註冊 登入

撞車問題 急

引用:
原帖由 hfceddie 於 2017-10-6 09:36 PM 發表

燈位起步撞前車有可能打得甩不小心駕駛?法官問你知唔知乜嘢係安全距離?
我知,但唔係係燈位講,但佢已經無晒計,保儉一定唔受理,有d轉打交通既律師幫到佢

回覆 引用 TOP

搵搵律師穩陣d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gayroadhardwalk 於 2017-10-4 05:31 PM 發表

奇實你果個係咩野朋友來, 佢報保險都係俾墊底費. 將來加loading最多你幫佢俾咪得囉.
正確做法!

回覆 引用 TOP

其實你賠到2-3萬, 點解唔借錢賠返8萬, 破產破幾年都唔會搵唔返啦, 不過記得問銀行個啲正規地方借

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 danieltk1129 於 2017-10-4 10:24 PM 發表

師兄,,8萬唔多,我明白你應該係岩岩出黎做野無錢人工低,雖然你無心但你唔洗去到破產咁嚴重,你唯有問銀行借分期2-5年還,你搞破產你之後仲多手尾跟
樓主好有問題,我都留過言叫佢銀行借,有正職借8皮唔難,連你在內已經有幾個師兄叫佢銀行借,但樓主都無應一句,只想問有咩方法免費甩身,樓主無藥可救,慳返啖氣啦

回覆 引用 TOP

DEL~ SOR~

發財立品,唔該

回覆 引用 TOP

明屈 case,你朋友真係朋友就會幫你,而家只係睇住你死,咁你反而冇乜顧慮。簡單點,落口供不認罪,上庭不認罪,所有有關罪名由法庭判,保險公司必須賠償,你朋友只可經小額錢債向你追討他的損失,墊底費+NCB。就係咁多!當然還有上庭罰款,大概1000元以下。後生仔千萬勿為小事破產,這會嚴重影響你的將來。

引用:
原帖由 大戶殺手 於 2017-10-7 12:47 AM 發表

明屈 case,你朋友真係朋友就會幫你,而家只係睇住你死,咁你反而冇乜顧慮。簡單點,落口供不認罪,上庭不認罪,所有有關罪名由法庭判,保險公司必須賠償,你朋友只可經小額錢債向你追討他的損失,墊底費+NCB。就係 ...
再講,車主必須拿出保單,唔係佢話唔俾就得,香港法例所有車主必須購買保險,警察會要佢交出,否則佢第一個犯法!另外是借車俾你一刻佢已默認或清楚佢責任所在,上到庭佢話唔知佢責任所在會俾法官吊上天花板!小事,無須擔心,下次小心D。

1)開頭無報保險,而家太遲了!
2)保險仍然要賠償第三者,然後會追車主及司機!
3)車主為咗唔使賠,或無錢賠,可能會話俾人偷車!
4)司機會被加控偷車罪,兼硬食所有人車傷亡!

結論:樓主刧數難逃!

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2017-10-7 04:21 AM 發表

1)開頭無報保險,而家太遲了!
2)保險仍然要賠償第三者,然後會追車主及司機!
3)車主為咗唔使賠,或無錢賠,可能會話俾人偷車!
4)司機會被加控偷車罪,兼硬食所有人車傷亡!

結論:樓主刧數難逃! ...
唔報保險,保險只會賠人傷果part(跟住造番樓主,車主)
財物對方要經小額追樓主同車主
偷車,成幾個月都唔報,而家傾賠償先黎話比人偷車?你話差佬信唔信?

回覆 引用 TOP

轉走資產

回覆 引用 TOP

我唔係唔理 係依家排左期上庭 想搵對方傾都唔得 如果依家8萬可以搞掂 佢又可以收既 咁緊係最好啦

熱門搜尋: 保溫袋 地產公司 裝修設計 interior design 洗碗 女傭
冇得唔認 人地有眼影住哂 到埋我係起步撞落佢到

引用:
原帖由 Jimmyleemingkit 於 2017-10-7 02:53 PM 發表

冇得唔認 人地有眼影住哂 到埋我係起步撞落佢到
咁你想諗住點先?一係你死,一係你同你老友一齊死,就當你唔係作故仔,你個老友咁都唔幫你報保儉,真係夠老友,如果我無估錯,部車就你老友買但就搵屋企人出車買保,而家出左事又唔想比屋企人知因為借比外人發生左事要屋企人受就唔想報,講真我覺佢真係無當你係朋友囉,

引用:
原帖由 Jimmyleemingkit 於 2017-10-7 02:50 PM 發表

我唔係唔理 係依家排左期上庭 想搵對方傾都唔得 如果依家8萬可以搞掂 佢又可以收既 咁緊係最好啦
總之保儉會幫你賠返比佢先,之後再追車主,講緊既係傷個方面,對家部車保儉係唔會賠既,你只係要比”不小心“罰款,難聽d講,你老友真係比你累死,雖然佢都係唔低幫嫁啦,你連破產都可能唔洗明未?

熱門搜尋: 西裝訂造 化妝學校 情侶戒指

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。