註冊 登入

隱青想搵工,真心求助

多小小同人吹水咁會大膽D

回覆 引用 TOP

其實有咩野令你咁唔想同人溝通,你自己有無想過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 12:10 PM 發表

完全唔洗接觸人我唸都無乜可能,同事相處都要溝通。。
我手繪電腦甚至手機畫都有,電腦用ps同sai果d,想做遊戲美術之类。。不過我技術真係未夠班,而且好似好難搵
遊戲美術香港係難搵工,我以前讀media,依家都係做倉,而且樓主又無學歷,又無經驗,好難入行。

回覆 引用 TOP

舊時讀書做過A一麵包店兼職,有人番工就得,見工求其好易請,反而果間東咩唐以為自己名店面試個人好衰

回覆 引用 TOP

求其有份工做住先,之後做熟左再轉,之前都有朋友係咁,做左4,5年隱青,如果有錢就讀下書,職業訓練局學瓥戊ㄕn平,我個妹又係好被動,我叫佢讀,依家讀完餐飲果囓h左做沖咖啡都幾好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 01:11 PM 發表

就係唔知點講好。。所以我先至開po求救orz
其實五年無返工也不是大不了的事情,
只要有心返工是不用怕遲的。
很多家庭主婦也是生兒育女十幾年後重返勞動市場,所以實在不用怕。

你見工的時候可以這樣答
其實在這五年間你一直也有畫插畫做freelance,無時無刻也鍛煉技藝
以發展一技之長,但耐何香港畫插畫市場實在不太大,以致難以賺取足夠收入謀生,所以決定投入勞動市場。

而在此期間也可報讀一些免費的就業課程
如展翅計劃或一些erb 就業掛鉤課程或青年培訓課程

這樣或多或少增強一些競爭力以及更清楚該行業要注意的地方。

十年生死兩茫茫,不思量,自難忘。千里孤墳,無處話淒涼。
縱使相逢應不識,塵滿面,鬢如霜。夜來幽夢忽還鄉,小軒窗,正梳妝。
相顧無言,惟有淚千行。料得年年腸斷處,明月夜,短松岡。

回覆 引用 TOP

做M記先, 最容易入行, 最快令自己改變~

回覆 引用 TOP

女仔不如,賣下西餅,診所助護果D,試下

最緊要建立左信心先,M記最易靖,但人工就好低..不過總好過冇...
做幾個月之後開始會有信心,到時再諗下一步~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 02:04 PM 發表

成績唔得。。想讀ive,但想讀果样野阿爸又唔比而且學費又貴,所以唸住出尼搵工,但見工之前阿爸係咁話我實唔得搞到我个人好無信心,搵左一次之后驚到無再去搵。。之后一隱就隱左五年
而家肯去改都未遲,搵啲較容易請既pt做住幾年先,比較缺人手佢都未必會太計較你點解隱左5年。
最緊要唔好放棄!加油!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bananachippy 於 2017-10-6 06:26 PM 發表

女仔不如,賣下西餅,診所助護果D,試下
賣下西.....餅

多謝大家支持我
我唸住聽日出去walk in搵工
有冇d乜野要注意,帶d乜咁。。洗唔洗要相
衣茧蛣u裙【唔算好短】得唔得,我無咩三可以著得出去,長裤都無一條。。頭髮有d長扎住係咪好d。。
總有我個銀行戶口N年無郁過佢好耐之前寄信話凍結左我。。去分行開返洗唔洗手續費嫁同埋我户口密碼都唔記得左洗唔洗帶d乜,裡面好似得二百蚊唔知會唔會扣左我orz好多問題。。。
我覺得我可能會行幾粒鐘先夠膽去問人係咪請人orz

講多無畏,行動最實際。

回覆 引用 TOP

因為你唔識講大話.講咗會好容易穿,所以不要講.
唔做不等於唔錯.你已錯失了五年,勇敢去面對.即使不成功,也不會更差.
有時間,先做義工,改善"細膽".
希望樓主成功.

熱門搜尋: 保溫袋 物業按揭 service apartments 銀行估價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 07:34 PM 發表

多謝大家支持我
我唸住聽日出去walk in搵工
有冇d乜野要注意,帶d乜咁。。洗唔洗要相
衣茧蛣u裙【唔算好短】得唔得,我無咩三可以著得出去,長裤都無一條。。頭髮有d長扎住係咪好d。。
總有我個銀行戶口N ...
準備好相,住址證明,衣著就整齊D...銀行密碼唔記得左就要去打番電話去問,拎番個密碼之後最好去
改個新既密碼,驚唔記得就用紙筆抄低收好~

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。