註冊 登入

點解D司機路口轉弯唔打指揮燈?

點解D司機路口轉弯唔打指揮燈? E-mail 此主題給朋友

你地考牌時cut線、轉彎係咪都可以唔打指揮燈?

熱門搜尋: 物業按揭 通渠 service apartments
如果路口地下指示只可以轉某一個方向
唔打其實無問題

引用:
原帖由 paulchen 於 2017-10-5 08:34 PM 發表

唔打其實無問題
我都係,距離太遠cut線都有時唔打
但大部分時間都打

係whatsapp見到你婚紗頭像個刻我真係好撚sad
自私自大懶9叻……
佢地唔知老遠有隻螞蟻刀識睇指西燈的…😎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 paulchen 於 2017-10-5 08:34 PM 發表

唔打其實無問題
行人唔知你地下係咩箭咀。有時啲盲毛冷醒見你無打燈就以為你直去就亂過馬路,點知你轉左就出事了,所以打燈對大家都有著數。

引用:
原帖由 RPATPAT 於 2017-10-5 08:55 PM 發表

我都係,距離太遠cut線都有時唔打
但大部分時間都打
燈係打俾其他車同路人睇ge, 冇必要梗係唔打

引用:
原帖由 p-air 於 2017-10-5 11:15 PM 發表

燈係打俾其他車同路人睇ge, 冇必要梗係唔打
但有好多人行緊只準左轉或右轉都打燈,反而會影響其他道路使用者嘅就唔打喎!

引用:
原帖由 god 於 2017-10-5 11:57 PM 發表

但有好多人行緊只準左轉或右轉都打燈,反而會影響其他道路使用者嘅就唔打喎!
影響到道路使用者唔打唔得

只準左轉或右轉如果我架車遮左地下最後一個標記,或者係最後一架車,我都會打燈

回覆 引用 TOP

有時係打俾D on9路人睇

回覆 引用 TOP

因為自私

回覆 引用 TOP

明明係應當要做嘅事,總有人會為無做而辯護

回覆 引用 TOP

大部分時間都會打,除左多過一條線同時只可轉某一方向果啲,廢時打左人地以為我想cut線

回覆 引用 TOP

最憎D人入小路唔打燈,跟佢地車尾明明大直路突然落brake,玩死。
再PK嘅,自己等小路出大路過對面缐,打哂燈等埋你架慢缐車過咗先,頂埋到黎入我條小路,你早打燈我出咗九世啦。

引用:
原帖由 1MH1 於 2017-10-5 08:30 PM 發表

你地考牌時cut線、轉彎係咪都可以唔打指揮燈?
有時啲嘢習慣成自然。

熱門搜尋: 嬰兒用品 臍帶血 懷孕須知 人奶 親子活動 奶粉 超聲波

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。