註冊 登入

民主的反思2 : 民主的雅典是如此自毀

本主題由 呆頭鳥 於 2017-9-24 10:52 PM 關閉
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 13:43 發表

你可知清末民國,華人移民,為他國百般歧視……

特別是賣豬仔者……

民主,民權,是二戰後的事了,洋奴

最少我知,我外曾祖母去南洋找我外曾祖時,因第一時間沒人引領,(當時有出國護照),但都當非法入境者, ...
終於發作,唔啱聽就洋奴!
清朝獨裁奴隸制行愚民,d人無啖好食又愚昧無知,所以就被自己人H買辦呃去金山買豬仔!
你唔識歷史但又鍾意引用歷史,你被洗腦定係文盲?

熱門搜尋: 化妝學校 眼部護理 ring 身體檢查 情侶戒指 耳環
引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 01:45 PM 發表

你只可以呃d得唔到資訊嘅人。
文革時候走返去?
你不如解釋下五十至ハ十年代咁多大陸人冒生命危險偷渡來香港?
外匯卷係外國抵制你?
無端端做咩抵制你?你檢討下先,大躍進餓死人就封鎖消息,文革武鬥死人飄死 ...
你所講是事實,

但我所講也是事實……

長輩同鄉裡一起來香港時,是內地政府批准的,那是50年代
但不能由深圳來香港,而是由澳門坐艇仔來港,
因當時只有香港有機埸,當時長輩打算去東南亞,最後因事留在香港
由此可見當時西方是封鎖了深圳的陸路

西方封鎖中國,源自韓戰,多去看史料,
大家都知1955年前,中港還來去自由,之後點解斷左……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 13:43 發表

你可知清末民國,華人移民,為他國百般歧視……

特別是賣豬仔者……

民主,民權,是二戰後的事了,洋奴

最少我知,我外曾祖母去南洋找我外曾祖時,因第一時間沒人引領,(當時有出國護照),但都當非法入境者, ...
因為獨裁奴隸清廷鎖國,國人無見識愚昧無知,去到外地唔入鄉隨俗匿入唐人街拒絕容入當地,被人當異類係當然。
你H歷史觀完全扭曲,而且抗拒民主自由,推崇獨裁奴隸,你走外國一樣被人當東亞病夫一樣招呼。
做人要放開眼界,自己衰就認,檢查自己盡量令自已進步。
一味賴無用,只會濾積怨恨而忽略自身不是變成北韓一樣無論去到邊處處都乞人憎

引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 13:55 發表

你所講是事實,

但我所講也是事實……

因當時只有香港有機埸,當時長輩打算去東南亞,最後因事留在香港
由 ...
獨裁咁你,點解你親戚要離開?
反而要來香港受民主自由H苦?
你知唔知你自己講乜?

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 01:49 PM 發表

終於發作,唔啱聽就洋奴!
清朝獨裁奴隸制行愚民,d人無啖好食又愚昧無知,所以就被自己人嘅買辦呃去金山買豬仔!
你唔識歷史但又鍾意引用歷史,你被洗腦定係文盲?
是你講引人奴隸……

清獨裁,請問民國呢?

你又知何為(賣豬仔),根本不是呃
他們很多是破產農民,沒錢……
而買辦或同鄉,先出路費同買護照錢,到當地工作幾年來抵路費,之後成自由身……

熱門搜尋: 韓國代購 bb cream cosmetic 粉底 化妝掃 抽脂 化妝品

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 13:55 發表

你所講是事實,

但我所講也是事實……

由 ...
出兵北韓係聯合國決議,你派兵支持北韓直接抵觸聯合國決議,所以要負後果!
所謂食得鹹魚抵得渴,冇人無端端抵制你,你做初一所以被抵制!但你就扮無辜扮可憐講到自己無錯係人地夾埋恰你!
呢d就係無檢討乜都賴!同北韓一樣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 01:57 PM 發表

因為獨裁奴隸清廷鎖國,國人無見識愚昧無知,去到外地唔入鄉隨俗匿入唐人街拒絕容入當地,被人當異類係當然。
你嘅歷史觀完全扭曲,而且抗拒民主自由,推崇獨裁奴隸,你走外國一樣被人當東亞病夫一樣招呼。
做人 ...
你都冇腦,

我家族一早在南洋有鋪頭,
我內曾祖百年前照的像,是西裝,
講英文,我家還鬧出因各地英語發音不同,我祖父教我弟弟時的紛爭

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:01 發表

是你講引人奴隸……

清獨裁,請問民國呢?

你又知何為(賣豬仔),根本不是呃
他們很多是破產農民,沒錢……
而買辦或同鄉,先出路費同買護照錢,到當地工作幾年來抵路費,之後成自由身……
你根本唔識歷史但喺度學人說三道四指點歷史,你旨在誤人子弟定係有任務在身須要散播扭曲史觀?
清朝唔係獨裁?唔通封建帝制係民主呀?
你知唔知咩叫洋奴賣辦賣身契?賣豬仔喺中國邊度發生?
你睇d扭曲篩選觀點有預設立場旨在愚民H歷史之後喺度亂吹害人?
你邊度讀書?不如講出嚟等大家提防唔好去讀。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 01:59 PM 發表

獨裁咁你,點解你親戚要離開?
反而要來香港受民主自由嘅苦?
你知唔知你自己講乜?
不是親戚,我自家長輩……

我不是一早講過,我家200年來都到南洋謀生……

自然是去南洋,因家事留在香港而且

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:07 發表

你都冇腦,

我家族一早在南洋有鋪頭,
我內曾祖百年前照的像,是西裝,
講英文,我家還鬧出因各地英語發音不同,我祖父教我弟弟時的紛爭
你呢d係知識份子,係反右運動打擊對像。
而你有鋪頭,係走資份子,喺文革之中你係黑五類!
如果你唔知喺外國開鋪頭讀過下書H人喺文革有咩原罪,證明你根本唔識歷史。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 02:10 PM 發表

你根本唔識歷史但喺度學人說三道四指點歷史,你旨在誤人子弟定係有任務在身須要散播扭曲史觀?
清朝唔係獨裁?唔通封建帝制係民主呀?
你知唔知咩叫洋奴賣辦賣身契?賣豬仔喺中國邊度發生?
你睇d扭 ...
我講我家百年華僑移民史,

你當正我唔認歷史,你可悲更更惡……

反都反上腦

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:11 發表

即係五十至七十年代有冇喺大陸生活呀?

引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:15 發表

我講我家百年華僑移民史,

你當正我唔認歷史,你可悲更更惡……

反都反上腦
你50至70年代冇返大陸算你好彩。
但你宜家就大唱民主唔好獨裁好,似乎無資格話獨裁好喎。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 02:14 PM 發表

你呢d係知識份子,係反右運動打擊對像。
而你有鋪頭,係走資份子,喺文革之中你係黑五類!
如果你唔知喺外國開鋪頭讀過下書嘅人喺文革有咩原罪,證明你根本唔識歷史。
我知,就因是知識份子,所以建國後,各政治運動都不影響到……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:11 發表

南洋係指馬拉、印尼、星州定其他?
南洋各地有剿共排華,你對獨裁專制當權說了算無理由無認識?
除非你根本50-70年代冇喺大陸亦無喺南洋生活,你一切只係睇左報或者聽人U自己根本無經歷過,但就話民主唔好獨裁好!你真係滿嘴大話。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。