註冊 登入

隱青想搵工,真心求助

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-6 12:10 PM 發表

完全唔洗接觸人我唸都無乜可能,同事相處都要溝通。。
我手繪電腦甚至手機畫都有,電腦用ps同sai果d,想做遊戲美術之类。。不過我技術真係未夠班,而且好似好難搵
咁就學習相處做起吧!
如果妳已經有想做既方向,係一個好好既開始! Part-time之餘有時間都練習多啲畫圖技術.雖然我唔清楚呢行既野,但係我覺得除左識畫之外仲要學多啲野,例如整動畫之類,或programming等等,目的都係裝備自己更多可貢獻既價值吧!

妳還年輕,努力一啲冇問題的!但不要給自己過大壓力喎~加油!

你依家最需要就係搵個男人養你一世,好過去搵工

引用:
原帖由 hippookin 於 2017-10-7 02:20 AM 發表

咁就學習相處做起吧!
如果妳已經有想做既方向,係一個好好既開始! Part-time之餘有時間都練習多啲畫圖技術.雖然我唔清楚呢行既野,但係我覺得除左識畫之外仲要學多啲野,例如整動畫之類,或programmi ...
嗯。。不過我電腦無耐之前壞左orz搵到工有錢要買返部新既先得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2017-10-7 07:09 AM 發表

你依家最需要就係搵個男人養你一世,好過去搵工
唔想人再養lu,好想自力更生。。自己屋企遇到既事令我覺得就算有老公養你都好。。自己都係有獨立财政有自己份工好,到時人地唔要你都可以自己養自己

緊張到訓唔荂C。好早起左身
見工係咪唔好咁早去好。。我應該乜野時段出去
唔知係咪壓力太大,我下巴生左勁大粒壓力瘡腫起左orz

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-7 09:07 AM 發表

唔想人再養lu,好想自力更生。。自己屋企遇到既事令我覺得就算有老公養你都好。。自己都係有獨立财政有自己份工好,到時人地唔要你都可以自己養自己
人生取態正確. 抵贊!
有人養, 係bonus.
自立自強的心態, 最基本.
將來你有個有錢又體貼的老公, 自己都唔好"本pair", 唔好放棄原本的謀生能力.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-7 09:11 AM 發表

緊張到訓唔着。。好早起左身
準時/早到10分鐘就夠,太早到就係附近食個早餐放鬆下先
見工唔洗咁緊張嘅,越放鬆越唔care結果,機會反而越大

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2017-10-7 09:21 AM 發表

見工唔洗咁緊張H,越放鬆越唔care結果,機會反而越大
我係想直接walk in。。唔係約左時間in。。。所以唔知幾時出去好

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2017-10-7 09:21 AM 發表

見工唔洗咁緊張H,越放鬆越唔care結果,機會反而越大
緊張真係自己控制唔到。。叫自己放鬆都無用( ;∀;)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-7 09:11 AM 發表

緊張到訓唔荂C。好早起左身
緊張正常呀, 適當晒下太陽, 個人爽利d (朝早8點前)
除了搵工, 你要慢慢學習情緒管理. 可以去圖書館/ 書店睇下書. 免費.
早上7,8點食少少野, 散下步, 外出行下, 呼吸下新鮮空氣. 甚至早些起身跑下步, 出身汗減壓.
唔好夜訓, 12點前要訓著. 夜訓易爆瘡.
去惠康買包粗鹽, $2/包, (唔好買幼鹽) 朝早飲杯暖鹽水, 清熱一下. (唔好太咸, 大約半茶匙鹽, 400ml水)
用粗鹽輕輕按摩洗面, 可以去死皮. 舒缓石頭瘡.

我又想介紹一首歌, 雖然老餅, (我真係老餅一件), 但d歌好有意思.
想送俾所有生活唔開心, 或者無奈既年青人, 而家個社會, 實在好少正能量.
大家加油.

https://www.youtube.com/watch?v=yUPDMZz1QNE

引用:
原帖由 無盡疑惑的魚蛋 於 2017-10-7 09:25 AM 發表

我係想直接walk in。。唔係約左時間in。。。所以唔知幾時出去好
避開一般放飯時間,見工10-11,2-5比較好

熱門搜尋: plastic surgery cosmetic 抽脂 eyeliner
引用:
原帖由 goodstart113 於 2017-10-7 09:30 AM 發表

緊張正常呀, 適當晒下太陽, 個人爽利d (朝早8點前)
除了搵工, 你要慢慢學習情緒管理. 可以去圖書館/ 書店睇下書. 免費.
早上7,8點食少少野, 散下步, 外出行下, 呼吸下新鮮空氣. 甚至早些起身跑下步, 出身汗減壓 ...
我最近都早左訓,十二點幾就訓左(對我尼講算早)
然後八點幾就醒。。因為上個星期同屋企人飲茶早起身生理時鐘就咁變左。。
首歌都幾好聽呀,其實我聽歌都係幾老餅,幾鐘意d old school既歌,覺得特別有感情同味道

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2017-10-7 09:35 AM 發表

避開一般放飯時間,見工10-11,2-5比較好
好既唔該晒

回覆 引用 TOP

話時話我見到有人pm我
我唔係唔想理你
但因為我號係新號
新手權限佢唔比我回覆(;´⑸`)

回覆 引用 TOP

如果係靚女的話大把人請啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。