註冊 登入

換缸一問

換缸一問 E-mail 此主題給朋友

由12"缸 (10L) 轉16"缸 (24L), 買左個 Eheim 2005
琴晚用舊缸個 Eden 501 行左一晚, 今朝早開埋 Eheim 兩個桶一齊行
而家夜晚 d 水已經好清了, 咁既情況請問仲洗唔洗換水?
同埋而家可唔可以轉舊缸 d 魚放埋過去?
還是等多日好 d? Thanks!

熱門搜尋: 妊娠紋 children 兒童傢俬 產前講座
如果你有落硝化菌有等一星期較好
如果無得話, 你咪落魚睇下死唔死, 死唔去咪OK

回覆 引用 TOP

最好倒埋舊缸啲水落去。

回覆 引用 TOP

有加埋半缸舊水, 用埋舊過濾
因冇位同時放兩個缸, 舊缸d魚只係暫時搵個迷你缸仔放住, 驚捱唔到好耐.....

引用:
原帖由 anglies 於 2017-10-2 09:27 PM 發表

有加埋半缸舊水, 用埋舊過濾
因冇位同時放兩個缸, 舊缸d魚只係暫時搵個迷你缸仔放住, 驚捱唔到好耐.....
放一條落去先
冇問題嘅做放曬

熱門搜尋: 皮膚敏感 肝癌 青光眼 割包皮 牙科診所

回覆 引用 TOP

舊缸全部水同過濾材料要全用到新缸,

http://www.discuz.net/images/logo.gif[/img]

回覆 引用 TOP

沖沖佢用返舊濾材魚蝦蟹一次搬過去, 邊有咁複雜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 anglies 於 2017-10-2 07:51 PM 發表

由12"缸 (10L) 轉16"缸 (24L), 買左個 Eheim 2005
琴晚用舊缸個 Eden 501 行左一晚, 今朝早開埋 Eheim 兩個桶一齊行
而家夜晚 d 水已經好清了, 咁既情況請問仲洗唔洗換水?
同埋而家可唔可以轉舊缸 d 魚放埋過去?
...
你養緊咩野魚?

回覆 引用 TOP

今日下班的時候坐電車, 途中有個人提著1袋魚上車, 上車後突然有個人大叫「女神! 這堙v, 害我也按捺不住偷瞄了一眼, 那個人不會就是妳吧?
P.S. 大窩口站

雖然要繞路去綠什麼, 但是她裝潢後説不定時營業, 要先預約再去比較好, 就是這樣, 直接回家了

熱門搜尋: 情侶戒指 眼部護理 身體檢查
やギウゾ大陸人ゎ大嫌ゆ!大陸国ゎ大嫌ゆ!大人ゎ嫌ゆ!雄ゎイヘズ嫌ゆ!
ガソ大陸人以上イヘズ番嫌ゆス物ゾヶワйэ、黒鼠シ人間ザエ!!
https://www.facebook.com/TKTooya
引用:
原帖由 月鏡十夜 於 2017-10-3 08:21 PM 發表

今日下班的時候坐電車, 途中有個人提著1袋魚上車, 上車後突然有個人大叫「女神! 這堙v, 害我也按捺不住偷瞄了一眼, 那個人不會就是妳吧?
P.S. 大窩口站

雖然要繞路去綠什麼, 但是她裝潢後説不定時營業, 要 ...
果個靚女嗎?

恭喜恭喜!小缸換大缸!!

熱門搜尋: 面霜 防曬 激光脫毛 豐胸 beauty 粉刺 凹凸洞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jenny藍月女神 於 4-10-2017 04:59 發表

果個靚女嗎?
不漂亮 (我的眼中)

やギウゾ大陸人ゎ大嫌ゆ!大陸国ゎ大嫌ゆ!大人ゎ嫌ゆ!雄ゎイヘズ嫌ゆ!
ガソ大陸人以上イヘズ番嫌ゆス物ゾヶワйэ、黒鼠シ人間ザエ!!
https://www.facebook.com/TKTooya
引用:
原帖由 月鏡十夜 於 2017-10-4 08:15 PM 發表

不漂亮 (我的眼中)
車!你要求真高

引用:
原帖由 Jenny藍月女神 於 5-10-2017 04:46 發表

車!你要求真高
原來那個真是妳....

熱門搜尋: online shopping 韓國時裝 日韓時裝 手錶品牌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 月鏡十夜 於 2017-10-3 08:21 PM 發表

今日下班的時候坐電車, 途中有個人提著1袋魚上車, 上車後突然有個人大叫「女神! 這裏」, 害我也按捺不住偷瞄了一眼, 那個人不會就是妳吧?
P.S. 大窩口站

雖然要繞路去綠什麼, 但是她裝潢後説不定時營業, 要 ...
大窩口有電車?

熱門搜尋: 信用卡迎新禮物2014 財務公司 私人貨款 信用卡迎新禮品 人民幣定期
 54 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。