註冊 登入

原子:電子篇

引用:
原帖由 LT3648 於 2017-9-29 10:51 PM 發表

多謝支持,非常罕有啊!
嗯,主要是那些在背後按豬仔既人非常看不過眼。
有意見咪講囉。閃閃縮縮做乜撚…
我屌!

引用:
原帖由 tom.care 於 2017-9-30 02:53 AM 發表

嗯,主要是那些在背後按豬仔既人非常看不過眼。
有意見咪講囉。閃閃縮縮做乜撚…
我屌!
又唔好咁講,所謂人各有志,閃縮都有自由嘅!但最令人惋惜就是射暗箭啫!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LT3648 於 2017-9-27 02:34 PM 發表

對不起,誤會了,可否看#24兩套片?我不是問分子喎!我是問單個原子內所有 spdf orbitals overlaps 的問題,例如鉛,電子雲probability density 咁多overlaps?或是絕無overlap呢?若有overlap,會唔會可能違反 ...
1. dr 變化,    r 到 r+dr  間spherical shell找到電子的機率.
2. find:  r 極值
3. 有節球面 ,內外二層 ; 波函數有 +/ - .
4. 出現的機率不均勻分佈 (不同的 r)

引用:
原帖由 bjj123 於 2017-9-30 08:10 PM 發表

1. dr 變化,    r 到 r+dr  間spherical shell找到電子的機率.
2. find:  r 極值
3. 有節球面 ,內外二層 ; 波函數有 +/ - .
4. 出現的機率不均勻分佈 (不同的 r)
各種不同Orbitals overlap混溝一起,會唔會違反包立不相容原理呢?

Let's talk about the spherical harmonics?

引用:
原帖由 tom.care 於 2017-10-2 12:09 PM 發表

Let's talk about the spherical harmonics?
If relating to electron, pls.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LT3648 於 2017-9-30 08:58 PM 發表

各種不同Orbitals overlap混溝一起,會唔會違反包立不相容原理呢?
又露餡了 咁都問得出
證明你根本唔識乜野係orbital
叫你好好溫書又唔聽
連中學野都未學好 邊個會有興趣同你討論?

引用:
原帖由 sylim 於 2017-10-2 02:09 PM 發表

又露餡了 咁都問得出
證明你根本唔識乜野係orbital
叫你好好溫書又唔聽
連中學野都未學好 邊個會有興趣同你討論?
又情緒化了,本帖是講理據的,請提供理據,無就請便。

本帖宗旨是交流學問,有料不妨拿出來,樓主等緊你。

引用:
原帖由 LT3648 於 2017-10-2 02:22 PM 發表

又情緒化了,本帖是講理據的,請提供理據,無就請便。

本帖宗旨是交流學問,有料不妨拿出來,樓主等緊你。
真係要畫公仔畫到出腸? 中學雞野都要我教?
Pauli's exclusion principle 只適用於相同的量子態
不同orbitals 上的電子有可能在相同的量子態嗎?

仲有 wavefunction 根本就是不同orbitals即spherical harmonics的疊加
你仲無知地不斷問orbitals有無 spatial overlap?
我相信無乜人好似我咁好氣 答你呢D咁基本既物理問題

引用:
原帖由 sylim 於 2017-10-2 02:37 PM 發表

真係要畫公仔畫到出腸? 中學雞野都要我教?
Pauli's exclusion principle 只適用於相同的量子態
不同orbitals 上的電子有可能在相同的量子態嗎?

仲有 wavefunction 根本就是不同orbitals即spherical ha ...
有無數學支持?無都係齋嗡啫!

引用:
原帖由 LT3648 於 2017-10-2 02:41 PM 發表

有無數學支持?無都係齋嗡啫!
乜講數學你會睇得明?? 我怕你連加減數都未得

熱門搜尋: lipstick 雙眼皮手術 liposuction cc cream 瘦面
引用:
原帖由 sylim 於 2017-10-2 02:50 PM 發表

乜講數學你會睇得明?? 我怕你連加減數都未得

https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/6ec5ef09508136b6a693406660ac7e172fd4d6c0
https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render ...
你可能唔知我問乜,我講清楚d吧!不同orbitals 上的電子當然無相同的量子態啦!所以我才質疑不同orbitals overlap,d無相同的量子態的電子溝埋一齊會唔會違反包利不相容原理啫!你明唔明我的問題架?嚴肅少少米咁細路咁啦!

引用:
原帖由 LT3648 於 2017-10-2 02:55 PM 發表

你可能唔知我問乜,我講清楚d吧!不同orbitals 上的電子當然無相同的量子態啦!所以我才質疑不同orbitals overlap,d無相同的量子態的電子溝埋一齊會唔會違反包利不相容原理啫!你明唔明我的問題架?嚴肅少 ...
引用:
原帖由 LT3648 於 2017-9-30 08:58 PM 發表

學你口吻: 非理性 無邏輯既 請過主 恕不招待

引用:
原帖由 LT3648 於 2017-10-2 02:55 PM 發表

你可能唔知我問乜,我講清楚d吧!不同orbitals 上的電子當然無相同的量子態啦!所以我才質疑不同orbitals overlap,d無相同的量子態的電子溝埋一齊會唔會違反包利不相容原理啫!你明唔明我的問題架?嚴肅少 ...
"無相同的量子態的電子溝埋一齊會唔會違反包利不相容原理"

咁都問得出 真係答你都徙我口水

熱門搜尋: 身體檢查 結婚對戒 生bb 情侶戒指 婚宴 新娘化妝 婚紗晚裝

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。