註冊 登入

一隻錶動規幾萬.癡線!!

一隻錶動規幾萬.癡線!! E-mail 此主題給朋友

以 r 牌為例.年產 80 萬隻.
大部份為機器生產組裝
動規買幾萬
成本最多幾千
如果是人手組裝,叫價幾萬都算合理
因為隻錶大部份成本係人工.

Thanks share...............

回覆 引用 TOP

你口中既成本包咩先?靈感創意又點計?

回覆 引用 TOP

一隻錶計成本包括R&D、原材料、製造、組裝せ包裝せ運輸、儲存せ市場推廣、售後、維修、合理利潤等,加埋就是定價。減除銷售網H「合理利潤」(主要是AD和品牌利潤),大概定價五折左右就是總成本。所以,低過五折就開始超越breakeven(即開始cover唔到固定成本),即開始蝕本。勞之所以咁硬淨係因為有好H二手價,常客眾多,唔使打多折,令到佢長期賺到錢。有啲品牌將大量錶賣比網店,其實都cut咗冇售後warranty,咁就可以慳返兩せ三成預計成本,即錶可以賣到兩せ三折先至breakeven。

引用:
原帖由 watchlover668 於 2017-10-2 08:28 PM 發表

一隻錶計成本包括R&D、原材料、製造、組裝せ包裝せ運輸、儲存せ市場推廣、售後、維修、合理利潤等,加埋就是定價。減除銷售網H「合理利潤」(主要是AD和品牌利潤),大概定價五折左右就是總成本。所以,低過五折就開始 ...
講多小小,其實售後warranty都係一個賺錢機會。售後warranty很昂貴,大慨錶價兩至三成。如果賣走一萬隻錶,得一千隻會做免費維修,品牌就賺九千隻預計維修成本,收益都幾可觀。

引用:
原帖由 watchlover668 於 2017-10-2 08:45 PM 發表

講多小小,其實售後warranty都係一個賺錢機會。售後warranty很昂貴,大慨錶價兩至三成。如果賣走一萬隻錶,得一千隻會做免費維修,品牌就賺九千隻預計維修成本,收益都幾可觀。
仲未計QC,R牌出名穩定,QC方面一定超水準,好多人就唔覺得QC唔洗成本咁,真係好得意。

同埋品牌背後做左好多野你又未必睇到,我亂up, 可能每年要俾好多錢去打擊假貨,呢d全部都係成本之一。

引用:
原帖由 wwjonescc 於 2017-10-2 11:45 AM 發表

大部份為機器生產組裝
動規買幾萬
成本最多幾千
請問資料從何以來?

定係你個人見解,齋吹?

引用:
原帖由 香土真專家 於 2017-10-2 10:10 PM 發表

仲未計QC,R牌出名穩定,QC方面一定超水準,好多人就唔覺得QC唔洗成本咁,真係好得意。

同埋品牌背後做左好多野你又未必睇到,我亂up, 可能每年要俾好多錢去打擊假貨,呢d全部都係成本之一。
師兄,我已經寫咗個「等」字。我以前都貼過post講成本包QC。我講H都係一般計法,當然個别牌子會有出入。

師兄,請睇清楚我寫啲乜。我唔係要去介紹個總成本拆開每部份H成本係幾多,而係講手錶定價同總成本H關係せ點打折會引至蝕本。

引用:
原帖由 watchlover668 於 2017-10-3 04:20 AM 發表

師兄,我已經寫咗個「等」字。我以前都貼過post講成本包QC。我講嘅都係一般計法,當然個别牌子會有出入。

師兄,請睇清楚我寫啲乜。我唔係要去介紹個總成本拆開每部份嘅成本係幾多,而係講手 ...
ching, 我唔係話你,只係補充你講既,係話樓主好膚淺,有好多cost都當理所當然咁

熱門搜尋: 染髮 頭髮稀疏 脫髮問題
引用:
原帖由 wwjonescc 於 2017-10-2 06:45 PM 發表

大部份為機器生產組裝
動規買幾萬
成本最多幾千
無人迫你買,嫌價錢唔合理咪唔好買囉。

回覆 引用 TOP

仲有品牌價值呢...

熱門搜尋: 鑽石 粉底 生bb 婚禮 耳環 化妝學校 身體檢查

回覆 引用 TOP

勞係晉身中產成功人士既入場券
淨係「勞力士」三個字就已經值幾萬
幾萬蚊買張入場券值回票價啦

熱門搜尋: 家居保險 按揭 保溫袋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wwjonescc 於 2017-10-2 06:45 PM 發表

大部份為機器生產組裝
動規買幾萬
成本最多幾千
其實我想知 「動規」係點解?? 聽都未聽過。可吾可以講中文阿??k

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香土真專家 於 2017-10-3 07:11 AM 發表

ching, 我唔係話你,只係補充你講既,係話樓主好膚淺,有好多cost都當理所當然咁
Okay. Thank you.

熱門搜尋: foundation liposuction 粉底 眼睛

回覆 引用 TOP

一塊畫布 一些油彩 只需要幾 舊
點解名畫 動(輒)可以賣到幾十萬 幾百萬 甚至過億???

仲有動(規)是什麼?
是否係 動 輒 呀?

附件

2017-10-3 06:04 PM

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。