註冊 登入

隱青想搵工,真心求助

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-5 10:22 PM 發表

今年23歲,女仔,考完dse之後隱左五年多,我個人由细到大都好細膽,對住陌生人唔敢講野出街見人都驚同人講野唔夠膽望住人,考dse口試果陣我驚到無講過野,其實考完dse果排我都試過一次鼓起勇氣walk in搵工,但 ...
你講得對, 搵下兼職warm up 下自己先, 是旦近屋企既兼職, 慳番d 車錢時間, 老闆請兼職, 都鐘意請住附近街坊.
見工咪講,呢幾年屋企發生左好多事......照顧屋企.....呢d.......
最好唔講真相啦.
見工都係出力sell 下, 推銷下自己,
見工講每一句說話都要正面, 扮"友善笑容", 隱惡揚善, 緊記.緊記.
同埋做兼職, 自己熱身之餘, 搵長工都容易一些, 邊做邊搵. 搵長工, 要搵一d 自己鐘意既行業.
努力加油...

引用:
原帖由 啊ming 於 2017-10-6 08:25 PM 發表

準備好相,住址證明,衣著就整齊D...銀行密碼唔記得左就要去打番電話去問,拎番個密碼之後最好去
改個新既密碼,驚唔記得就用紙筆抄低收好~
住址證明係咪姐係要信?相我一张都無總未影可唔可以遲d補返?唔打電話得唔得。。就直接去分行話改密碼同解凍?

引用:
原帖由 goodstart113 於 2017-10-6 08:28 PM 發表

你講得對, 搵下兼職warm up 下自己先, 是旦近屋企既兼職, 慳番d 車錢時間, 老闆請兼職, 都鐘意請住附近街坊.
見工咪講,呢幾年屋企發生左好多事......照顧屋企.....呢d.......
最好唔講真相啦.
見工都係出力se ...
其實我最近屋企都係要搭車,因为住村屋。。真係唔多方便。。夜d都無車搭。。。

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 08:34 PM 發表

住址證明係咪姐係要信?相我一张都無總未影可唔可以遲d補返?唔打電話得唔得。。就直接去分行話改密碼同解凍?
水電費單就得,總之有你住址證明就得,不過最好搵張新少少~相就應該可以後補,但最好影定先...銀行果邊都可以直接去分行搞既,可能仲快~

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 07:34 PM 發表

多謝大家支持我
我唸住聽日出去walk in搵工
有冇d乜野要注意,帶d乜咁。。洗唔洗要相
衣茧蛣u裙【唔算好短】得唔得,我無咩三可以著得出去,長裤都無一條。。頭髮有d長扎住係咪好d。。
總有我個銀行戶口N ...
帶身份証, 學歷証明.
相.....我當年見工係帶左, 但都好少會俾, 除非覺得大公司, 自己OK鐘意份工, 成功機會都有 (例如有second in), 咁先俾相.
比較得體既講法,
對家: 有無相帶黎?
你:  下次見面一定補番俾你.
咁就掂啦.

引用:
原帖由 啊ming 於 2017-10-6 08:38 PM 發表

水電費單就得,總之有你住址證明就得,不過最好搵張新少少~相就應該可以後補,但最好影定先...銀行果邊都可以直接去分行搞既,可能仲快~
銀行信都得?因為水電費唔係我個名。。但係係好耐之前既好似就係話凍結左我果封orz.。。

引用:
原帖由 goodstart113 於 2017-10-6 08:42 PM 發表

帶身份証, 學歷証明.
相.....我當年見工係帶左, 但都好少會俾, 除非覺得大公司, 自己OK鐘意份工, 成功機會都有 (例如有second in), 咁先俾相.
比較得體既講法,
對家: 有無相帶黎?
你:  下次見面一定補番 ...
好既我明白啦唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 07:34 PM 發表

多謝大家支持我
我唸住聽日出去walk in搵工
有冇d乜野要注意,帶d乜咁。。洗唔洗要相
衣茧蛣u裙【唔算好短】得唔得,我無咩三可以著得出去,長裤都無一條。。頭髮有d長扎住係咪好d。。
總有我個銀行戶口N ...
可以考慮現金出糧既工作. (派傳單, 窸灝, 食肆炒散....)
等儲多些現金, 開番個"唔駛手續費" 既戶口,
現階段,去下太子旺角類似"美芝"的二手服裝店, 平平地買d裇衫西褲, 見工用.

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 08:37 PM 發表

其實我最近屋企都係要搭車,因为住村屋。。真係唔多方便。。夜d都無車搭。。。
村屋, 附近有無士多,食店, 麵包店, 報紙檔, 甚至街市檔口, 呢D 要人幫下手呀?
呢d 大機會現金出糧.

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 08:46 PM 發表

銀行信都得?因為水電費唔係我個名。。但係係好耐之前既好似就係話凍結左我果封orz.。。
都得,但最好唔好時間太耐(其實都係驚個老細覺得你仲係咪住系呢頭,不過應該唔會)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 08:46 PM 發表

住址證明, 我當年見工時, 好像唔駛. (而家唔知),
開銀行戶口, 就要最近3個月既住址証明啦.

引用:
原帖由 goodstart113 於 2017-10-6 08:49 PM 發表

可以考慮現金出糧既工作. (派傳單, 窸灝, 食肆炒散....)
等儲多些現金, 開番個"唔駛手續費" 既戶口,
現階段,去下太子旺角類似"美芝"的二手服裝店, 平平地買d裇衫西褲, 見工用.
其實我果個戶口係ATM儲蓄户口,去櫃台先要手續費。。我只係怕凍結咁耐開返要比好貴手續費。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 goodstart113 於 2017-10-6 08:53 PM 發表

村屋, 附近有無士多,食店, 麵包店, 報紙檔, 甚至街市檔口, 呢D 要人幫下手呀?
呢d 大機會現金出糧.
無,一出去就係馬路。。油站就有一個

引用:
原帖由 goodstart113 於 2017-10-6 08:55 PM 發表

住址證明, 我當年見工時, 好像唔駛. (而家唔知),
開銀行戶口, 就要最近3個月既住址証明啦.
希望唔洗。。我果封信成幾年前。。orz

回覆 引用 TOP

我啱啱忽然唸唸下好唔開心喊左出尼。。
因為我阿爸退休,香港生活費太貴所以佢同我媽返大陸長住,以後好少會返尼。。今日佢地就走左。。佢有問過我返唔返但係我返去又無野做唔通要佢繼續養我咩,係香港至少可以嘗試下搵工。。以後乜都要自己搞掂。。好旁惶唔知點算。。以前都話有阿媽同我傾計。。而家得返一個人。。虽然我有兩個阿哥,但唔係一齊住,平時都無乜聯絡静係一家人飲茶會見至傾計,而且又住得遠。。其實我屋企好復雜我總有個同父異母讀緊書既妹同我一齊住,我完全同佢0溝通亦都唔打算理佢對佢好反感,平時網上識既網友畫友又唔會面對面同我傾計。。而且佢地唔知我係隱青我根本唔夠膽講。。。表面上好开朗但其实自己好負能orz

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。