註冊 登入

其實東歐比西歐性開放 , 係咪因為東正教???

其實東歐比西歐性開放 , 係咪因為東正教??? E-mail 此主題給朋友

小弟之前幾個ACC都己經講過 , 東歐其實比西歐性開放好多下 ,
甚麼天體根本就係閒事 ... 不然點會有默克爾少女時代裸照流出???

記得當時好一部份大大 , 係以毀社會主義邏輯說事 ...
就是一面倒說社會主義國家 , 因為唔比人民應有既民主  政治自由 ,
所以就容許人民有更大既性自由 , 轉移佢地政治上既不滿

這種答案真係滿足唔到小弟 ... 因為根本就係先立場(社會主義=壞)
跟住就唔理咩方法  咩邏輯 , 就硬係往呢個結論去推 ...

不過倒過來講 , 如果唔係上面個邏輯 , 咁其實會唔會東歐性開放 ,
既原其實就唔係社會主義度???
會唔會東歐其實係歷史上 , 從來都係性態度比西歐開放???

首先 , 基督教信仰上東歐就是一個後來者 , 基督教要扎根波蘭  
波希米亞等地 , 己經到公元1000年左右 ... 其次 , 東歐大部份地區
是屬東正教而非天主教

點解東正教信仰性開放程度 , 就會比天主教來得高???
我覺得原因在於 , 東正教無一個統一既教會 , 而彼此獨立既教會 ,
亦不如天主教在西歐如此有影響力 ...

要知道西歐時既性保守 , 其實都係源自於天主教既控制 ,
既然 , 東歐沒有強大既教會 , 嚴格既性保守教條亦無辦法執行 ...
係咪咁講???

其實都唔只性態度 , 好似運動咁 , 西方都一味話東歐用禁藥
但係係足球  籃球之上 , 東歐係本身就係戰術  技術的強大 ,
西方一味老屈 , 令我好反感下 ...

回覆 引用 TOP

基本上東歐主流的宗教不是東正教而是天主教,東正教國家其實就只有烏克蘭和俄羅斯那一帶;
而歷史上的確要到中世紀中後期東歐才天主教化,但是在這之前那些地區信的不是東正教而是當地的傳統多神教
甚至烏克蘭和俄羅斯地區的草原民族信的也非東正教而是騰格里,另外東正教其實要到1054年東西教會大分裂才出現的東西

至於禁藥問題,你是說俄羅斯那堆吧
蘇聯本身就有用禁藥的傳統(這是把"體育成就當成國家榮譽"的態度演變出來的問題),而且之前爆出俄羅斯政府偽造體檢報告
老實說我倒不覺得是"老屈"就是

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-10-5 08:27 AM 發表

小弟之前幾個ACC都己經講過 , 東歐其實比西歐性開放好多下 ,
甚麼天體根本就係閒事 ... 不然點會有默克爾少女時代裸照流出???

記得當時好一部份大大 , 係以毀社會主義邏輯說事 ...
就是一面倒說社會主義國家 , ...
波蘭,波希米亞,捷克,匈牙利等東歐國家都是信奉天主教

回覆 引用 TOP

可能東歐巨變時,
年青人的真空期……

熱門搜尋: 私人補習 加拿大升學 心理輔導 學英文 學習

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...
引用:
原帖由 KG123456 於 2017-10-5 05:45 PM 發表

可能東歐巨變時,
年青人的真空期……
不了, 作者說的是共產時期, 不是90至現在的東歐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 erkc 於 2017-10-5 02:51 PM 發表

基本上東歐主流的宗教不是東正教而是天主教,東正教國家其實就只有烏克蘭和俄羅斯那一帶;
而歷史上的確要到中世紀中後期東歐才天主教化,但是在這之前那些地區信的不是東正教而是當地的傳統多神教
甚至烏克蘭和俄 ...
時間急趕,暫時回住最後一段先。。
俄方黑客已經爆左料,美國好多運動員,其實都以為治病理由,
服用含禁藥成份之藥物,e兄為何視弱無睹?

