註冊 登入

隱青想搵工,真心求助

引用:
原帖由 Sam.Mr 於 2017-10-6 12:36 AM 發表

妳依家仲細..唔洗太擔心...妳如果知道自己既興趣係畫畫就坐言起行試下去D PLAYGROUP教畫畫...
http://www2.jobs.gov.hk/1/0/WebF ... px?SearchFor=simple
勞工處其實都多呢D工. ...
教畫畫應該唔係咁啱我。。我对住一个人都驚要咁多人面前講嘢就更加。。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hippookin 於 2017-10-6 01:00 AM 發表

出黎工作, 溝通能力同技巧都好重要, 由呢方面著手一定唔會錯, 除非妳諗住做啲完全唔洗接觸人既工作喇
認同試下由part-time做起,搵便利店或快餐店,學習接觸陌生人同與人相處.
至於畫畫又搵到食既相關行業...我 ...
完全唔洗接觸人我唸都無乜可能,同事相處都要溝通。。
我手繪電腦甚至手機畫都有,電腦用ps同sai果d,想做遊戲美術之类。。不過我技術真係未夠班,而且好似好難搵

你最緊要係諗好點同僱主解釋5年唔做嘢

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-5 10:22 PM 發表

今年23歲,女仔,考完dse之後隱左五年多,我個人由细到大都好細膽,對住陌生人唔敢講野出街見人都驚同人講野唔夠膽望住人,考dse口試果陣我驚到無講過野,其實考完dse果排我都試過一次鼓起勇氣walk in搵工,但 ...
你係隱到咩程度,普通叫餐,買野,會唔會都有問題,甚至會唔會多人少少都令到你唔自在?如果會,建議你先慢慢建立番最基本社交先,同埋最好搵社工幫幫你。因為番工要面對同事,老細,客,怕你應付唔到,一驚起上黎,到時隱得更嚴重。

如果你基本社交係ok,你可以搵d pt先,最幾粒鐘個d 最好專請後生個d 如m記,KFC,

引用:
原帖由 阿瞞。曹 於 2017-10-6 11:54 AM 發表

此言與孤暗合。
時不我予, 樓主別想做義工了, 一者無收入, 二者浪費光陰, 三者經驗對日後毫無裨益。
可先找不用多與人交流H工種, 糊口再說, 徐圖大計。
欲要加快步伐, 孤倒有一計: 樓主言及家人一段, 孤跟你 ...
施主言談有遗論常,不能苟同,
言盡於此
在此拜别,珍重之

民主只是一種選擇方式!
要達到理想民主,必須整個社會大部份人心智成熟
人人關心社會!
而且還要有政治人才,才能成就大業
但細看香港民主路上,不知何時能出政治人才?
只見不停破壞社會運作,攪對抗,拉布,拉攏民心
煽動學生攪事,這些垃圾民主行為,極為反感

回覆 引用 TOP

很可惜就算已鼓起勇氣來求職, 大部分僱主仍然係有戒心而唔肯請........

回覆 引用 TOP

行下街睇睇d商店有冇請人, 有就打電話問, 兼職試下先!!
依家打什麼工都係打發下時間!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigflyfly 於 2017-10-6 12:26 PM 發表

你最緊要係諗好點同僱主解釋5年唔做嘢
就係唔知點講好。。所以我先至開po求救orz

引用:
原帖由 yannes1989 於 2017-10-6 12:33 PM 發表

你係隱到咩程度,普通叫餐,買野,會唔會都有問題,甚至會唔會多人少少都令到你唔自在?如果會,建議你先慢慢建立番最基本社交先,同埋最好搵社工幫幫你。因為番工要面對同事,老細,客,怕你應付唔到,一驚起上黎 ...
叫餐會好方明明覺得自己有大聲講出尼但個職員都係聽唔到我up乜要問多次,普通買野無問題,人多OK反而如果間舖頭人少我會唔夠膽入

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 01:21 PM 發表

叫餐會好方明明覺得自己有大聲講出尼但個職員都係聽唔到我up乜要問多次,普通買野無問題,人多OK反而如果間舖頭人少我會唔夠膽入
咁你又唔係好嚴重。搵下pt做。唔好俾咁多壓力自己先,建立番個信心同埋解決3餐先,再慢慢諗下一步。人生目標唔係一時三刻可以搵到。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 01:21 PM 發表

我都係一樣,不過我冇因為咁而做隱青,最多係考完dse時冇搵工做。(雖然後來上左大學覺得再唔搵實習做驚出到黎冇人請,所以都有做過兩份工)

其實點解你當時唔繼續升學呢?至少唔洗好似而家咁5年空白。

做住兼職先啦 開始慢慢習慣下返工同對人 馬會兼職投注可以試下 $58粒鐘 唔使對人 淨係聽電話入資料 可以試下呢類型H工先

引用:
原帖由 G-UEST 於 2017-10-6 01:34 PM 發表

我都係一樣,不過我冇因為咁而做隱青,最多係考完dse時冇搵工做。(雖然後來上左大學覺得再唔搵實習做驚出到黎冇人請,所以都有做過兩份工)

其實點解你當時唔繼續升學呢?至少唔洗好似而家咁5年空白。
成績唔得。。想讀ive,但想讀果底左爸又唔比而且學費又貴,所以唸住出尼搵工,但見工之前阿爸係咁話我實唔得搞到我个人好無信心,搵左一次之后驚到無再去搵。。之后一隱就隱左五年

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 02:04 PM 發表

成績唔得。。想讀ive,但想讀果底左爸又唔比而且學費又貴,所以唸住出尼搵工,但見工之前阿爸係咁話我實唔得搞到我个人好無信心,搵左一次之后驚到無再去搵。。之后一隱就隱左五年
我覺得妳要練好個自信心先...要多D試下同人溝通...因為出面社會太多工都係要同人溝通架...妳要練習下丫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iloveyougod 於 2017-10-6 01:52 PM 發表

做住兼職先啦 開始慢慢習慣下返工同對人 馬會兼職投注可以試下 $58粒鐘 唔使對人 淨係聽電話入資料 可以試下呢類型嘅工先
樓主可一試

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。