註冊 登入

身邊很多窮同事!

咁又點
自己唔窮便可

熱門搜尋: 酒店業 會計 室內設計課程 nlp 保安課程 ielts

回覆 引用 TOP

人哋冇錢関你乜事?

回覆 引用 TOP

開post 人 質素好撚閪

回覆 引用 TOP

重作啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-10-3 08:06 AM 發表

它們多數是:

住公屋或租樓住。

人工不高,

學歷不高,

屋企冇錢,

常常帶飯,

到底當中有幾多人可以脫貧?

它們會否延續成為窮二代?

工作能否令佢哋向上游?

社會充斥著窮二代,窮三代,已經進入了高 ...
我以前都住公屋(但又比我低價買樓)一年去十几次旅行。買唔起伯爵,只帶地通。因為高血壓,早餐只可食麥皮,中午食超市沙律。。我又on 99 讀左兩個碩士。
但我都覺自己好能窮和無能用,請問師兄能指點下小弟嗎?

回覆 引用 TOP

人窮志不窮就好

回覆 引用 TOP

佢哋好多時冇咩去過旅行。

有個終於去旅行了,問我買什麼手信。我話一年去3次,根本同去離島一樣咁密,呢個年代個個年年去幾次,冇買手信既必要。

以前,很多年前才會有的窮同事比張清單去台灣,宜家都冇人啋你啦!

所以我都好窮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 林洋 於 2017-10-3 08:27 AM 發表

富過唔過三代就唔知,不過窮我就信可以唔過三代,去到我哩代就係時候停啦
單身男女越來越多,社會人口老化,慢慢會自然流失

熱門搜尋: online shopping 折扣 婚紗晚裝 西裝訂造 時裝 韓國女裝

回覆 引用 TOP

如果樓主公司係本地中小企,人工低係正常
大公司公營機構或者政府工,就係另一個世界,多數人月入幾萬以上,lunch食一二三百面不改容

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

呃…點解我覺得你講緊我

回覆 引用 TOP

講到自己咁巴閉,你估人地想窮?又唔係要同你攞收下把口啦,你有$都冇九用啦

熱門搜尋: 腋下脫毛 頭皮 染髮 增髮 頭髮稀疏 hair 假髮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-10-3 08:06 AM 發表

它們多數是:

住公屋或租樓住。

人工不高,

學歷不高,

屋企冇錢,

常常帶飯,

到底當中有幾多人可以脫貧?

它們會否延續成為窮二代?

工作能否令佢哋向上游?

社會充斥著窮二代,窮三代,已經進入了高 ...
香港地住籠屋歧視瞓街嘅、住居屋睇唔起住公屋;睇個樣,你都係呢類階層嘅人版!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-10-3 07:21 PM 發表

它們的父母就贏了,因為堅窮,但下一代起碼收入萬2,又世襲不了公屋,輸膠哂!
樓主我諗你誤會喇

世襲公屋唔係萬二蚊咁計㗎,而家單人入息上限調高至5萬6喇,政府分明係送咗間屋比佢。

回覆 引用 TOP

你果間垃圾公司仔,又出吾起$請人……重笑人窮,你都吾慌有$得去边啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。