註冊 登入

推理問題:如何稱出壞雞蛋?

推理問題:如何稱出壞雞蛋? E-mail 此主題給朋友

有十二個雞蛋,有一個是壞的(重量與其餘雞蛋不同),現要求用天平稱三次,問如何稱出哪個雞蛋是壞的。

熱門搜尋: bb bb會 超聲波 親子活動
引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2017-9-17 10:27 PM 發表

有十二個雞蛋,有一個是壞的(重量與其餘雞蛋不同),現要求用天平稱三次,問如何稱出哪個雞蛋是壞的。
指出哪隻壞, 只完成部分工作,
需要說出壞蛋較輕還是較重!   死未?!

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2017-9-17 11:45 PM 發表

你若然推理不出,遲啲咪俾個答案你囉。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2017-9-18 11:24 AM 發表

你若然推理不出,遲啲咪俾個答案你囉。
你是LT3648 嗎?
又多一個唱獨腳戲尋求不當自我滿足的人了

1. 我就算識唔識都好, 所謂IQ題, 你都係抄翻來, 有無需要未經討論、時間考慮, 講呢d無禮貌無品說話?
2. 第二, 你既不幸了, 我識, SO?
3. 可能我講多左, 補充即係超出左你IQ題, 傷左你自尊心, 咁唔好意思~

咁, 請您檢討下你開題原意, 訓練腦力、大家玩下, OR 你想垂!

垂糧ㄜ羉糬n, 你太心急, 威唔起囉~ 你出事喇

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2017-9-17 10:27 PM 發表

試解:
把雞蛋分為三組: A1~A4 、 B1~B4 、 C1~C4 。
先秤一次,A 組 4 隻對 B 組 4 隻。
(1) 如平衡,秤第二次 A1~A3 對 C1~C3 。
(1.1) 如平衡,秤第三次 A1 對 C4 , C4 是問題蛋, A1 是正常蛋,知 C4 是重些還是輕些。
(1.2) 如 C1~C3 輕些,知問題蛋是輕些,秤第三次, C1 對 C2 。
不平的話是輕些的那個有問題,平的話是 C3 有問題。
(1.3) 如 C1~C3 重些,知問題蛋是重些,秤第三次, C1 對 C2 。
不平的話是重些的那個有問題,平的話是 C3 有問題。
(2)如不平衡,如 A 組重過 B 組,調換組名,即是使 A 組必輕於 B 組。
秤第二次 A1 + B1 + B2 對 A2 + B3 + C1 。
(2.1)如平衡,秤第三次 A3 + B4 對 C1 + C2 。
前者是輕些的話, A3 是輕些的問題蛋。
前者是重些的話, B4 是重些的問題蛋。
平衡的話, A4 是輕些的問題蛋。
(2.2)如前者輕些的話,秤第三次 A1 + B3 對 C1 + C2 。
前者是輕些的話, A1 是輕些的問題蛋。
前者是重些的話, B3 是重些的問題蛋。
(2.2)如前者重些的話,秤第三次 A2 + B1 對 C1 + C2 。
前者是輕些的話, A2 是輕些的問題蛋。
前者是重些的話, B1 是重些的問題蛋。
平衡的話, B2 是重些的問題蛋。

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2017-9-18 11:40 AM 發表

你是LT3648 嗎?
又多一個唱獨腳戲尋求不當自我滿足的人了

1. 我就算識唔識都好, 所謂IQ題, 你都係抄翻來, 有無需要未經討論、時間考慮, 講呢d無禮貌無品說話?
2. 第二, 你既不幸了, 我識, SO?
3. 可能我講多左, 補充即係超出左你IQ題, 傷左你自尊心, 咁唔好意思~

咁, 請您檢討下你開題原意, 訓練腦力、大家玩下, OR 你想垂!

垂糧ㄜ羉糬n, 你太心急, 威唔起囉~ 你出事喇
我唔明你點解認為我係某人,或者係咪你成日都以某種心思去猜度人呢?
這條推理問題,我都係出來讓大家動動腦筋啫,乜咁都傷害咗你咩?
好吧,你既然都識,點解唔係講你的推理出來,而係去好似下面咁回應?
引用:
「有無需要未經討論、時間考慮, 講呢d無禮貌無品說話?」這句說話應該問你自己才對。

從上面的回應中,我只看到係你好自大咁話要求說出壞蛋是較輕或較重。
其實你比我更明白,這種問法題目就更困難,而你卻要求其他人去處理佢?

