註冊 登入

柴油私家車真的冇買錯

咁多電車,嚴重打撃油商利益,香港油價貴絕全球!運輸成本大增!

回覆 引用 TOP

柴油 VS 電車
前者去油站, 幾分鐘KO.
後者... 等到傻都未排到你充電.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小人蛇 於 2017-10-4 08:59 AM 發表

2014 Mazda 6 柴油
而家已經行咗 75000KM
我諗住隅劏
師兄柴油車可以行到大約200000km,

有錢人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一夜白頭 於 2017-10-4 07:31 AM 發表 0
雇o咁寒酸就唔好學人隅恣A油渣同電車,我一定唔會間A失去鴐駛樂趣
唔係人人隅拿ㄚY為左駕駛樂趣
大把人係為左生活便利
車只係交通工具

以前柴油車震動大噴黑煙
宜家柴油車喺呢兩方面已經追貼汽油車
柴油車將化學能轉化為動能的效率比汽油車高
行走同樣距離釋放更少熱能
講環保與其用電動車不如用柴油車

引用:
原帖由 beehung777 於 2017-10-4 04:04 PM 發表

師兄我買了第一代柴油車,用到現在。非常好用我開快車到係1.2:修理又少:
都唔明政府食屎大:電動車好:我想問吓啲廢電池如何處理:如要回收翻新成本係新電池3倍
但電車排放較少熱力,令巿區溫度無咁高,呢點其他車好難比較

怪就怪政府唔肯與時並進,而家柴油車污染水平同汽油車差無幾

用柴油車都要考慮自己駕駛情況,經常短途及塞車個DPF會易塞,跑長途比較合用。

http://www.thecarexpert.co.uk/diesel-cars-city-driving/

水引擎都已經制造出來,又環保又唔使用油,真係唔明白点解唔用佢
PS:你懂的

引用:
原帖由 @@@139 於 2017-10-4 01:17 PM 發表

果D人嚴格來講不是可悲,因為只有無知和妒忌心重的人才會覺得搭巴士好過自己擁有一架自己喜歡的車
認同,入油係養車大開支之一,要諗計去慳,唔覺有乜問題,好過有d無既,又要充大頭,覺得要揸油車先係正常既人。

熱門搜尋: 時裝 結婚對戒 婚紗晚裝 crystal 西裝訂造

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tvfancy 於 2017-10-4 12:31 PM 發表

Tesla 和 x1 18d 我都開過,model s 真係好快,但就冇feel,18d更有呔感和路感,更有鴐駛樂趣。
鴐駛樂趣?如果你係外國生活過,日日雁荋X兩個鐘返工同放工,你仲會覺得有樂趣?隅恭u係生活H須要。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天生野生的妹頭 於 2017-10-4 04:10 PM 發表

油渣車嘈音才是享受.
又唔一定, 我果隻車係公認電油偈聲好聽過柴油偈..

講咁多做乜丫

油站減價(雖然減少少)大家唔好狗衝排隊入爆

又唔好申請油咭喇

回覆 引用 TOP

自私撚,毫無羞恥之心!

回覆 引用 TOP

今日坐巴士入屯門,真係好耐無試過呢種坐巴士入元天屯既感覺。

感覺就係先要山長水遠行去葵芳坐58M,再係轉車站轉60M,先番到豐景園。

平時自己揸車番入豐景園,20分鐘就到啦。

都係唔好逼巴士啦,其他成客,一個二個成個書包車埋黎。

又唔見學生妹車個波埋黎。

再見啦, 豐田PICNIC。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mingjack 於 2017-10-4 05:21 PM 發表

但電車排放較少熱力,令巿區溫度無咁高,呢點其他車好難比較

怪就怪政府唔肯與時並進,而家柴油車污染水平同汽油車差無幾
但熱能和空氣污染響發電廠排放
仲有廢棄電池H問題

拉番勻電車係咪環保過柴油車咁多
我都幾懷疑

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。