註冊 登入

有無人夠我誇張,未夠一年時間,瘋狂買左12隻手錶:

引用:
原帖由 bitaminz 於 2017-10-2 01:31 PM 發表

唔係咁講,就算你有10 隻iwc,人地一句︰「你勞都無隻」你就無面啦
「你勞都無隻」就咁大口氣,咪仲無面。

回覆 引用 TOP

小弟愚見: 撇除電錶、天梭、鹹仔、精精,基本上你個 collection 就係 2x IWC + 2x 刁,而當中有三隻係乾腦,一隻潛水。建議你 next step 搵隻似樣的 白面大三針 dress watch。之後再按自己口味(估計你唔覺唔覺對乾腦錶產生興趣) upgrade。

引用:
原帖由 Troways 於 2017-10-2 02:20 PM 發表

哈哈!你還做多一點功課吧,上2手網站看看。

現在市價,藍面5711已經去到$26萬,公價排隊要2年以上,仲要PP做資格審查。

跟勞力士地通拿一樣,正價$95000是買不到的,何況是有折扣?
謝謝師兄指點,小弟錶齡尚淺,對行情了解方面,只是一知半解,請各位師兄多多包容。^^

如果pp 5711/5712炒到26萬,我確立轉移下一隻目標,是piaget入門版的polo s,與pp 5712好相似,行貨見過56000,抵玩。^^

引用:
原帖由 chung915 於 2017-10-2 02:27 PM 發表

謝謝師兄指點,小弟錶齡尚淺,對行情了解方面,只是一知半解,請各位師兄多多包容。^^

如果pp 5711/5712炒到26萬,我確立轉移下一隻目標,是piaget入門版的polo s,與pp 5712好相似,行貨見過56000,抵玩。^^
Polo S合理好多,其實這隻dress watch,是唔錯的選擇。

引用:
原帖由 Troways 於 2017-10-2 02:20 PM 發表

哈哈!你還做多一點功課吧,上2手網站看看。

現在市價,藍面5711已經去到$26萬,公價排隊要2年以上,仲要PP做資格審查。

跟勞力士地通拿一樣,正價$95000是買不到的,何況是有折扣?
想請問師兄 買pp要點樣做資格審查?

熱門搜尋: 不織布袋 韓國時裝 帆布袋 online shopping
引用:
原帖由 先生擔唔擔 於 2017-10-2 02:24 PM 發表

小弟愚見: 撇除電錶、天梭、鹹仔、精精,基本上你個 collection 就係 2x IWC + 2x 刁,而當中有三隻係乾腦,一隻潛水。建議你 next step 搵隻似樣的 白面大三針 dress watch。之後再按自己口味(估計你唔覺唔覺對乾腦 ...
謝謝師兄的意見,暫時如果真的要dress watch,都是用浪琴名匠,或IWC 377709頂住先,儲夠錢再買piaget polo s。^^

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Troways 於 2017-10-2 02:32 PM 發表

Polo S合理好多,其實這隻dress watch,是唔錯的選擇。
呢隻自己目標set短d,希望一年左右成功開箱,同時希望唔好加價太多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sammul_2310 於 2017-10-2 02:46 PM 發表

想請問師兄 買pp要點樣做資格審查?
要在AD放底咭片,PP再硏究是否賣給你,排隊1/2年。如沒有咭片,基本上只是排隊,但沒有機會買到。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bitaminz 於 2017-10-2 01:31 PM 發表

唔係咁講,就算你有10 隻iwc,人地一句︰「你勞都無隻」你就無面啦
咁會吾會又俾人話你有10隻勞 pp都冇隻⋯
戴錶自己仲意就好!

熱門搜尋: 假髮 黑眼圈 保濕面霜 韓國代購
犀利!

回覆 引用 TOP

完全唔覺得誇

熱門搜尋: 家居保險 梳化 銀行估價
昨天的錶之星 ...可惜跑第二

熱門搜尋: 尿片 DHA 母乳

回覆 引用 TOP

er................控制唔到要求醫

不賭是嬴錢, 嬴錢可心安, 心安後能慮,慮而後能得。

回覆 引用 TOP

若果鐘意IWC既,
買佢自家機芯啦。
BIG PILOT / INGENIEUR 都OKAY。

熱門搜尋: 醫療用品 懷孕 情緒管理 植牙 心臟病 癌症
引用:
原帖由 DSSCSS 於 2017-10-2 03:39 PM 發表

若果鐘意IWC既,
買佢自家機芯啦。
BIG PILOT / INGENIEUR 都OKAY。
自己手腕幼,試過戴big pilot上手,感覺怪怪。

自己反而會考慮白面藍針的葡計,簡約清晰,又容易handle得到,豪既就玩萬年曆,不過太貴,要儲下錢先。^^

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。