註冊 登入

[有圖] 開左缸一年啦! 面目全非

[有圖] 開左缸一年啦! 面目全非 E-mail 此主題給朋友

先附上一年前既圖

中途成日買不同既草番黎種下..點知有次爆藍綠藻 (可能買左d病草) 清走左好多草
搞掂左藍綠藻冇耐就爆黑毛藻...種種下玩玩下就變左依家咁

試過大剪兩次草...剪成袋出黎...但係實在生得太快...依家未到忍受唔到既程度...玩住先

現在燈照6小時 Co2 開5小時

熱門搜尋: degree 心理輔導 學習 持續進修基金 學英文 日語 私人補習
而家靚好多

回覆 引用 TOP

唔錯

回覆 引用 TOP

兩張都有荒蕪感覺, 特別第二張多個涼亭仔

唔錯
左手邊舊石好似怪怪地
影響成個境嘅結構

我都覺得太單調

下次翻缸搞搞新意思

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 毛名示 於 2017-10-4 04:20 PM 發表

唔錯
左手邊舊石好似怪怪地
影響成個境H結構
真的嗎? 我反而覺得佢係唯一一舊未比d草埋沒..幾有特色

引用:
原帖由 asoncmh 於 2017-10-4 04:22 PM 發表

真的嗎? 我反而覺得佢係唯一一舊未比d草埋沒..幾有特色
最緊要你順眼啫
每人睇法唔同
加油
繼續嘗試其他草種同風格

回覆 引用 TOP

熱門搜尋: 脊柱側彎 白內障 散光

回覆 引用 TOP

謝謝分享。前景草皮種得好茂盛,可以考慮加添多一些中/後景草、紅系草等。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 asoncmh 於 2017-10-4 03:32 PM 發表

先附上一年前既圖7408428

中途成日買不同既草番黎種下..點知有次爆藍綠藻 (可能買左d病草) 清走左好多草
搞掂左藍綠藻冇耐就爆黑毛藻...種種下玩玩下就變左依家咁

試過大剪兩次草...剪成袋出黎...但 ...
其實前後都唔錯,後面果張係另類美,所以唔好覺得佢唔靚

熱門搜尋: 新娘化妝 情侶戒指 ring 結婚對戒 婚禮 wedding

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lttsang888 於 2017-10-4 04:17 PM 發表

兩張都有荒蕪感覺, 特別第二張多個涼亭仔
人地鐘意荒蕪,唔得咩

第二張圖加個墳墓就更加似啦

熱門搜尋: cosmetics liposuction 吊線雙眼皮 plastic surgery 膠原蛋白

回覆 引用 TOP

上面版友說涼亭可發展成"墳景"好似在搞笑,其實也不無道理。

涼亭屬陰寒,通常會擺放在(扮演陽光的)燈光猛烈的崖景上,例如崖頂/崖邊,用來平衡一下"熾熱"的感覺。又或者用來放在湖景的湖中/水上,湖水上沒有樹蔭,同樣道理,湖上放亭是一種平衡。

樓主在水草茂盛的草景中放涼亭,是陰上加陰、寒上添寒,如果燈光不夠猛,甚至昏黃一點,就真是會製造一個"墳景"的感覺。特別是如果不按時修剪水草,任牠們隨意生長,這一種凌亂的感覺就給人荒野的聯想,以至可以發展成"墳景"。

PS. 萬聖節將至,我也會造一個墳景應節,玩笑一下,百無禁忌,家人不介意就得。

回覆 引用 TOP

wow

回覆 引用 TOP

50 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。