註冊 登入

點解經由buying office落單比廠唔怕客會直接搵廠?

點解經由buying office落單比廠唔怕客會直接搵廠? E-mail 此主題給朋友

做開有buying office or sourcing 公司落單比的trading 公司, 一般客要自己公司qc驗貨在出貨前, 咁即收貨人知廠係邊同邊間, 一直以黎做開的trading 公司都唔介意比客知廠資料, 但近日做依間公司係超怕比客知廠的名或比廠知收貨人的名。 只廠名冇聯絡人或電話或email 都怕被對方知, 老細話跟我以前做開中間有個buying office 唔同, 我地公司的客或廠係細廠細客。 但我見以前的公司就算中間冇buying office 落單都唔怕廠搶客。 到底有buying office 同冇有咁大分別? 請指教各位師兄

你做哩行幾耐?

引用:
原帖由 asuran 於 2017-9-29 02:42 PM 發表

你做哩行幾耐?
好多年了,但我一直只係不停做, 因每樣野都係replacement 咁做, 但就忙到自己姓咩都唔知。所以冇留意, 只知外國人唔鍾意人搶人客

回覆 引用 TOP

buying office一般會同個客簽左代理合約,就算比個客知道廠名都唔怕佢直接搵廠,如果個客想直接搵廠做佢都唔會搵buying office做代理。

trading就唔同,好多時佢啲廠同trading啲客本身有生意,如果比個客同廠知道對方,佢地就會飛起間trading。

但其實而家資訊咁發達,啲客要直接搵廠做一啲難度都無,佢比得trading嘅單都係豬頭骨,佢知你用邊間廠都唔會直接搵廠做。

十幾年前客同廠的資料比對方見到係大忌,但而家隱瞞都係多q餘。如果你公司啲單咁易比人搶走,你公司基本上都無乜競爭力,執左佢吧。

如果你試過有間廠個地址, 就噉上去搵佢,
你就知道俾哂間廠D料俾你, 你要搵都唔係噉容易,
同一間新廠開一張新單一條新LINE,
個種痛苦法同到落實生產單之後瞓唔安坐唔落個種難頂,
你估班BUYER唔驚呀??!!!!  呢D全部都係交易成本, 慳咗中介個筆都未必冚得返

唔好講咩VALUE-ADDED個D老套嘢,
簡單講, BUYING AGENT 同 TRADING 就係客同廠之間H一個CUSHION,
客同廠一日AFFORD得到, 其實都好願意俾呢一筆保護費H

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 asuran 於 2017-9-29 08:54 PM 發表

buying office一般會同個客簽左代理合約,就算比個客知道廠名都唔怕佢直接搵廠,如果個客想直接搵廠做佢都唔會搵buying office做代理。
哦, 原來咁架。 另我前公司經由buying office 收order. 每個po 賺20幾萬。家下我公司冇經buying office. 經一些外國agent 比生意又或經客人比。但我見佢好多客其實係agent 黎。 唔係收貨人。 每個po 只賺幾仟蚊或萬幾蚊港幣而已。 所以間公司不停好多單order 先可以維持。 佢驚廠或客知對方名驚到呢。唉。 而員工佢其實都驚。連我地加廠平日聯絡開的人的微訊都驚。 唔準。 而公司以前以往走左的order. 前一年的soft copy 仍可以搵到的,再前2年的就收起左, 但舊年的hard copy 就收起晒了, 有時係公司個老細同做左好多年的大陸同事講野又唔比做左2年左右的同事聽到。 嘩。係到做好似比人當賊咁。 好辛苦。

引用:
原帖由 asuran 於 2017-9-29 08:57 PM 發表

trading就唔同,好多時佢啲廠同trading啲客本身有生意,如果比個客同廠知道對方,佢地就會飛起間trading。
我知你講緊的係客直接同trading 之間的關係。 但buying office 搵trading 去搵廠做貨比佢地。目的係自己做唔黎?要由trading 搵貨。搵sample. 搵新design 產品? 所以buying office 唔直接搵廠? 寧願搵個trading 返黎幫佢地搵廠做?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 asuran 於 2017-9-29 08:59 PM 發表

但其實而家資訊咁發達,啲客要直接搵廠做一啲難度都無,佢比得trading嘅單都係豬頭骨,佢知你用邊間廠都唔會直接搵廠做。
由2008年起係豬頭骨。 但2008年前就好好賺。 但我見2008年起好多trading 接到的單真係豬頭骨咁。 賺唔多。不過我家下見我公司都賺好少呀。 比佢生意的公司多數都係外國的細agent 公司。 亦有直接收貨人。但唔多同佢每個po 賺同豬頭骨冇咩分別。可能更少利潤。 你話呢。 廠做fob. 但我公司雖唔駛比費用。但每個po 只賺幾仟蚊。有時見佢唔想比a 廠知b 廠。因同一個客的po 同時有a.b.c.d.e.f.g 廠做。有時係15間廠做。但怕對方知存在。就做多好多曬錢野。 將台灣貨搵到香港。 寧波貨搵到香港。再拼櫃。 嘩。咁多費用唔收返客錢又或只收usd200-600p而已。 蝕依單賺另一單咁做

引用:
原帖由 asuran 於 2017-9-29 09:06 PM 發表

十幾年前客同廠的資料比對方見到係大忌,但而家隱瞞都係多q餘。如果你公司啲單咁易比人搶走,你公司基本上都無乜競爭力,執左佢吧。
但如果係經由buying office 落單比trading. 咁又唔係咁大忌, 有時客大鍾要驗左廠先可以做收貨人的單。 好似Wal- mart.等依d客。 不過正如你講簽左代理人經buying office 落單比trading. 咁trading 身份個個又唔怕buying office 直接搵廠。 而家想知係邊間廠做。只要打左出黎就搵到廠。 如果知係係寧波或浙江或義烏或深圳廠做就更易搵到有邊幾間。 問左寄版就知邊間。係睇你點用牙力叫到佢寄版比你吧了。 有生意實寄了。我見佢驚成咁真係冇競爭力。 佢每個po 賺咁少。 要每月做超多個po 成意先回本同養到幾個人。 但又做左20幾年。 不過外面冇物生意時佢都好好生意。但咁做好辛苦

回覆 引用 TOP

BO同trading唔同, 唔經trading直接落比廠就常見~

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-9-30 09:33 AM 發表

BO同trading唔同, 唔經trading直接落比廠就常見~
我硬知buying office 同 trading 分別。 但點解經buying office 落單比trading 同冇buying office. 自己向收貨人落單的分別姐。上邊個位師兄已回答左我了。謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級酒鬼 於 2017-9-30 03:45 AM 發表

由2008年起係豬頭骨。 但2008年前就好好賺。 但我見2008年起好多trading 接到的單真係豬頭骨咁。 賺唔多。不過我家下見我公司都賺好少呀。 比佢生意的公司多數都係外國的細agent 公司。 亦有直接收貨人。但唔多同 ...
客又細廠又細更加唔使驚啦, 話埋俾佢聽邊間廠什至帶埋佢去,
間廠都未必肯接佢張單啦

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。