註冊 登入

想請教資深auditor

引用:
原帖由 054D 於 2017-9-22 05:30 PM 發表

呢個世界無話信唔信,component auditor同principal auditor係開JOB 前就要簽協議,有咩要做基於咩原則去做有咩要特別留意重點係咩,同要交D咩同幾時交
同時自己有咩高風險地方要自己做咩 audit procedures 等自己 ...
假如有間subsi 份local audit report 無問題, 但基於較早前先完成local audit 期間消耗不少時間和資源. 依家group auditor 又派team 人去長stay 兩星期, 當地高層已經唔妥. 假如當地account team 唔協助Group auditor, 最後結果是quality opinion or 有其他contingent procedure?

引用:
原帖由 D.Kam 於 2017-9-23 04:16 PM 發表

假如有間subsi 份local audit report 無問題, 但基於較早前先完成local audit 期間消耗不少時間和資源. 依家group auditor 又派team 人去長stay 兩星期, 當地高層已經唔妥. 假如當地account team 唔協助Group audi ...
落得field即係material subsidiary,最好跟group auditor好好合作,否則有機會出qualify opinion話scope of work有問題。

出年再plan好啲,睇下可唔可以收component auditor一份reporting package就搞掂。

回覆 引用 TOP

subsi點做好難講,要視乎果間subsi喺group level對盤數有咩risk先啦,就咁齋吹,點講得上信唔信component audit做嘅嘢呢,當然principal auditor有權自己落去做多次自己tailor 嘅audit work ,睇下partner會唔會批囉,或者eqc過唔過囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 D.Kam 於 2017-9-23 04:16 PM 發表

假如有間subsi 份local audit report 無問題, 但基於較早前先完成local audit 期間消耗不少時間和資源. 依家group auditor 又派team 人去長stay 兩星期, 當地高層已經唔妥. 假如當地account team 唔協助Group audi ...
唔協助,limitation of scrop, disclaimer

總公司有control right的話,公司內部上group auditor未落去,都要叫當地職員配合
叫唔郁的話亦反應呢個集團的溝通同管理係有問題

深圳東部華僑城機動遊戲最少意外六死十傷

悠悠長長繼續前航不懂去驚怕 荊荊棘棘通通斬去不必多看它
利益集團主導下,中國已經沒有希望

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chancetonrichyh 於 2017-10-4 06:27 PM 發表

行内害群之馬不少,留意工厂区非法经营的,避免中伏!!!
係邊區、邊種大廈開事務所,理論上問題不大!

不過長時間都係工廠區、大大聲上來講”佢係核數師、乜事唔講都知”就有尐奇怪囉

我都仲等緊佢回我呢個post
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26877689&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

沽左,10張8張18張、夾成千、都係跟佢幅圖行BY紙倉伯伯
開班教炒期,收果雞碎咁多..教人爭食?~結論~你信左、佢得救
魯芊排行~綠添紅、今生爛蘋果,爆臭口地產婆
引用:
原帖由 chancetonrichyh 於 2017-10-4 06:27 PM 發表

行内害群之馬不少,留意工厂区非法经营的,避免中伏!!!
點解要再三強調兩碼子嘅事拉埋一齊講,行內,工廠區/工業區經營會計師事務所,同,非法經營
我又好想知ching講緊邊區嘅firm

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。