註冊 登入

柴油私家車真的冇買錯

引用:
原帖由 cccl 於 6/10/2017 09:29 發表

話時話, 我真係想知道用水混合D咩化學物質產生D咩氣体, 咁就可以替代石油
睇黎你要從屁呢方面著手至可能搵到答案

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水晶狂 於 2017-10-6 01:46 AM 發表

話時話,你讀边間学校架,等我幫仔女揀学校,盡可能唔讀你果間
學你上 YouTube 就得啦,反正你信 internet 多過物理,化學。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水晶狂 於 2017-10-6 05:48 AM 發表

你要問下果位天才師兄,用水加乜野先至可以制造咩氣体,我只係知道乜嘢叫做。。。。。
1.油渣用引擎
2.汽油用引擎
3.水用引擎
仲末講出乜嘢係水用引擎喎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 candycrush2017 於 2017-10-6 08:30 AM 發表

如果唔計稅, 其實香港好多地方賣1L水係貴過1L電油
無人叫你入法國水架!

回覆 引用 TOP

其實真系唔錯
引用:
原帖由 @@@139 於 2017-10-3 07:29 PM 發表

全程市區都係4毫幾子一公里,慳油又好力,車廂內嘈音水平又唔比電油車差幾多,如果幾日用車出入市區新界的人唔買柴油車就笨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 miuidy 於 2017-10-5 11:34 PM 發表

我就真係吃不到的柴油啦⋯⋯我得自動波牌,換柴油車都唔得
大部分柴油私家車都係自動波的

引用:
原帖由 @@@139 於 2017-10-6 12:21 PM 發表

Not really

香港乜車都係大多數自動波,歐洲大吧手動柴油私家車.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逸之風 於 2017-10-4 03:37 PM 發表

唔係唔發, 係要符合唔知咩標準
要合符加州3 (LEV III)排氣標準,暫時香港冇一架柴油車过到關!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @@@139 於 2017-10-6 07:21 PM 發表

我明牙師兄,不過我學車我問個師傅點解自動波柴油版唔揸得,佢話製動唔同btw今後多啲選擇

引用:
原帖由 cccl 於 2017-10-6 03:13 PM 發表

咁可唔可以解釋一下乜嘢叫做水用引擎 工作原理係點
可能是指用hydrogen氫氣做原料, 氫在燃燒後變成水。

引用:
原帖由 miuidy 於 2017-10-6 11:25 PM 發表

我明牙師兄,不過我學車我問個師傅點解自動波柴油版唔揸得,佢話製動唔同btw今後多啲選擇
你個師父亂講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jm350 於 2017-10-7 12:04 PM 發表

佢段片入面只係話入水, 連污水都得, 唔係入氫, 你話入氫, 佢又會black list你果間学校

水晶狂一星級會員

帖子95 積分105 金幣0  註冊時間2017-1-19 發短消息                                                                                                                                                                                                 加為好友                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                                 156#                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           發表於 2017-10-5 11:49 AM                                                                                                                                                                         只看該作者                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

引用:
原帖由 opnwong 於 2017-10-5 02:30 AM 發表

HK多小學雞!

唔識就咪亂吹,果的係 Hydrogen Cell 發電。
用氫氣發電,出黎嘅係水。 唔係用水,或污水黎行。

呢的係最基本的化學。
你係讀边一間学校,仲咁outdate,black list你果間学校先

https://youtu.be/WbXuwAkmc-Q

https://youtu.be/WIqiEZP_2h4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jm350 於 2017-10-7 05:04 AM 發表

我初頭都係咁諗,以為手快打錯,點知條傻佬仲出條 Youtube 片死撐!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cccl 於 2017-10-6 09:29 AM 發表

話時話, 我真係想知道用水混合D咩化學物質產生D咩氣体, 咁就可以替代石油
那位 ching理論上無錯,最簡單,中學化學實驗, 如果把 sodium 或 potassium放入水裡, 都會產生氫氣。

但實質上要用這原理來做發動機就系9 up.  要人工提煉 sodium 或 potassium,  成本比用電油貴 N 倍

右邊那句話是真的>………<左邊那句話是假的
引用:
原帖由 Kenji_Sawada 於 2017-10-8 04:41 AM 發表

那位 ching理論上無錯,最簡單,中學化學實驗, 如果把 sodium 或 potassium放入水裡, 都會產生氫氣。

但實質上要用這原理來做發動機就系9 up.  要人工提煉 sodium 或 potassium,  成本比用電油貴 N 倍。
連你都話佢9up 呀?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。