註冊 登入

港大學研究經費不足 削競爭力 人財外流

引用:
原帖由 royso2008 於 2017-9-23 12:49 PM 發表

689 只不過是地方官,中國習大大可以被批評嗎?
合法的批评当然可以。难道香港人批评得少吗?

可是话又说回来,习大大的支持度货真价实,你随便问问大陆的人,大大真的普遍受欢迎。单是反对战争滥杀无辜,支持和平;单是支持巴黎协议改善全球气候,拯救动物与人类;单是高举支持共同发展的全球化大旗,都够让我真心支持。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-9-22 05:42 PM 發表

我们香港需要钱去办教育,但社N分裂,rk不好,没钱没人,很可惜。
政治學系或會對此網評感到有研究空間

乜條件先為之係我?
引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2017-9-23 02:54 PM 發表

政治學系或會對此網評感到有研究空間
随便

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-9-23 02:54 PM 發表

簬K
論隨便在下不如閣下

乜條件先為之係我?
引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2017-9-23 02:56 PM 發表

論隨便在下不如閣下
论据?

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-9-23 03:20 PM 發表

论据?
#18就是了

乜條件先為之係我?
引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2017-9-23 03:26 PM 發表

#18就是了
ok, you win.

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-9-23 03:39 PM 發表

ok, you win.
咁我有say!真係聖女要徵我duck謘I

乜條件先為之係我?
引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2017-9-23 05:16 PM 發表

咁我有say!真係聖女要徵我duck㗎!
之前pm回咗都話唔要咯, 依家一樣唔要吖。

唔係你肯抛個身我就一定要,okay ?

救命呀!!!

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-9-23 07:20 PM 發表

之前pm回鰴ㄧ颩灟n咯, 依家一樣唔要魽C

唔係你肯抛個身我就一定要,okay ?

救命呀!!!
Sell洢Y要咁赯嚏I我邊知妳幾時需要隉I我冇對妳做釂A啊!覆下帖而已

乜條件先為之係我?
引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2017-9-23 08:45 PM 發表

Sell嘢係要咁㗎嘛!我邊知妳幾時需要啫!我冇對妳做啲乜啊!覆下帖而已
多謝關心,  但我真係唔需要啦, 而且我相信你值得擁有一位更好伴侶, 况且我自己亦難以勝此重任, 故只好祝你早日尋覓佳偶。

我哋都係時候討論返有關升學既嘢啦。

引用:
原帖由 聖女徵duck 於 2017-9-23 09:47 PM 發表

多謝關心,  但我真係唔需要啦, 而且我相信你值得擁有一位更好伴侶, 况且我自己亦難以勝此重任, 故只好祝你早日尋覓佳偶。

我哋都係時候討論返有關升學既嘢啦。
冒犯咗就唔好意思,我不過係鄉下仔少見多怪,唔知妳個網名玩乜而已!
妳覺得這則新聞係升學問題嘅話我就唔覆喇!唔阻妳,妳隨時都搵得我㗎,再見

乜條件先為之係我?

回覆 引用 TOP

rubbish uni, gov should cut everything on these shits

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 narius 於 2017-9-22 11:29 PM 發表

Well .. housing is more affordable than HK. R&D spent is higher than HK. Now US is not without problems. But at least in those two measure, we are vastly better than HK (and i forget, also MEDIAN  ...
"abate you can't make decent argument "

abate? did u mean albeit?

回覆 引用 TOP

美國H科研, 同商業、軍事 、航天 、製造 、電腦各大行業緊密結合
3% H回報,可能係30% GDP
香港H所謂科研, 絕大部分都係吹水、 幫教授出文章升職為目的, 對社會可以話係毫無幫助。 比0.7%已經太多

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。