註冊 登入

香討星期五TGIF thread

引用:
原帖由 watchenthu1980 於 2017-9-22 05:50 PM 發表

好難講,  亦覺得無乜好研究.   條帶用得小就新淨 d. 用得多就殘 d , 點可以用新淨程度定原庄與否.  我有堆 N0S 舊庄帶,  放上舊錶度就可以當原庄帯?  比較可靠係講 same period band 吧.
因為當時只有黑白相,如果知道是原裝錶帶就好了~
從訂購合約和實物 可以了解美軍二戰晚期對軍錶的要求^^

熱門搜尋: 二按 股票即時報價 保險

附件

2017-9-22 06:16 PM

頂一下

支持

引用:
原帖由 kimimika 於 2017-9-22 03:32 PM 發表

Blood 兄近排有無入手乜好野?
有。。。入手好多無謂嘢

想戒錶想左幾年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 watchenthu1980 於 2017-9-22 06:06 PM 發表

nylon 就 馬馬虎虎 ,  至少可以轍底浸洗清潔,  滴露消毒,  不過 d 積.....可能會無左,  好此道者未必願意.
..
我有洗同消毒
用超聲波震動添

D積未甩得曬
咁樣夠了

未洗真係接受唔到,覺得立立地

想戒錶想左幾年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 etetetetetetet 於 2017-9-22 06:24 PM 發表

頂一下

E有D咁過癮嘅玩具架

想戒錶想左幾年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cookie2013 於 2017-9-22 06:57 PM 發表

支持
靚錶
靚片😝

想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2017-9-22 07:08 PM 發表

靚錶
靚片😝
早幾年買落, 依一兩年d靚片價已經超越一個普通人既想像力及購買力. 三,四年前一塊靚片萬鬆d蚊已經不得了, 依家叫價四萬, 有冇成交? 我相信有. 因我個fd賣左塊三萬幾.

借圖

引用:
原帖由 cookie2013 於 2017-9-22 07:20 PM 發表

早幾年買落, 依一兩年d靚片價已經超越一個普通人既想像力及購買力. 三,四年前一塊靚片萬鬆d蚊已經不得了, 依家叫價四萬, 有冇成交? 我相信有. 因我個fd賣左塊三萬幾.

所以我都係唔玩舊撈了
其實邊make sense
塊片貴過好多錶

我可以話明但又唔明🤷🏾‍♂️🤷🏾‍♂️🤷🏾‍♂️

以我嘅budget
我有四蚊
我可以買一隻幾好or三兩隻雜牌嘢玩
買隻Lemania RAF chrono都未洗四蚊。。。

熱門搜尋: 二按 股票即時報價 保險
想戒錶想左幾年
引用:
原帖由 Bloodkrishna 於 2017-9-22 07:23 PM 發表

所以我都係唔玩舊撈了
其實邊make sense
塊片貴過好多錶

我可以話明但又唔明🤷🏾‍♂️🤷🏾‍♂️🤷🏾‍♂️

以我嘅budget
我 ...
所有價錢皆人為. 大莊家揸死d貨吾放, 市場流通極少, 然後美其名搵個藉口吊高黎賣, 咁自然有人跟.

上年我老友去拉斯維加斯既錶展, 大把舊裝運動勞賣, 一個dealer有廿幾三十隻舊地通, 保羅紐曼都有幾隻. 今年去到, 差不多成千個dealers, 只有幾個有舊裝勞賣, 全部賣新裝, 貨源短缺, d價錢有乜理由吾三級跳? 如果依家先玩依d嘢, 非常吃力.

阿sir開新post一定要支持

熱門搜尋: 生髮 護髮 增髮
出黎做野,一定要定。
引用:
原帖由 cookie2013 於 2017-9-22 07:38 PM 發表

舊裝勞賣, 全部賣新裝, 貨源短缺, d價錢有乜理由吾三級跳? 如果依家先玩依d嘢, 非常吃力.
所以我有留意師兄分享 因為是另一個層次的鍾錶世界 唔係甘容易了解得到^^

熱門搜尋: 去印 抽脂 去斑 去暗瘡印 美容課程 防曬
血兄吹雞,支持支持!

TGIF  平嘢一隻!

熱門搜尋: 二按 股票即時報價 保險 銀行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 akl6 於 2017-9-22 08:10 PM 發表

所以我有留意師兄分享 因為是另一個層次的鍾錶世界 唔係甘容易了解得到^^
師兄,
玩錶就好似吸毒咁, 有時身不由己. 就以小弟黎講, 我喜歡GMT #1675.

#1675可以分好多期, 最基本有嬌面同粉面. 嬌面又可以分: OCC面, SCOC面, 感嘆號面, underline面. 粉面又可以分: MK0, MK0.5, 早期MK1, 後期MK1, MK1.5, MK2, MK2.5, MK3, MK4. 咁樣一計, 一隻#1675可以分13期面. 當你擁有最基本粉面MK1, 2, 3, 4, 你就想擁有其他期數如MK0等, 愈少見既期數愈難揾及愈貴. 就好似吸毒咁愈踩愈深, 不能自拔.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。