註冊 登入

大家覺得手錶品牌歷史重要嗎??

大家覺得手錶品牌歷史重要嗎?? E-mail 此主題給朋友

朋友話考慮買唔買果個手錶牌子,通常會睇埋果個品牌H歷史耐唔耐
如果有返咁上下歷史通常都唔差,大家覺得係唔係

熱門搜尋: 韓文課程 education 上門補習 英文補習 進修 業餘進修中心
主要睇款~品牌歷史都會望下

睇佢用咩機芯 同質料

回覆 引用 TOP

好多因素加埋一齊考慮。

回覆 引用 TOP

我覺得都係啱ge,如果個牌子係唔掂一早就汁左啦
有返幾十年甚至成百年應該係有D質素ge

熱門搜尋: 激光脫毛 腋毛 染髮 植髮 生髮 洗頭水 髮型

回覆 引用 TOP

不一定很重要。 要看其歷史有沒有為手錶配合和增加價值。 tissot甚至ingersoll的歷史很悠久(當然今日的ingersoll和十九世紀的有多大關係大家都很清楚)。 可是多少人考慮買t-touch時會聯想到和tissot百多年歷史的關係??

舉個相反的例子。 Laurent Ferrier是一個非常年紀短的品牌, 但她手錶的工藝和期短短的歷史價值(才十年不夠??)則為人所欣賞。

結論: 看甚麼歷史, 和手錶有多大的關係。  普普通通一支平價手錶對自己可能有很大的歷史意義, 繼而增加了手錶對自己的價值, 例如自己第一支自己買的手錶/大學畢業家人送的禮物, 或和太太結婚的手錶等。

回覆 引用 TOP

歴史長又有乜用!好多都係借屍還魂!

我會睇依家隻錶造成點多過睇 history.  好似大家都係上百年,  Longines 就大倒退,  Omega, Rolex,  JLC 就 keep 到無乜丟架,  IWC 有進歩,  新産品起碼有複習功能.   有 d 借屍還魂 brand 除左個名外同 history 無關係.  buy old 變左 buy novel.

回覆 引用 TOP

Apple watch

熱門搜尋: 免費試用 情侶戒指 耳環 online shopping
引用:
原帖由 gomaxhk1 於 2017-10-6 06:56 PM 發表

Apple watch
智能手錶就唔計啦
樓主講緊傳統機械錶

熱門搜尋: 韓文課程 education 上門補習 英文補習 進修
感覺上通常都係啲貴野,名錶品牌先至會有百幾年歷史,平錶好似好少見到有咁長歷史

引用:
原帖由 蛇馬lu 於 2017-10-9 01:03 PM 發表

感覺上通常都係啲貴野,名錶品牌先至會有百幾年歷史,平錶好似好少見到有咁長歷史
都唔係一定ge~我隻roamer都之前生日屋企人送比我H
都係後尾先知原來有成130年歷史,雖然呢個牌子啲錶未算好出名
但戴左幾年都正正常常冇乜問題

Patek Philippe 既 Thierry Stern 會話好重要
Richard Mille 就會話一啲都唔重要
引用:
原帖由 冇得揀 於 2017-10-6 12:43 PM 發表

大家覺得手錶品牌歷史重要嗎??
朋友話考慮買唔買果個手錶牌子,通常會睇埋果個品牌H歷史耐唔耐
如果有返咁上下歷史通常都唔差,大家覺得係唔係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 (ツ) 於 2017-10-6 06:16 PM 發表

歴史長又有乜用!好多都係借屍還魂!
A Lange & Söhne 借屍還魂都算係成功。

回覆 引用 TOP

品牌歷史都重要架, 係show off一部份, 等人以為你好識錶, 有時同陌生人打開話匣子都靠佢.
不過其實都係睇款多啲.

熱門搜尋: 免費試用 情侶戒指 耳環
JB Bruticus, Gcreation Shuraking, MT Guardia, MT Quantron, GT Gravity Builder, TFC Hades, TFC Poseidon, UT Ordin, NT Feral Rex, FP Intimidator, TW Constructor

回覆 引用 TOP

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。