註冊 登入

民主的反思2 : 民主的雅典是如此自毀

本主題由 呆頭鳥 於 2017-9-24 10:52 PM 關閉
引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 02:15 PM 發表

即係五十至七十年代有冇喺大陸生活呀?
有呀,

我家按傳統做法,當時我曾祖母同父親留在中國……

我在中國出生,本來我阿嫲想留我在中國,
不過我母親話,家鄉沒一個親人,全部在國外,所以點都讓我出來……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:20 發表

我知,就因是知識份子,所以建國後,各政治運動都不影響到……
大佬呀,三面紅旗大鳴大放反右你知唔知咩嚟㗎?田漢係邊個呀?知識份子?你有冇當時喺內地呀?

引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:25 發表

有呀,

不過我母親話,家鄉沒一個親人,全部在國外,所以點都讓我出來……
咁你即係無經歷過!!!!!!
但你就話民主唔好獨裁好!!!!
你憑咩論斷當代發生H慘事?睇歌功頌德H左報定睇香土呀?睇完就亂U!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 02:18 PM 發表

你50至70年代冇返大陸算你好彩。
但你宜家就大唱民主唔好獨裁好,似乎無資格話獨裁好喎。
我外曾祖在60年代回國建了小洋房……

我祖父母,在我出生後,也回國建了小洋房,成了我童年的快樂園……

我另一位外曾祖文革時回國,那時我們小孩會去看老人家,他會向我們講故仔,教外國語……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:25 發表

有呀,

有下腦,唔好人講你就信。
係好H,就唔會咁多中共人移民民主制H美國。
係好H,點解咁多人走嚟香港?
係好H,點解冇人移民北韓享受金家獨裁?

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 02:27 PM 發表

大佬呀,三面紅旗大鳴大放反右你知唔知咩嚟㗎?田漢係邊個呀?知識份子?你有冇當時喺內地呀?
我未去到年齡那麼大……

我之後才知的是,
我阿嫲外婆家,是清朝二品,至民國,當地的法官,稅務官,銀行長,行會會長,都是她家族的人

建國後,她們整個家族留在中國,各種運動沒有影響到,
到現在,後代還在各重要部門任職

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:31 發表

我外曾祖在60年代回國建了小洋房……

我祖父母,在我出生後,也回國建了小洋房,成了我童年的快樂園……

我另一位外曾祖文革時回國,那時我們小孩會去看老人家,他會向我們講故仔,教外國語……
60年代大躍進啱啱完結,劉少奇老鄧迫老毛下台放棄人民公社准自留地抒緩災情,直至66年老毛再搞文革中共再大禍。
你60年代返大陸起屋學外語添???
你一係紅色高幹紅,一係就外國領事。
一係就老作!!!!
香港資訊自由,你老作呃唔到香港人。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 02:33 PM 發表

有下腦,唔好人講你就信。
係好嘅,就唔會咁多中共人移民民主制嘅美國。
係好嘅,點解咁多人走嚟香港?
係好嘅,點解冇人移民北韓享受金家獨裁?
講真,有能力,有經濟,到那裡都民主 ……

因祖先打好基礎,在中國,在香港,我一向小康生話

所以我才更有能力,時間,來靜觀世事……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:40 發表

我未去到年齡那麼大……

我之後才知的是,
我阿嫲外婆家,是清朝二品,至民國,當地的法官,稅務官,銀行長,行會會長,都是她家族的人

建國後,她們整個家族留在中國,各種運動沒有影響到,
到現在,後 ...
阿婆二品官,假設當時30歲,滿清1911年覆滅,假設你阿婆三十歲有你阿媽,即你阿媽1911出世今年106歲!假設你阿媽30歲生你,即係你今年76歳,60年代你都廿歲啦?你仲未識嘢?你講清楚d?
你如果老作我都唔狙擊你。

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 02:40 PM 發表

60年代大躍進啱啱完結,劉少奇老鄧迫老毛下台放棄人民公社准自留地抒緩災情,直至66年老毛再搞文革中共再大禍。
你60年代返大陸起屋學外語添???
你一係紅色高幹紅,一係就外國領事。
一係就老 ...
這是我家史……
我家是當時普通的華僑,
只是我自家,我阿嫲外家,我母親外家,全是華僑,所以知更多些

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:43 發表

講真,有能力,有經濟,到那裡都民主 ……

因祖先打好基礎,在中國,在香港,我一向小康生話

所以我才更有能力,時間,來靜觀世事……
你喺北韓有能力有經濟就有民主?可以成立嗎?
唔係反中共,但民主只係人民可以監察政府防止暴君(諸如肥金)出現。但至弊係中共對過往做錯唔認數仲唔准提,咁點改正防止重犯?仲有一大班癩共五毛文過飾非替中共張目令人民監察人民。文革咩事無理由唔知,但因為唔准提更無反省所以隨時可以重臨。睇下何妖就知!
習大呢期反貪做得唔錯,但習大之後中共會比咩人做阿頭?
中國人期望有明君賢臣先至有好日子?就係咁原始?
人地美帝特郎普點滑稽幾失禮都好,至多8年就揀得另一個,好壞可以自己決定。

引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 14:51 發表

這是我家史……
我家是當時普通的華僑,
只是我自家,我阿嫲外家,我母親外家,全是華僑,所以知更多些
你阿婆清朝做官,咁你今年80歲?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 02:46 PM 發表

阿婆二品官,假設當時30歲,滿清1911年覆滅,假設你阿婆三十歲有你阿媽,即你阿媽1911出世今年106歲!假設你阿媽30歲生你,即係你今年76歳,60年代你都廿歲啦?你仲未識嘢?你講清楚d?
你如果老作我 ...
你的理解能力真的有限,

我話我阿嫲的外婆家在清代是二品,不是講我阿嫲,或是她外婆是清期二品,而是祖先

同埋你連中國人的倫理輩份都分不清,你何來有能力批評他人……

我教你人倫吧

阿嫲(祖母)——(父親的母親)
外婆(外祖母)——(母親的母親)

明白未……

我出身時是五代同堂,
我阿嫲的阿婆,我叫太太婆(外曾曾祖母)

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-9-24 15:00 發表

你的理解能力真的有限,

我話我阿嫲的外婆家在清代是二品,不是講我阿嫲,或是她外婆是清期二品,而是祖先

同埋你連中國人的倫理輩份都分不清,你何來有能力批評他人……

我教你人倫吧

阿&#2328 ...
被你入到喎!
我睇錯你父母系家族同住H五代同堂!父母系五代一齊住真係小見呀。
咁50-70年代你有喺大陸住過,又起屋又學外語直程小資階級生活安穩。
咁文化大革命紅衛兵鬥死彭德懷打死田漢廣西武鬥上山下鄉李嘉誠劉夢熊走難佢地果d文革動蘯歷史係假?

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-9-24 03:10 PM 發表

被你入到喎!
我睇錯你父母系家族同住嘅五代同堂!父母系五代一齊住真係小見呀。
咁50-70年代你有喺大陸住過,又起屋又學外語直程小資階級生活安穩。
咁文化大革命紅衛兵鬥死彭德懷打死田漢廣西武鬥上山下 ...
非一起住,只是我父系基本在國外……

阿嫲又是她外婆養大的……

所以關係密切D

是的,所以現今我諗唔明,
在你萬惡的世界裏,
我的童年生活如此幸運……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。