註冊 登入

撞車問題 急

上庭前只要你冇簽收信,你係有權唔知嘅。講完

你朋友真笨柒,佢唔報保險,你無銭賠,車主上身!

回覆 引用 TOP

架車有買保險,點會唔報?
比墊底攪惦。
續牌加loading唔會加幾皮囉!
法拉利就難講。
我估架車唔係你朋友囉。

回覆 引用 TOP

你朋友以為佢會無事果度好野。。佢係車主呀。。索償係索償司機加車主Xd,你如果咩都無最多咪破產,佢又收唔到錢。。索償遇到爛命王,先係最傷,勝數但對家破產,我係你同佢攪炒算

[六] 嚴禁使用過大之簽名檔,圖片最大值為 :長度(橫) x 縱度(高) 650 x 300
   -   經屢勸無效重犯上述之版規者會被即時禁言而不做任何通知
破產咯,有乜問題:

熱門搜尋: cosmetics lipstick eye 抽脂

回覆 引用 TOP

樓主已深潛。故仔不合常理。0分,不用重作。

咁誇,可能遇到撞車黨,報警告返佢老屈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jimmyleemingkit 於 2017-10-4 05:27 PM 發表

我真係好無助 我依家都係等上庭 告我不小心  唉 咁都可以比人屈
你撞到人都叫比人屈?對方原廠整一定有單有據!只可以怪自己唔小心,幾萬蚊一定有方法搞得掂嘅!記住請律師,有律師同冇律師係差好遠!律師會教你點做!

引用:
原帖由 Jimmyleemingkit 於 2017-10-4 05:17 PM 發表

我聽人講係唔係可以賴死唔比?
根本好少事,第三保仟零蚊,記住唔會上身,唔係要保險嚟托?朋友唔報保險,報案要展示記錄的,朋友報保险有损失,你補赏差額比佢。

回覆 引用 TOP

交通意外涉及個人受傷, 如對方以法律訴訟方式, 基本上係告車主、保險公司同駕駛者 (如有).
所以, 你朋友就算唔報保險, 對方只要請律師, 再去運輸署查, 就會知道車主同保險公司資料, 然後再告以上三方.

打官司 (民事索償), 基本上都係由兩架車既保險負責 (唔係要第三保黎做乜?), 只係你就要自己搵律師 (因為車唔係你, 保險公司唔會幫你搵律師).

只不過師兄你自己要有心理準備, 你朋友保險公司可能會向你追討有關費用 (賠償+律師費).

法援似乎係你唯一途徑 (又或者同對方再傾)

至於你話「黎緊10月20日 上庭告我不小心」, 應該屬於刑事 (政府告你) - 不小心駕駛, 同傷者告你 (民事索償 - 個人受傷, 財物受損) 係唔同.

回覆 引用 TOP

各位師兄,樓主真係乜都唔識,唔好玩佢啦。

我都未比過人claim, 但比人輕微撞過,現金解芋C
既然有做車保師兄,就俾d有用意見佢啦。我估一開始冇報保險,而加再講都不受理了,不過都建議你照打去保險公司問下,唔得亦無損失。我相信對方開8萬,主要係维修費,唔包醫療费。有d貴,但末算唔合理。你扮下死狗,問屋企人借,分期還左佢,冇理由為8萬破產。

咩野朋友來㗎!

熱門搜尋: 證婚 耳環 新娘化妝 粉底 婚禮

回覆 引用 TOP

無助無助,我覺得你朋友比你累無助啲囉,幾雞野要生要死,當初就唔好借人車嚟充啦!

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gayroadhardwalk 於 2017-10-4 05:31 PM 發表

奇實你果個係咩野朋友來, 佢報保險都係俾墊底費. 將來加loading最多你幫佢俾咪得囉.
這是最近的簡單的解決方法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mcc_2011 於 2017-10-4 06:47 PM 發表

咁都信?撞左車,有人傷,報警的話一早欏左你保單號碼啦!
登記車主同肇事司機簡直天生一對,如果係一男一女要快點拉埋天窗。

另一樣係去交通部落口供要帶燕梳牌簿。

kwailo

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。