註冊 登入

租約不見了, 怎樣補救?

租約不見了, 怎樣補救? E-mail 此主題給朋友

各位高手,

本人有1 間有限公司, 5年前成立, 3年前才開始營運, 要交租.
今年4月收了16/17年稅表,  要audit. (第一次 audit)
但剛發現3年前租的第一個辦公室租約不見了 (沒打厘印, 因業主不想打厘印)
只保存部分每月業主給的租金收據

今年頭, 公司搬去另一辦公室, 可能我把那舊租約丟了.
部分租金收據是否已足夠?
遺失舊租約, 怎補救?有什麼後果?

謝謝各位!!

引用:
原帖由 turbojet500 於 2017-10-6 02:30 AM 發表

各位高手,

本人有1 間有限公司, 5年前成立, 3年前才開始營運, 要交租.
今年4月收了16/17年稅表,  要audit. (第一次 audit)
但剛發現3年前租的第一個辦公室租約不見了 (沒打厘印, 因業主不想打厘印)
只保存部分 ...
引咎辭職啦!

回覆 引用 TOP

租約冇打厘印就冇法律效力
同冇租約冇分別

引用:
原帖由 風流和尚 於 2017-10-6 10:59 AM 發表

租約冇打厘印就冇法律效力
同冇租約冇分別
================
業主話不是, 只是不可呈上法庭, 但他說稅局一樣可扣稅, 是真?
他說辦公室不同住宅,他不怕我欠租, 所以不打厘印

引用:
原帖由 turbojet500 於 2017-10-6 11:38 AM 發表

業主話不是, 只是不可呈上法庭, 但他說稅局一樣可扣稅, 是真?
真。可不打厘印照扣稅,但沒有法律保障:

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20110719/15443993

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 turbojet500 於 2017-10-6 11:38 AM 發表

人講你又信?你點做會計㗎?

回覆 引用 TOP

有收據咪同你個核數師傾下, 睇佢接唔接受

深圳東部華僑城機動遊戲最少意外六死十傷

悠悠長長繼續前航不懂去驚怕 荊荊棘棘通通斬去不必多看它
利益集團主導下,中國已經沒有希望

回覆 引用 TOP

若果稅局出q 叫你俾租約佢睇 咁你就大鑊
又冇打厘印 --> 俾人罰幾倍錢
報稅表寫左唔扣得既支出--> 又唔知罰幾錢
仲要唔見埋租約,我係核數既一定唔會對你盤數負責啦
自己諗諗啦

引用:
原帖由 風流和尚 於 2017-10-6 01:55 PM 發表

若果稅局出q 叫你俾租約佢睇 咁你就大鑊
又冇打厘印 --> 俾人罰幾倍錢
報稅表寫左唔扣得既支出--> 又唔知罰幾錢
仲要唔見埋租約,我係核數既一定唔會對你盤數負責啦
自己諗諗啦
租一定要簽約?口頭協議唔得?
本身營業支出用在生產利潤就扣得

引用:
原帖由 054D 於 2017-10-6 02:50 PM 發表

無話唔得架,樓主又冇租約又只得部份收據,唔比稅局q 核數師又咋睇唔到H,你話你識飛天都得添,on99

引用:
原帖由 054D 於 6/10/2017 14:50 發表

得一定得架, 我話我同你有口頭協議你每個月俾十萬租我都得

熱門搜尋: 牛熊證 保險 破產申請 借錢
引用:
原帖由 風流和尚 於 2017-10-6 06:32 PM 發表

得一定得架, 我話我同你有口頭協議你每個月俾十萬租我都得
得ga,時間地點人物幾時估過呢個協議
再而搵埋証據我交過租比有埋收據咪得lor

你有無?

熱門搜尋: 牛熊證 保險 破產申請 借錢 按揭 物業貸款 旅遊保險

引用:
原帖由 054D 於 2017-10-6 11:28 PM 發表

得ga,時間地點人物幾時估過呢個協議
再而搵埋証據我交過租比有埋收據咪得lor

你有無?
天才呀天才,咁咪係囉,你自己都識講要咁多證據啦,咁你之前仲話可以口頭協議?仲話只要本身營業支出用在生產利潤就扣得?

做人呢真係要經常用下個腦,唔用會生㗎天才!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 turbojet500 於 2017-10-6 02:30 AM 發表

各位高手,

只保存部分 ...
有租金收㩀及公司每月經支票支付的證據便可。審計時如果還需要證據可以另發 confirmation 俾個業主黎 confirm。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七個強勁的甩頭 於 2017-10-6 05:27 PM 發表

無話唔得架,樓主又冇租約又只得部份收據,唔比稅局q 核數師又咋睇唔到嘅,你話你識飛天都得添,on99
而家稅局話要audit 樓主間公司啦咩?

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。