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-10-6 08:34 AM 發表

時間急趕,暫時回住最後一段先。。
俄方黑客已經爆左料,美國好多運動員,其實都以為治病理由,
服用含禁藥成份之藥物,e兄為何視弱無睹?
夠料的話直接去舉報不就好了?
而且A有做不代表B沒有做,或是A和B都有做亦不代表這樣做沒有錯/問題
即使你"證明"了美國運動員有報禁藥亦不代表對俄羅斯運動員報禁藥的指控是"老屈"

而且禁藥名單是每年都會更新的東西,你不能拿今年的名單去說N年前的事是:
莎拉波娃在2016年3月因禁藥測試呈陽性而被禁賽是因為他沒去檢查2016年新禁藥名單,結果醫生給他開了2016年1月禁了的Meldonium就炸了

引用:
原帖由 erkc 於 2017-10-6 12:51 PM 發表

夠料的話直接去舉報不就好了?
而且A有做不代表B沒有做,或是A和B都有做亦不代表這樣做沒有錯/問題
即使你"證明"了美國運動員有報禁藥亦不代表對俄羅斯運動員報禁藥的指控是"老屈"

而且禁藥名單是每年都會 ...
以我理解,就是美國運動員以“治病”理由取得括免,所以我先話唔公平

不過,當時東歐足球籃能大勝西方,其實係係打法同戰術上既創新,
只係西方要為東歐社會主義陣營,制造“不會思想”“呆頭呆腦”既形象,
壓低左事實既重現姐。。。真正了解足球歷史既人,
應該知道匈牙利既足球盛世;好多人話,籃球之上“夢幻隊”一出,
東歐就收左皮。。。但“夢幻隊”其實未對過全盛期既蘇聯同南斯拉夫

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-10-6 06:16 PM 發表

以我理解,就是美國運動員以“治病”理由取得括免,所以我先話唔公平

不過,當時東歐足球籃能大勝西方,其實係係打法同戰術上既創新,
只係西方要為東歐社會主義陣營,制造“不會思想”“呆頭呆腦”既形象,
...
基本上"括免"這東西多數都是要在事前向有關機構提出/申請的
莎拉波娃那例子是因為他自己沒去檢查當局已經發給他的名單,結果連自己服的藥已經被列入名單都不知道

剩下來的只是你的個人感覺所以不作任何評論

引用:
原帖由 erkc 於 2017-10-6 07:22 PM 發表

基本上"括免"這東西多數都是要在事前向有關機構提出/申請的
莎拉波娃那例子是因為他自己沒去檢查當局已經發給他的名單,結果連自己服的藥已經被列入名單都不知道

剩下來的只是你的個人感覺所以不作任何評論 ...
下 , 我唔明你咩意思喎 ... 匈牙利足球盛世係我既幻想???
夢幻隊未對過蘇聯同南斯拉夫 , 都係我即錯覺???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 erkc 於 2017-10-5 02:51 PM 發表

甚至烏克蘭和俄 ...
回到主題,說東歐性開放係因為當地基督教會,沒西歐教會那麼有控制力,
光是這點,e兄你會同意嗎?

熱門搜尋: 信用卡迎新禮品 創業基金 破產申請 恆生旅遊保險 股票即時報價
引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-10-7 01:30 PM 發表

回到主題,說東歐性開放係因為當地基督教會,沒西歐教會那麼有控制力,
光是這點,e兄你會同意嗎?
波蘭在2006年時的統計是有88%信天主教的,剩下來的問題你自己想想
引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-10-7 08:36 AM 發表

下 , 我唔明你咩意思喎 ... 匈牙利足球盛世係我既幻想???
夢幻隊未對過蘇聯同南斯拉夫 , 都係我即錯覺???
別在被害妄想

引用:
原帖由 erkc 於 2017-10-7 03:03 PM 發表

波蘭在2006年時的統計是有88%信天主教的,剩下來的問題你自己想想
唉 ... 到底是我中文差 , 還是你中文差???

我原意不就是 "東歐的天主教教會,是不是控制力比不上西歐" 嗎???

熱門搜尋: cosmetic soak off gel 粉底 concealer liposuction 保濕產品推介 膠原蛋白
引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-10-7 09:24 PM 發表

唉 ... 到底是我中文差 , 還是你中文差???

我原意不就是 "東歐的天主教教會,是不是控制力比不上西歐" 嗎???
事實上羅馬天主教歷史上在西歐和中歐發生多之和新教教派之間的衝突影響力被削弱很多
所以現實反而和你說的剛剛好相反,是羅馬天主教在東歐的影響力比較大

熱門搜尋: 脫髮問題 甩頭髮 洗頭水 膠原蛋白
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。