註冊 登入

比路人投訴 U-Turn,應該點做?(急問)

引用:
原帖由 fatc7 於 2017-10-6 05:16 PM 發表

話唔記得便可,就算厚多士肯出庭作證,都要有圖先有真相!
出庭唔只罰咁少wor

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 franklee006 於 2017-10-6 05:20 PM 發表

其實假設佢照到我車尾,但咩都冇。佢講咩都得架啦 (簡單講冇證據) 應該都冇用
樓主咪咁天真,police 冇寶不落的

回覆 引用 TOP

我早幾個月前嚮大潭道修路工程燈位等開車,行行下有架車迎頭過緊來差半個車位就撞,我個車Cam 有片證明我線當時係綠燈, 帶埋片去港島交通部開晒File , 個警察居然話要我證明對方當時係紅燈先有得告.......真係吹脹!而家件事不了了知!

<iframe src="//giphy.com/embed/ax2PyNthSOQrS" width="480" height="199" frameBorder="0" class="giphy-embed" allowFullScreen></iframe><p><a href="http://giphy.com/gifs/nice-johnson-scarlett-ax2PyNthSOQrS">via GIPHY</a></p>
引用:
原帖由 joel_dy 於 2017-10-6 06:50 PM 發表

我早幾個月前嚮太潭道修路工程燈位等開車,行行下有架車迎頭過緊來差半個車位就撞,我個車Cam 有片證明我線當時係綠燈, 帶埋片去港島交通部開晒File , 個警察居然話要我證明對方當時係紅燈先有得告.......真係吹脹!而家 ...
都話police 怕鑊,佢地告唔入會比人小。上庭驚defendant 話燈壞左兩邊都綠

我上次間接影到架車cut 雙白,1823 都冇理我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lcm901 於 2017-10-6 06:42 PM 發表

個官會諗證人同你無仇無怨,點解搞你。
會傾向相信證人
如果上庭對你不利。
依家大把多事撚冇嘢做有咩咁奇?
你又諗下冇相冇片下,好人係都夾硬拎上庭告,你估會唔會比法庭屌?

引用:
原帖由 fatc7 於 6-10-2017 17:16 發表

話唔記得便可,就算厚多士肯出庭作證,都要有圖先有真相!
C hing 只要路人肯出庭.
必入不需要有圖.

自辯喇

回覆 引用 TOP

刁民

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lcm901 於 2017-10-6 06:42 PM 發表

個官會諗證人同你無仇無怨,點解搞你。
會傾向相信證人
如果上庭對你不利。
就算唔識的人,也有機會你無意同佢有仇怨,如你渣車過路口時,佢想行出黎,覺得你刻意衝上黎,於是亂作話你亂U
樓主要睇下個地方有冇機會有閉路,同你U個位係咪前D可以轉到返轉頭,咁樣其他位置有閉路睇到你架車返轉頭都可以合理解釋到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 石詩仕 於 2017-10-6 09:08 PM 發表

C hing 只要路人肯出庭.
必入不需要有圖.
如果得一個人投訴就成立既話,會有大量被抄,有人投訴,警方要去查,應該要有其他條件吻合先可以告既.
咁易任何一個人話係就告到仲得了

引用:
原帖由 張東良 於 6-10-2017 21:51 發表

如果得一個人投訴就成立既話,會有大量被抄,有人投訴,警方要去查,應該要有其他條件吻合先可以告既.
咁易任何一個人話係就告到仲得了
這樣案例上得庭,
有狀必甩,
無狀入了80%.

熱門搜尋: 借貸 物業貸款 投資 銀行估價 保險 汽車保險

回覆 引用 TOP

唔好認!路人多數唔會出庭指証你,因為怕比人點相

民主只是一種選擇方式!
要達到理想民主,必須整個社會大部份人心智成熟
人人關心社會!
而且還要有政治人才,才能成就大業
但細看香港民主路上,不知何時能出政治人才?
只見不停破壞社會運作,攪對抗,拉布,拉攏民心
煽動學生攪事,這些垃圾民主行為,極為反感

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 franklee006 於 2017-10-6 09:53 AM 發表

如果有個位有個唔比 U-turn 牌,但係U-turn 比人捉到會唔會扣分架?

今日突然收到個交通警電話,話有個路人投訴我係個位 U-turn。甘我應該點做好,我一直都話我冇印象
唔比都照 U-Turn, 抵 L 死啦!

回覆 引用 TOP

你答阿sir no.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。