註冊 登入

老闆間公司就快執笠,叫我同佢一齊去借錢..

求簽啦問神啦, 可以的就做股東
但點解你做神咁耐唔知公司會蝕錢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Koenma 於 2017-9-27 10:36 AM 發表

幾熟都好,借財仔最後多數反面收場又上身!
X2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Koenma 於 2017-9-27 10:36 AM 發表

幾熟都好,借財仔最後多數反面收場又上身!
所以我都考慮緊
借佢係咪好唔應該

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 是事旦旦 於 2017-9-27 11:40 AM 發表

傻啦,借財仔,小心翻唔到身,呢幾十年做既野全部白費哂呀
但佢話如果唔借財仔,先係將咁多年黎既心血白費,佢唔想親手將公司執笠

理性地分析,樓主借完錢之後,要幾耐先收得返?借完收唔返既,咁借黎做咩?

攞左遣散費好走,唔好上身。借財仔唔係正路。

回覆 引用 TOP

走魖虴A還?

回覆 引用 TOP

千祈吾好借,佢有錢賺都未必比返你,因為生意要有儲備金,以備發展及不時之需,不幸蝕錢,到時佢還吾到比你,炒你兼避你或你倆反目,你人財兩失,連朋友、老闆都無埋。

回覆 引用 TOP

借就當然無得借 ... 一係就入股 ...
賺 ... 入股 就 你都一齊 發達 ...
蝕 ... 你借俾佢 或 入股,你都一樣要還錢俾 財仔

所以 有前景 就 入股 (可以 在 遣散費 扣, 一單還一單,先計好 遣散 再 轉做 股東),無就 收錢 走人 算數 ... 可以繼續 做朋友

熱門搜尋: 新娘化妝 眼部護理 情侶戒指 身體檢查 化妝學校 婚禮
我的兩個世界:
鐘錶網
電單車-香港

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方浪漫的水管 於 2017-9-28 10:34 AM 發表

但佢話如果唔借財仔,先係將咁多年黎既心血白費,佢唔想親手將公司執笠
借左$公司会翻生❔死池啲咋。米硬膠。

回覆 引用 TOP

同你老闆一齊賣海鮮啦

冷靜觀察、穩住陣腳、沉著應付、韜光養晦
善於守拙、決不當頭、抓住機遇、有所作為

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高人最膠 於 2017-9-28 10:46 AM 發表

理性地分析,樓主借完錢之後,要幾耐先收得返?借完收唔返既,咁借黎做咩?
好問題,我問過老闆,佢話會將新公司既股份分一半俾我,同時人工自然會調整上去,我估轉型成功之後幾年就收得返哂,當然而家最大既問題就係唔知轉唔轉到型姐

引用:
原帖由 東方浪漫的水管 於 2017-9-29 12:07 PM 發表

好問題,我問過老闆,佢話會將新公司既股份分一半俾我,同時人工自然會調整上去,我估轉型成功之後幾年就收得返哂,當然而家最大既問題就係唔知轉唔轉到型姐
你今年幾多歲?仲咁笨7??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方浪漫的水管 於 2017-9-29 12:07 PM 發表

債务分1半比你,到時你賣樓刀五掂。

回覆 引用 TOP

問題係借左錢肯定救到公司就係啫 到時息都還唔到  即死

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。