註冊 登入

柴油私家車真的冇買錯

引用:
原帖由 qsqs 於 2017-10-4 09:53 AM 發表

柴油已經比電油慳油,又免稅,油咭仲要座底平五六蚊
所以政府要諗辨法唔再俾柴油私家車登記

熱門搜尋: 身體檢查 結婚 粉底
仲有人要日日隍瓥~車返工同代步的.   點解唔可以慳??
而且用油渣/電車, 油錢/電費分分鐘係平過搭巴士同地鐵.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一夜白頭 於 2017-10-4 07:31 AM 發表

揸得咁寒酸就唔好學人揸車,油渣同電車,我一定唔會揸,失去鴐駛樂趣
電油alphard有咩樂趣?

回覆 引用 TOP

柴油車好力, 油價又平, 油耗又低. 好車,
只係D冇車既人唔抵得人地有車所以先講埋哂D咩慳幾毫子不如搭巴士之類既說話.
真係可悲

計下數坐公交都唔係慳,

番工元朗出黃大仙巴士$18.4 + 小巴$5
$18.4 + $5 = $23.4

車行屯公35~38公里, 油錢如果係$0.5一公里,
38km x $0.5 = $19
慢車比多2公里錢, = $19 + $1 = $20

其實油錢係平過坐巴士, 當然前題係公司泊車唔洗錢

熱門搜尋: 癌症 輪椅 脊醫
引用:
原帖由 yylallan 於 2017-10-4 12:03 PM 發表

計下數坐公交都唔係慳,

番工元朗出黃大仙巴士$18.4 + 小巴$5
$18.4 + $5 = $23.4

車行屯公35~38公里, 油錢如果係$0.5一公里,
38km x $0.5 = $19
慢車比多2公里錢, = $19 + $1 = $20

其實油錢係平過坐巴 ...
我個架要0.55一公里
師兄唔好太高調
同埋師兄油卡減幾多

呢D野人人都唔同諗法:

有D人鍾意樣樣都玩下, 乜車都渣下, 樂趣黎
有D人死都乜7都計注計注

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qsqs 於 2017-10-4 09:53 AM 發表

柴油已經比電油慳油,又免稅,油咭仲要座底平五六蚊
免稅????

網上討論 認真你便輸
Tesla 和 x1 18d 我都開過,model s 真係好快,但就冇feel,18d更有呔感和路感,更有鴐駛樂趣。

引用:
原帖由 nt1 於 2017-10-4 12:25 PM 發表

免稅????
你唔知已免稅多年?

熱門搜尋: 二按 股票即時報價 保險 銀行 信用卡迎新禮物2014 恆生旅遊保險

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tvfancy 於 2017-10-4 12:31 PM 發表

Tesla 和 x1 18d 我都開過,model s 真係好快,但就冇feel,18d更有呔感和路感,更有鴐駛樂趣。
請問你開 tesla 係乜MODEL, 乜野呔, 用緊乜MODE 去開

引用:
原帖由 bbq323 於 2017-10-4 09:22 AM 發表

攪咁多野為咗省幾毛了油錢!不如去坐巴士啦!幾蚊坐到飽
無知的人才會說出這種話。

熱門搜尋: 身體檢查 結婚 粉底

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 candycrush2017 於 2017-10-4 01:00 PM 發表

請問你開 tesla 係乜MODEL, 乜野呔, 用緊乜MODE 去開
Models 75 , comfort mode, 係借細佬部車開左幾次,原廠呔

省左油,違泊罰番。

小弟的豐田2002年PICNIC

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冰神仔 於 2017-10-4 11:41 AM 發表

柴油車好力, 油價又平, 油耗又低. 好車,
只係D冇車既人唔抵得人地有車所以先講埋哂D咩慳幾毫子不如搭巴士之類既說話.
真係可悲
果D人嚴格來講不是可悲,因為只有無知和妒忌心重的人才會覺得搭巴士好過自己擁有一架自己喜歡的車

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。