註冊 登入

身邊很多窮同事!

引用:
原帖由 234282 於 2017-10-3 08:06 AM 發表

它們多數是:

住公屋或租樓住。

人工不高,

學歷不高,

屋企冇錢,

常常帶飯,

到底當中有幾多人可以脫貧?

它們會否延續成為窮二代?

工作能否令佢哋向上游?

社會充斥著窮二代,窮三代,已經進入了高 ...
有咩辦法

回覆 引用 TOP

窮就會越生越多,製造貧窮下一代,令社會加重負擔。

窮人和低下層好少能彈起

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-10-3 08:06 AM 發表

它們多數是:

住公屋或租樓住。

人工不高,

學歷不高,

屋企冇錢,

常常帶飯,

到底當中有幾多人可以脫貧?

它們會否延續成為窮二代?

工作能否令佢哋向上游?

社會充斥著窮二代,窮三代,已經進入了高 ...
冇錯,當所有人係拉圾,閣下就係垃圾中垃圾

回覆 引用 TOP

好多窮同事都係冇錢投資,經驗都賺唔到。

到佢哋話想投資,多數股巿見頂。

呢的就係窮人命運。

日後 有錢人只會越來越多!
你可以睇下 以前古代只有極少數人有錢可能佔0.1%
你以家在望下呢代,有2成人係夠有錢,但仲有80%係窮,
在望多未來30年 有錢人肯定去到25% 者以後有錢人只會更多!

回覆 引用 TOP

人地戶口有幾多唔通話你知咩,

回覆 引用 TOP

住公屋大把有錢人啦

回覆 引用 TOP

有冇問你借錢?冇就就算人地幾窮都唔係問題。

回覆 引用 TOP

細個窮,人會知要努力進取,大個唔會再窮。

回覆 引用 TOP

個個都係月光族,月光光照香港

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kahim 於 2017-10-3 08:59 AM 發表

香港係需要大量廉價勞工,不少行業已很難請人,如家嫞丶清潔丶建築丶護理行業。
大城市係一個金字塔階級,要有大量基層,金字塔先會更高丶更大。
新移民變晒,你估仲係以前十年前咩。
老虎都唔做,夠4至五人拿大單位,成身食綜援。

炒貴樓果D人,去納稅養佢地。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2017-10-3 08:44 AM 發表

其實窮也不算什麼。只是觀察到而已。

它們出去食飯,都會就住就住,很多時會話食唔哂及share食。

而埋單都會等人埋,幾日後才會找數。
窮冇人會想做 ,
阿238包容呀啦!

回覆 引用 TOP

物以類聚,窮朋友同事多.....

熱門搜尋: 家居保險 通渠 物業按揭 鋁窗工程 空氣清新機

回覆 引用 TOP

窮事三分親

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。