註冊 登入

太空光速/超光速飛行的影像

太空光速/超光速飛行的影像 E-mail 此主題給朋友

假設這是外星飛船,可以光速/超光速飛行,你認為這些影像正確嗎?歡迎討論。
(例如唔覺狹義相對論勞侖茲收縮,i.e.長度收縮 )

https://www.youtube.com/watch?v=JwTdHydMUC0

熱門搜尋: wedding 身體檢查 鑽石 結婚 眼部護理 ring 粉底
若接近光速,影像應該扭曲兼縮水喎!最終無野睇添,超光速就唔知了,外星人就可能正常。

三種角度:Front View, Side View and Rear View
https://www.youtube.com/watch?v=BYdcCOD8poo

https://www.youtube.com/watch?v=JQnHTKZBTI4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LT3648 於 2017/9/23 07:00 PM 發表

假設這是外星飛船,可以光速/超光速飛行,你認為這些影像正確嗎?歡迎討論。
(例如唔覺狹義相對論勞侖茲收縮,i.e.長度收縮 )

本寅對科學認識極有限, 只係認為除非飛船外其他眼目能見H實物同樣以光速或接近光速飛行, 否則應該乜都睇唔到, 始終係一段模擬影片, 以便表達旅程途中睇到H星體~

另一方面, 對人體能唔能夠承受以光速移動亦有點疑惑

最後本寅相信光速係已知最快H速度, 所以唔會出現超光速

承蒙高人賜教...

引用:
原帖由 鄉講寅 於 2017-9-24 11:50 AM 發表

本寅對科學認識極有限, 只係認為除非飛船外其他眼目能見H實物同樣以光速或接近光速飛行, 否則應該乜都睇唔到, 始終係一段模擬影片, 以便表達旅程途中睇到H星體~

另一方面, 對人體能唔能夠承受以光速移動亦有 ...
外星人嗎!

回覆 引用 TOP

說外星人,只想說明影片超越人類的科學,其實作者可能唔識相對論,若識就應該改編下,唔駛搞到咁誤導,大家認為點改好呢?

又有新人奶野

回覆 引用 TOP

米睇低新人,可能比d舊人更有料,例如潛晒水那些,只識暗中按豬仔。

回覆 引用 TOP

無人睇低新人, (我唔知你)

我拉’登'仔睇戲而已, 你玩新仔(以求取一己不正常滿足感)情況已展開.

P.S. 對你我係懶得按豬仔既, 驚手軟~

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2017-9-24 02:07 PM 發表

無人睇低新人, (我唔知你)

我拉’登'仔睇戲而已, 你玩新仔(以求取一己不正常滿足感)情況已展開.

P.S. 對你我係懶得按豬仔既, 驚手軟~
此帖是講道理的,若有不服應拿出理據現身討論,不應暗中猛按豬仔來發泄嘅!除非是細路。

引用:
原帖由 LT3648 於 2017-9-24 02:45 PM 發表

此帖是講道理的,若有不服應拿出理據現身討論,不應暗中猛按豬仔來發泄H!除非是細路。
觀乎樓主本身的行為...
#4 外星人嗎! + 不當 icon

肆意貼「外星人」標籤, 已不算「講道理」. 

其他文字噪音「現身、重提豬仔的以己度人、發泄、細路」,  已是離題、猜估、情緒表現了, 一蓋不適合在科學討論版出現.
樓主應該多加注意、檢討.

其實#3有一定道理, 起碼說話有條理、貼題, 適當於科學討論版.
注意, 內容沒有一絲「外星人」討論, 樓主理虧了!
是為討論!

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2017-9-24 02:55 PM 發表

觀乎樓主本身的行為...

肆意貼「外星人」標籤, 已不算「講道理」. 

其他文字噪音「現身、重提豬仔的以己度人、發泄、細路」,  已是離題、猜估、情緒表現了, 一蓋不適合 ...
幾好,講道理始終較好,我講外星人只是表面,你以為我真想講外星人,睇野未免膚淺咗d,其實我想大家諗下點改編影片,使它乎合相對論啫!你又衝動咗了。

回覆 引用 TOP

以此回應人家的#3, 已見不當.  

我沒有也不需你猜估的「你以為我真..」

回覆 引用 TOP

P.S. 你又重複舊病, #11只有少量討論, 如#10解釋, 少量討論是錯誤的.
諷刺的是, 噪音比討論多.
你此病始終不解, 常年復發,,,, 故有 #6 #8 的「如何討論此帖」的討論.

回覆 引用 TOP

咪講緊道理囉!駛乜驚到潛晒水吖!唔知邊個鬧情緒呢?

熱門搜尋: nlp 英文補習 上門補習 日文 澳洲留學
引用:
原帖由 LT3648 於 2017-9-24 03:28 PM 發表

咪講緊道理囉!駛乜驚到潛晒水吖!唔知邊個鬧情緒呢?
你情緒表現升級了!
出現在科學版很不適當.

BTW, 潛水?  從何談起?
這亦是離題而無聊的控訴了, 你不能集中題目、還是討論不利轉移視線呢.

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。