註冊 登入

一隻錶動規幾萬.癡線!!

考慮埋二手價值 其實一D都唔貴

熱門搜尋: 浸大持續進修學院 保安課程 室內設計課程 加拿大升學 酒店業

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 深海鯨魚 於 2017-10-3 06:01 PM 發表

一塊畫布 一些油彩 只需要幾 舊
點解名畫 可以賣到幾百萬 甚至過億???

仲有動(規)是什麼?
是否係 動 輒 呀?
CHing 知識都算豊富。應該如你所說。

但係樓主利害。
輒 字國語音係zhe (折)、廣東話讀(接)音。 同個規字真係九吾搭八
倉頡碼打錯字?? 又吾係阿。 JJSJU 同 QOBUU

樓主,請你不要 動規 發表高見。

回覆 引用 TOP

啲非/反/仇R人士又大姨媽到,每隔一頭半個月就要出個呢啲on9帖嚟舒緩一鴾葀z同生理H不適,及早求醫啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wwjonescc 於 2017-10-2 06:45 PM 發表

以 r 牌為例.年產 80 萬隻.
大部份為機器生產組裝
動規買幾萬
成本最多幾千
如果是人手組裝,叫價幾萬都算合理
因為隻錶大部份成本係人工.
講真,我覺得唔值咁貴。但佢品牌造得好,好多大賽都大大個LOGO。
咁人係要有虛榮感,特別係男士,但又無首飾可戴,所以戴錶來表達身分象徵。
我有一隻都係在眾人吹噓而好奇買來看看,但感覺不到傳說中的精製(瑞士買),而且沒有日子又沒有計時,而且時間又不準(不好用呀),鋼又易花而不堅,花痕多又失美感,街上又易撞錶,最後我戴回舊錶,當是一種經驗。

回覆 引用 TOP

表並唔係inferior goods

全世界所有產品成本都好平!
鋼筋水泥值幾錢?

回覆 引用 TOP

------

回覆 引用 TOP

樓主可以買精工

錶幾萬算係乜, 香港啲新樓地價加建築成本只係一萬幾千蚊, 賣出嚟二三萬一呎, 一層四百呎新樓賣過千萬咪仲癡線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opnwong 於 2017-10-3 01:37 AM 發表

請問資料從何以來?

定係你個人見解,齋吹?
佢自己幻想出黎

熱門搜尋: 粉底 韓國護膚品 化妝品 cosmetic 遮瑕膏 mascara 眼睛
窮到冇錢買Leica..........

回覆 引用 TOP

又有人駁屌?

回覆 引用 TOP

車,夠貴啦!
電話,又貴啦!
名牌衫褲袋鞋......都貴喎!
花園街有$10嘅胸圍,有牌子嘅賣$100以上!
廟街男人底褲$40有3條,有牌子嘅賣$50以上/條

覺得唔值,咪狗買囉!
又無人迫你買?

回覆 引用 TOP

超過一球買一個手袋你又知唔知?

回覆 引用 TOP

幾萬既錶其實唔貴

My Watches Miles:
IW370628 (sold) > 16570 (sold) > SNZF17K1 (sold) > 16610 (keep) > 116710LN (sold) > PAM005 (sold) > SBDC003 (sold) > SRP775 (sold) > 3570.50 (sold) > IW325504 (sold) > IW377704 (sold) > 79250BM (keep) > 116613LB (sold)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wwjonescc 於 2017-10-2 18:45 發表

以 r 牌為例.年產 80 萬隻.
大部份為機器生產組裝
動規買幾萬
成本最多幾千
如果是人手組裝,叫價幾萬都算合理
因為隻錶大部份成本係人工.
汽車生產成本都好平,大部份機器生產組裝,點解又要訂價過百萬一部?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。