我只是出一條推理題讓大家玩下,但你一回應並不是去作出推理,卻是認為別人是在垂癒H其實你若認為這條題目是十分艱難,其他人好難答的話,那還可以說得通。但我出題都只有個多小時,你就迫不及待回應,而且還要講「指出哪隻壞, 只完成部分工作, 需要說出壞蛋較輕還是較重!   死未?!」你似乎回答H意思係話這條題目好簡單,所以要加深困難度才叫推理問題吧。若然你又要求加深難度,不就證明這條題目根本並不艱深啦,那應該好多人都識答,又如何好似你話咁,「我係想垂癒v?

你兩個回應好明顯係你自認比其他人聰明吧,但卻未見你有講出自己的推理。即使你懂答案又如何?你係想垂礎h過我囉。

回覆 引用 TOP

有乜好嘈, 威得去邊?

幾”難”都好, 網上有答案, 威唔出,
咩叫做”遲啲咪俾個答案你囉”?

引用:
原帖由 xianrenb 於 2017-9-18 12:41 PM 發表

試解:
把雞蛋分為三組: A1~A4 、 B1~B4 、 C1~C4 。
先秤一次,A 組 4 隻對 B 組 4 隻。
(1) 如平衡,秤第二次 A1~A3 對 C1~C3 。
(1.1) 如平衡,秤第三次 A1 對 C4 , C4 是問題蛋, A1 是正常蛋,知 C4  ...
很好的推理,我就完全找不到有任何推理上的問題,所以我認為答案是正確的。

不過上面有位人兄認為這樣的題目是很艱深的,應該無乜人會識答喎,所以他認為這條題目可以用來垂癒C看來那位人兄真的太自大,還以為其他網友都是儍瓜嗎?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2017-9-18 01:46 PM 發表

很好的推理,我就完全找不到有任何推理上的問題,所以我認為答案是正確的。

不過上面有位人兄認為這樣的題目是很艱深的,應該無乜人會識答喎,所以他認為這條題目可以用來垂癒C看來那位人兄真的太自大,還以 ...
"艱深的,應該無乜人會識答"
樓主你自說自話?
I saw it otherwise, 難怪有人話兩個 LT3648

熱門搜尋: 輪椅 情緒管理 運動 激光矯視 脊醫 腰背痛
引用:
原帖由 CLY 於 2017-9-18 01:04 PM 發表

有乜好嘈, 威得去邊?

幾”難”都好, 網上有答案, 威唔出,
咩叫做”遲啲咪俾個答案你囉”?
並不是我想同佢嘈,係佢以為我出條題目出來想垂癒C你有無見佢點回應呢?
引用:
請問我有得罪佢咩?點解佢要說「需要說出壞蛋較輕還是較重!」,還要附帶一句「死未?」
請問你這種回應是甚麼意思?是否嫌題目不夠難,所以就以為其他人一定唔識?亦因此以為我是有意出條難題出來,跟手就解答給別人知來垂癒H若他想增加難度,說出來無問題,但請問加句「死未?!」又是否代表「我難倒你啦,死未?」

老實講,佢講得出話「需要說出壞蛋較輕還是較重」,你估我唔知佢識點解條題目咩。我只是覺得他太不客氣,一早就認定我係想垂癒A所以我才反諷他一句而已。

引用:
原帖由 CLY 於 2017-9-18 01:55 PM 發表

樓主你自說自話?
I saw it otherwise, 難怪有人話兩個 LT3648
你咪斷章取義,我嗰句係「不過上面有位人兄認為這樣的題目是很艱深的,應該無乜人會識答喎,所以他認為這條題目可以用來垂癒C」

你幫佢都幫到好出面囉,連斷章取義都幫佢做埋,咁我應該認為你係111x111=12321囉,係咪咁H邏輯?

我出題都完全無話過係難題,只想給大家推理一下。你是否沒有看見第一個回答的人是誰,是111x111=12321,只係喺我出題後約個多小時就咁樣回應。請問你又見唔見到佢點回應呀,佢並唔係回應如何解題,而係諷刺我條題目唔夠深喎。請問佢係咪理性回應呢?
不過,你都唔見得好理性,我成句講H係某人認為題目很艱深,但你卻只把部份內容抽出來"艱深的,應該無乜人會識答",把我的原意完全顛倒,還說我自說自話?太可笑了吧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2017-9-18 02:02 PM 發表

並不是我想同佢嘈,係佢以為我出條題目出來想垂癒C你有無見佢點回應呢?

