註冊 登入

隱青想搵工,真心求助

隱青想搵工,真心求助 E-mail 此主題給朋友

今年23歲,女仔,考完dse之後隱左五年多,我個人由细到大都好細膽,對住陌生人唔敢講野出街見人都驚同人講野唔夠膽望住人,考dse口試果陣我驚到無講過野,其實考完dse果排我都試過一次鼓起勇氣walk in搵工,但係比人問到口疾疾,叫我等電話通知我就驚到電話都無聽,之後就咁隱左五年
===========================
我搵到pt啦。。多謝大家

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-5 10:22 PM 發表

今年23歲,女仔,考完dse之後隱左五年多,我個人由细到大都好細膽,對住陌生人唔敢講野出街見人都驚同人講野唔夠膽望住人,考dse口試果陣我驚到無講過野,其實考完dse果排我都試過一次鼓起勇氣walk in搵工,但 ...
你想做咩工作?

另外,建議你先做下義工,接觸多些人。體驗人與人之間互動。對你日後工作有幫助。

引用:
原帖由 stptn 於 2017-10-5 10:34 PM 發表

你想做咩工作?

另外,建議你先做下義工,接觸多些人。體驗人與人之間互動。對你日後工作有幫助。
我都唔知做乜工好。。唸住搵下待應便利店果d,義工既话遲D搵到工再做吧,我唸我而家搵錢養到自己呢樣野比較急切

回覆 引用 TOP

你呢5年冇番工屋企人冇罵你?其實你可以先做PT建立左信心再轉其他工都得既...
如果有人問你之前做過咩工,如果真係想呃佢既話可以話做炒散,散工...因為呢D
好多都係即PAY人工,冇工作證明(但建議唔好呃)

引用:
原帖由 啊ming 於 2017-10-5 11:27 PM 發表

你呢5年冇番工屋企人冇罵你?其實你可以先做PT建立左信心再轉其他工都得既...
如果有人問你之前做過咩工,如果真係想呃佢既話可以話做炒散,散工...因為呢D
好多都係即PAY人工,冇工作證明(但建議唔好呃)

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-5 11:53 PM 發表

唔小心orz咁錯制。。。屋企人當然有罵我。。其實可以既話唔係幾想呃,我覺得我係講唔到大話既人應該會比人一眼睇穿,就算見工呃到到时有無做過野人地都睇得出。。好苦惱orz

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-5 11:54 PM 發表

唔小心orz咁錯制。。。屋企人當然有罵我。。其實可以既話唔係幾想呃,我覺得我係講唔到大話既人應該會比人一眼睇穿,就算見工呃到到时有無做過野人地都睇得出。。好苦惱orz
有冇諗過報下D課程黎讀下先~?

引用:
原帖由 啊ming 於 2017-10-5 11:56 PM 發表

有冇諗過報下D課程黎讀下先~?
冇。。因為無錢。。都係要穩定左落尼有錢先去讀,可以既話我真係想做畫畫相關既行業。。。

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 12:04 AM 發表

冇。。因為無錢。。都係要穩定左落尼有錢先去讀,可以既話我真係想做畫畫相關既行業。。。
有d課程免費,仲有津貼比番你。eg:erb,但比較係中年人士讀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 12:04 AM 發表

妳依家仲細..唔洗太擔心...妳如果知道自己既興趣係畫畫就坐言起行試下去D PLAYGROUP教畫畫...
http://www2.jobs.gov.hk/1/0/WebF ... px?SearchFor=simple
勞工處其實都多呢D工..我以前都好少去勞工處網搵..多數伏..但依家發現其實都有唔少正常既工...我都係廿幾歲..時間過左去就過左去..珍惜現在既時間..如果畫畫唔算叻..可以去進修下先..搵唔到畫畫都唔洗灰心...出面仲有好多工種岩女仔既.. 有咩見工問題可以同我傾....見工最重要有自信...慢慢學

出黎工作, 溝通能力同技巧都好重要, 由呢方面著手一定唔會錯, 除非妳諗住做啲完全唔洗接觸人既工作喇
認同試下由part-time做起,搵便利店或快餐店,學習接觸陌生人同與人相處.
至於畫畫又搵到食既相關行業...我諗到既係design或電腦畫圖之類.. 其實妳係用咩黎畫畫嫁? software?

加油,
隱青唔係問題
我公司上年都請左個隱青做跟頭跟尾

回覆 引用 TOP

樓主可以先做下老麥,七仔,可以工時短D,面對多D人那慣下先!
做幾個月可以轉做餐廳樓面,售貨,長工,只要當做是一種磨練,好快就會習慣

民主只是一種選擇方式!
要達到理想民主,必須整個社會大部份人心智成熟
人人關心社會!
而且還要有政治人才,才能成就大業
但細看香港民主路上,不知何時能出政治人才?
只見不停破壞社會運作,攪對抗,拉布,拉攏民心
煽動學生攪事,這些垃圾民主行為,極為反感
引用:
原帖由 bbq323 於 2017-10-6 03:53 AM 發表

樓主可以先做下老麥,七仔,可以工時短D,面對多D人那慣下先!
做幾個月可以轉做餐廳樓面,售貨,長工,只要當做是一種磨練,好快就會習慣
此言與孤暗合。
時不我予, 樓主別想做義工了, 一者無收入, 二者浪費光陰, 三者經驗對日後毫無裨益。
可先找不用多與人交流H工種, 糊口再說, 徐圖大計。
欲要加快步伐, 孤倒有一計: 樓主言及家人一段, 孤跟你說: 講大話乃謀生基本技巧,
見工面試如是, 日後工作, 尤其前線業務如是, 乃至他日有幸覓得配偶亦如是,
彼此欺騙, 爾虞我詐, 顛倒黑白, 指鹿為馬皆為往上爬H決勝之道。
可由家人做起, 能呃即呃, 可騙則騙, 掌握使詐技巧之後, 你待人接物, 溝通說話自然信心大增。

讀下剪翅之類的短期課程,唔係旨意佢幫你搵工,
係想你走出去多D接觸人,適應返外面的社會環境,
然後再搵工。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。