註冊 登入

老闆間公司就快執笠,叫我同佢一齊去借錢..

引用:
原帖由 東方浪漫的水管 於 2017-9-29 12:07 PM 發表

好問題,我問過老闆,佢話會將新公司既股份分一半俾我,同時人工自然會調整上去,我估轉型成功之後幾年就收得返哂,當然而家最大既問題就係唔知轉唔轉到型姐
我地都係唔阻你發達

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."
--Albert Einstein
大叔,我就勸你唔好感情用事,做咩生意都有風險,而你又一把年紀,留番筆錢旁身好過,你要諗自己是否承受蝕錢麰滅I先,更何況要借財仔去開公司風險太大!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方浪漫的水管 於 2017-9-26 12:21 PM 發表

老闆係做物流公司既,做左差唔多二十年,我都做左差唔多十八年,都好似叫做開國功臣咁,所以老闆有咩問題都會搵我傾既,而且我地都好熟,有時周末仲會有埋自己屋企人一齊食飯一齊玩添,公私兩邊我地都好熟好FD。

...
問自己失敗後,債务還得起嗎,会否連l累家人,有冇番身能力。

回覆 引用 TOP

傻架,間公司你有無份先,唔係話熟就義氣幫,佢都可以橋起你,你重要一把年紀

幫我借埋吖。

熱門搜尋: 臍帶血 bb kid

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 big_small 於 2017-9-29 03:54 PM 發表

我地都係唔阻你發達
你講大話!!!

話唔阻話左百幾二百次
依家咪一樣死係度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻傻的我們 於 2017-9-30 10:06 PM 發表

傻架,間公司你有無份先,唔係話熟就義氣幫,佢都可以橋起你,你重要一把年紀
無句好說話
唔抵得人好

憎人富貴嫌人窮
自己又唔付出
剩係識up3up4

你確保轉型一定成功?而家係香港做生意好難唔好博呀

引用:
原帖由 lovebin13 於 2017-9-30 10:45 PM 發表

無句好說話
唔抵得人好

憎人富貴嫌人窮
自己又唔付出
剩係識up3up4
what??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LiLi2012 於 2017-10-1 04:41 AM 發表

你確保轉型一定成功?而家係香港做生意好難唔好博呀
係囉,預料唔到會唔會成功架嘛, 咩方面都要向好同壞處諗,唔係淨係貪有得賺就去,見一把年紀唔好博,唔成功就慘

回覆 引用 TOP

咁冒險既野..俾錢d專人分析下好喎 , 應該問下D專家或者顧問諮詢下, 唔係最後曬錢, 兩個都翻唔到身就死得啦

借財仔風險太大了

回覆 引用 TOP

當你係朋友唔會叫你借財仔

回覆 引用 TOP

即係咁, 如果佢要轉型既, 早幾年就應該轉, 唔係等到今時今日.
正常係銀行唔肯借先要去到財仔, 小心佢已經欠落一堆街數.
而且借得一次就會有第二次!

我早幾年同朋友夾份就係咁, 本拎唔返不突止, 佢申請破產前, 仲成日搵借口要D朋友夾錢入公司, 仲借左街數要人執手尾. 廿幾年老友都係咁, 何況你只係打工?

回覆 引用 TOP

千萬不要借錢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。