註冊 登入

政府工, 有咩好?

引用:
原帖由 fibich 於 2017-9-21 10:43 PM 發表

如題
吞pop, hea做, 偷懶, 按章工作都唔會俾人炒尤魚.
年年跳point+通漲加幅, 年假又多.
老左又唔會俾人裁.
出面邊到搵呢d工!

引用:
原帖由 fibich 於 2017-9-22 03:40 PM 發表

我身邊有正常大學畢業的朋友(並非top-up)去做所謂的政府工,contract的,而且人工不必外面私人公司好而論壇好多人想做政府工,如果做一切有關辦公室的工就免啦,當然紀律部隊除外
做 Contract 既, 好多以為可以轉做長工, 或加大機會考到公務員, 但其實機會唔大囉.

引用:
原帖由 G-UEST 於 2017-9-22 09:05 PM 發表

合約緊係唔好啦,咩福利都冇!
想入的都係公務員位,不是合約制:
對! 合約只係散工, 做埋晒d豬頭骨工作!

回覆 引用 TOP

鐵飯碗,年假多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fibich 於 2017-9-22 03:40 PM 發表

我身邊有正常大學畢業的朋友(並非top-up)去做所謂的政府工,contract的,而且人工不必外面私人公司好而論壇好多人想做政府工,如果做一切有關辦公室的工就免啦,當然紀律部隊除外
你講既係非公務員合約, 梗係唔好啦。政府工只有公務員位好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xy1xy2 於 2017-9-23 01:01 PM 發表

老左又唔會俾人裁.
出面邊到搵呢d工!
第一行完全同意,有事都唔洗揹鑊,等退休既工作

回覆 引用 TOP

入到長工唔怕俾人炒, 出面發生咩事都唔會影響你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xy1xy2 於 23-9-2017 01:01 PM 發表

老左又唔會俾人裁.
出面邊到搵呢d工!
我朋友1年放45日,重可以偖起,平時想放就放病假。手上有成70日假。正到呢!

引用:
原帖由 icantstop 於 2017-9-23 09:50 PM 發表

我朋友1年放45日,重可以偖起,平時想放就放病假。手上有成70日假。正到呢!
轉左新制好耐啦!
而家新入職得14日大假咋

LWM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gordontkc 於 2017-9-23 10:56 AM 發表

唔好以為政府工真係好好,而家唔同以前了
十分同意,今時唔同往日

熱門搜尋: 醫療保險 腰背痛 感冒 五十肩 肺癌 隱形眼鏡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gordontkc 於 2017-9-23 10:56 AM 發表

唔好以為政府工真係好好,而家唔同以前了
係, D 人以為仲係20年前

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍梅杯 於 23-9-2017 10:27 PM 發表

轉左新制好耐啦!
而家新入職得14日大假咋
我d friends 是老鬼。佢哋話啋你都on9。有時放假去完街重上office探下做到pk d non civil servant term 同事。買蛋 tart 他們食。

英國佬褔利好是常識吧!

熱門搜尋: 業餘進修中心 日語 英文補習
多放假

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。