華人移民,為他國百般歧視……

特別是賣豬仔者……

民主,民權,是二戰後的事了,洋奴

最少我知,我外曾祖母去南洋找我外曾祖時,因第一時間沒人引領,(當時有出國護照),但都當非法入境者,坐了3天水牢,最後為同鄉會保出來……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 13:33 發表

最少我太公文革中期回去,都沒事發生……

外匯卷,當時人民幣不能自由對換,是西方封鎖中國,的結果

你自己先積下德……

我長輩回國醫治,還有同鄉都回國治病
這在當時是事實,華僑有優惠……
你只可以呃d得唔到資訊H人。
文革時候走返去?
你不如解釋下五十至г十年代咁多大陸人冒生命危險偷渡來香港?
外匯卷係外國抵制你?
無端端做咩抵制你?你檢討下先,大躍進餓死人就封鎖消息,文革武鬥死人飄死屍去珠江口,支持赤柬大屠殺,做咗咩衰嘢先?下下賴人有乜用?
今日中共都抵制北韓,咁中共係勿錯北韓係勿無辜?
大話講得多會折福。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。