註冊 登入

[貓貓] 求方法治喜歡咬人的貓

求方法治喜歡咬人的貓 E-mail 此主題給朋友

我家貓4個多月,總是愛咬人,吾係玩果種,會咬到我們出血。有陣時訓覺手吾冚被,佢就會撲上黎咬,醫生說是磨牙,但買了磨牙棒子又吾咬,求各位大大有咩方法不讓牠再咬人?

嘩~ 情況好似幾嚴重喎, 我有一隻S都成日咬我, 但係只係玩, 大力D佢又收返D力, 另一隻就我摸佢肚仔, 佢唔鐘意就用雙手捉住我隻手, 大力咁咬, 我就由佢咬, 試多幾次, 可能佢見我都唔驚佢咬, 無乜威嚇力, 之後就無再咬過LU 仲有一隻惡S, 起初連廁子筒都比佢咬穿, 而家比我既愛心感動, 仲比我摸佢TIM, 唔咬我LU~~

引用:
原帖由 pigmngchris 於 2017-10-2 06:14 PM 發表

嘩~ 情況好似幾嚴重喎, 我有一隻猫都成日咬我, 但係只係玩, 大力D佢又收返D力, 另一隻就我摸佢肚仔, 佢唔鐘意就用雙手捉住我隻手, 大力咁咬, 我就由佢咬, 試多幾次, 可能佢見我都唔驚佢咬, 無乜威嚇力, 之後就無再咬 ...
我家貓也是不喜歡摸肚子,一摸就咬你。而且牠不是用爪,每次都用口攻擊。你家貓幾歲啦?

回覆 引用 TOP

通通都係一歲啦, 已經唔介意我摸佢任何地方

引用:
原帖由 pigmngchris 於 2017-10-2 06:18 PM 發表

通通都係一歲啦, 已經唔介意我摸佢任何地方
你貓過了磨牙期?

熱門搜尋: 粉底 化妝品 眼睛 cc cream 瘦面 吊線雙眼皮

回覆 引用 TOP

應該過晒, 之前係成日都會搵野咬

引用:
原帖由 pigmngchris 於 2017-10-2 06:20 PM 發表

應該過晒, 之前係成日都會搵野咬
獸醫建議我們先關著養,我們也試過罰牠關籠子,結果牠起勢咁叫、仲用爪抓到出血都要出黎,我地最後妥協放牠出黎

引用:
原帖由 eqmbond 於 2017-10-2 06:23 PM 發表

獸醫建議我們先關著養,我們也試過罰牠關籠子,結果牠起勢咁叫、仲用爪抓到出血都要出黎,我地最後妥協放牠出黎
會唔會係仲未習慣呀, 仲係緊張, 可能大果D會好

引用:
原帖由 pigmngchris 於 2017-10-2 06:25 PM 發表

會唔會係仲未習慣呀, 仲係緊張, 可能大果D會好
我們還想領養多支貓,讓牠有個玩伴,但會不會欺負別的貓呢?

引用:
原帖由 pp668 於 2017-10-2 07:03 PM 發表

買定多D藥水膠布
用消毒葯水跟藍葯水比較多

熱門搜尋: 腋毛 染髮 腋下脫毛 激光脫毛 hair

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eqmbond 於 2017-10-2 06:30 PM 發表

我們還想領養多支貓,讓牠有個玩伴,但會不會欺負別的貓呢?
領養多隻好呀! SS唔會咁悶, 欺不欺負我諗睇SS夾唔夾架姐, 我開頭兩隻鬼咁FRIEND(兩公婆), 後來加多隻, 只有一隻同佢FRIEND, 唔FRIEND果隻仲成日兇佢同出手, 但慢慢佢地咪又一齊玩, 晚晚開PARTY, 即係FRIEND晒

回覆 引用 TOP

其實貓貓係突然撲手咬定玩玩下去咬手
我會用聲音喝止佢如大聲「NO」,貓貓有機會再撲過,唔好比佢咬要no,不斷重複
同埋同佢玩唔好用手,用玩具
摸佢時佢咬你都要制止,摸佢要留意佢有冇想咬嘅動作,要避唔好比佢咬
其實我會打貓,細個已經要藤條伺候,我本身都唔想打貓,但實咗太曳,有次差d抓肓我,我先忍唔到

到現在已經唔洗再打,我講句no,佢都已經會走

回覆 引用 TOP

係, NO 都係我叫SS唔好的最好辦法, 開頭加埋隻手指指住佢叫NO, 之後就係咁NO就得

我嗰隻大大吓就無再亂咬,初初都俾佢咬、抓到手腳花曬

回覆 引用 TOP

50 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。