請問我有得罪佢咩?點解佢要說「需要說出壞蛋較輕還是較重!」,還要附帶一句「死未?」
請問你這種回應是甚麼意思?是否嫌題目不夠 ...
哦~ 看來是你多心了, or at least 反應太大,
人家(若果)是隱悔串你, 你明反擊而多字, 便入下乘

我一看覺得「死未」是指新難題很難, 若問你死未, 跳晒step, 因你兩未有競爭關係
明顯是佢記得此題, 作為回覆者, 不第一時間說出答案還可以吧,
佢upgrade了你的題目, 你可以用任何方法討論, 或叫大家慢慢來逐個解決,
因咩事你升溫?

BTW, 除左你, 總之無人說艱深二字, 簡簡單單、清清楚楚, 咩斷章取義?
你打咁多字, 其實都幾奇怪, 如果我有任何因字而覆, 豈不又輕易被你指控斷章取義?
Anyway,
1. 無人其他說艱深二字, 是否事實?
2. 然而你說「有位人兄認為這樣的題目是很艱深的」, 是否有發生?
1&2是簡簡單單的矛盾.

熱門搜尋: 信用卡迎新禮品 旅遊保險 外匯 家居保險 破產申請
引用:
原帖由 CLY 於 2017-9-18 02:37 PM 發表

哦~ 看來是你多心了, or at least 反應太大,
人家(若果)是隱悔串你, 你明反擊而多字, 便入下乘

我一看覺得「死未」是指新難題很難, 若問你死未, 跳晒step, 因你兩未有競爭關係
明顯是佢記得此題, ...
1. 嗱老實講,我唔認為係囉,試問我只係出咗一條題目,但佢H回應並唔係為題目而討論,「需要說出壞蛋較輕還是較重!   死未?! 」我唔認為「死未」係這堥S有任何意義,反而係暗示「我原題目好難咩?咁咪仲難?」
好明顯就係佢認為我揾條難題考人,所以就有咁H回應囉。再加上佢第二次回應,「你是LT3648 嗎?又多一個唱獨腳戲尋求不當自我滿足的人了 」,就是明顯的證明啦。

2. 「"艱深的,應該無乜人會識答" 樓主你自說自話?」,但我原句係「不過上面有位人兄認為這樣的題目是很艱深的,應該無乜人會識答喎,所以他認為這條題目可以用來垂癒C」
請問你只選取中間嗰段,再結論話「樓主你自說自話?」,請問這不就是斷章取義?

3. 乜只有我講艱深咩,你不是也有講嗎?嗱quote埋俾你,那我都唔算斷章取義啦。
引用:
原帖由 CLY 於 2017-9-18 01:55 PM 發表

樓主你自說自話?
4. 其實你根本明白我講「不過上面有位人兄認為這樣的題目是很艱深的,應該無乜人會識答喎,所以他認為這條題目可以用來垂癒C」是表達甚麼的,為何反指係只有我話艱深?若不是那位人兄認為我條題目係艱深可以難倒人,為何又會話我想垂癒H乜原來佢話我想垂織N係因為佢認為我出條題目好淺呀,我真係唔知咁淺H題目,應該好多人識答,又如何垂穢O?若然這種邏輯都可以話我諗多咗,咁我就唯有認啦。

5. 其實你又唔係111x111=12321,你又會知佢唔係咁諗?難怪我都要將你和他聯想成同一個人嗎?

會否神經過敏了一點?這條問題如果沒有推理到壞蛋較輕或還是較重的話,其實整個推理不算完整吧(雖然推理到哪隻是壞蛋就不難推理到它較輕還是較重,因為推理出哪隻是壞蛋大約佔整個推理>80%)!#2 只是提醒了這點吧,有何想「垂癒v之意?

熱門搜尋: 保安課程 日語 ielts 學英文
天地不仁,以萬物為芻狗;
聖人不仁,以百姓為芻狗。
引用:
原帖由 Ron~ 於 2017-9-18 06:37 PM 發表
這條問題如果沒有推理到壞蛋較輕或還是較重的話,其實整個推理不算完整吧(雖然推理到哪隻是壞蛋就不難推理到它較輕還是較重,因為推理出哪隻是壞蛋大約佔整個推理>80%)!, ...
【問如何稱出哪個雞蛋是壞的】
搵到壞蛋,已經解決了問題。
為何需要作“完整推理”?

46 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。