註冊 登入

中年男人, 可以有咩攪 香討焦點

中年男人, 可以有咩攪 E-mail 此主題給朋友

40出頭左右, 岩岩公司縮減人手.,... 所以
原先果行其實可以搵返, 但人工並一來並不是高, 最重要前景麻麻, 兩萬多, 但辛苦, 寫字樓工黎, 算technician性質, 但冷們, 邊行都唔提咁多, 總之唔想做返呢一行住, 想另覓其它工種
樓已供完,  財政壓力輕返D , 大約萬中就可以 (基本生存開支)
若搵返原先工種, 搵返兩萬幾應不是問題, 但之前一路頂硬上, 因為未供完樓

大家有冇咩好見意, 有咩工, 可以大約16-20K 左右已生活到, 寫字樓或戶外都冇問題, 但要體力就難攪D, 因做開寫字樓, 搬貨, 札鐵就唔使諗
暫時諗過下巴士, 的士, 小巴, 保安, 仲有咩choice? 請大家比多D意見, 可能有D 行業小弟冇諗過而又好做的

有冇話邊樣較穩定, 長久(起碼可安心做到65), 福利, 等等
最好當然不需六全日工, 不過真係要都冇計(但只要唔辛苦就得)

引用:
原帖由 singbobo44 於 2017-10-3 00:19 發表

40出頭左右, 暫時諗過下巴士 保安,  
的士佬小巴佬要渣得快先搵到食好chur嫁
做寫字樓反應唔快得去邊 有咩隱疾撞埋去65歲未到就強制退休
巴士大部ok的  又唔駛開得太快
保安8成以上12小時  一係搵散工4~5日  6日就真係無哂時間
勞工處大把有保安證見到即請  上兩日堂

回覆 引用 TOP

新聞都話巴士佬冇嘗加班,咪搞

鴨仔呢...不過要收平D

理論上仲有廿年捱,如果只求萬幾人工,就不如做保安。好彩做幾年,搏個主管位,做到65都得。

若要生活好 做個保安佬

保安都幾抵諗
但真係無哂自己時間
番12個鐘
仲要睇近唔近家

做男人好撚慘,
又係個句, 男人一到中年,
一係做老闆或高級經理, 一係做低級體力勞動既工......

其他國唔清楚, 係香港, 一個中年男人想找普通中下級既文職完全接近零 ( 女人都仲可以 )

我有個舊同事, 過了40, 佢去轉行做外牆清潔, 即係坐吊船那種...... 萬幾左右 ! ( 以前係普通細公司既經理仔.. )

引用:
原帖由 mingming2005 於 2017-10-3 02:50 PM 發表

保安都幾抵諗
但真係無哂自己時間
番12個鐘
仲要睇近唔近家
保安有d8個鐘一更,視乎你要錢定時間

熱門搜尋: 設計 補習老師 讀寫障礙 學習 日文 浸大持續進修學院 進修

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 柒能懵懵的阿華 於 2017-10-3 09:10 AM 發表

鴨仔呢...不過要收平D
嘩~中年啦和. 重係...鴨....仔. 鴨爺啦下嗎. 收1百蚊俾人插一獲都重勉強可以既.

熱門搜尋: 設計 補習老師 讀寫障礙 學習 日文 浸大持續進修學院
睇錯左標題,以為你問「兩個中年男人, 可以有咩攪」。

熱門搜尋: wedding 身體檢查 新娘化妝 婚紗晚裝 鑽石

回覆 引用 TOP

保安

回覆 引用 TOP

基.......

回覆 引用 TOP

巴士有兩萬.要做特更先有

做保險

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。