註冊 登入

柴油私家車真的冇買錯

引用:
原帖由 逸之風 於 2017-10-4 03:28 PM 發表

我個款柴油版出先同貴30000

柴油0.52/KM
汽油1.5/KM 起
30000公里先BREAK EVEN GAAAAAAA
仲有,我都係買左先知,柴油車每年牌費比電油車貴!

熱門搜尋: bb cream make up soak off gel plastic surgery 粉底 整容 foundation
引用:
原帖由 逸之風 於 2017-10-4 03:30 PM 發表

受唔受私家車做外快
係∪爸remark可送貨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天地英雄 於 2017-10-4 09:34 AM 發表

寒酸
香港車主大部份都係寒酸,寧願抄牌都唔泊停車場就知

可惜報纸寫政府唔再發柴油私家車牌

引用:
原帖由 sy17 於 2017-10-4 03:36 PM 發表

唔係唔發, 係要符合唔知咩標準

引用:
原帖由 sy17 於 2017-10-4 03:36 PM 發表

直接出部貨車重着數啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 codeblue 於 2017-10-4 03:30 PM 發表

仲有,我都係買左先知,柴油車每年牌費比電油車貴!
柴仔比電油保值好多
可以睇下2手c220d 同 320d作參考

939, ES8

回覆 引用 TOP

窮X

どさくさ触ってんじゃねえ!!オレのメタボを∼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @@@139 於 2017-10-3 07:29 PM 發表

全程市區都係4毫幾子一公里,慳油又好力,車廂內嘈音水平又唔比電油車差幾多,如果幾日用車出入市區新界的人唔買柴油車就笨
師兄我買了第一代柴油車,用到現在。非常好用我開快車到係1.2:修理又少:
都唔明政府食屎大:電動車好:我想問吓啲廢電池如何處理:如要回收翻新成本係新電池3倍

熱門搜尋: 教育 韓文課程 degree
  D 人到底飪L柴油引擎未.... 飪L就知低扭係幾咁誇張好用. 根本比同級電油引擎好

仲有時間就係金錢. 一般柴油都可以行得多D KM數. 入少次油已經慳番唔小時間

無啦啦又無封 A/C ....
引用:
原帖由 chantinlung 於 2017-10-4 07:58 AM 發表

揸車代步想慳下油$都有罪?
如果入會員油渣更平,又好力,油渣車嘈音才是享受.

香港人口密度高,之前做過好多研究報告指空氣路邊污染物主要來自汽車,而柴油車就係排放污染物最高H,所以的士一早轉晒石油汽,而其他揾食車如巴士貨van因成本問题無计可施只有比佢地用柴油,最易打税和控制當然係私加車,為左減少污染及汽車增長就係限制更多柴油私加車,長遠计可能都會係鼓勵多用電車,但明顯而加配套未成熟難以全面推行。

柴油車最煩係死DPF,如果唔係真係幾好。

回覆 引用 TOP

樓主, 2020年起有機會殺入香港禁止柴油車..

唔好買柴油車, 換買電車.

回覆 引用 TOP

我都想,而家電油每公升15個幾,易加難減

熱門搜尋: 教育 韓文課程 degree 業餘進修中心 情緒病 英文補習 浸大持續進修學院

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。