註冊 登入

比路人投訴 U-Turn,應該點做?(急問)

引用:
原帖由 volvri 於 2017-10-7 04:24 PM 發表

因為法庭會接納直接証供,直接証供包括証人親自目睹既供詞,相反,影片只係佐証,以証明証人所講
師兄説出重點,就算拍片人亦需上庭作證,接受控辯雙方盤問,最終由法官是否接納

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 volvri 於 2017-10-7 04:48 PM 發表

點吖法劣磚家,睇完兩單判案例子,有乜結論?仲係唔係必需要有物証?仲係唔係一定要有圖有片?還是如似某D香討人咁?
正正今次討論,我已經唔怕七話俾人聽我親生經歷,係要人有圖有真相,仲麻煩Volvri師兄寶貴時間,我們都是想話俾其他人知,天網恢恢,有做就走唔到

引用:
原帖由 volvri 於 2017-10-7 01:45 AM 發表

我試過綠公仔過馬路,架車衝燈,我寫信投訴,去交通部交通調查組俾口供,我無圖無片只得把口,我企硬話會出庭,6個月後我收証人傳票,被告自辯,我上witness box,結果被定罪,罰款2000。

話要圖要片果啲仁兄 ...
宜家D人上哂腦,乜都要片要圖
階玫X十年車,米又系乜都無,照被人告
有做就有做,無做就無做,就系甘簡单

回覆 引用 TOP

唔知陪審員退庭獨議後,是否接受各人意見,糾正自己謬誤,或從討論中増長自己法律常識

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 volvri 於 2017-10-7 03:26 PM 發表

下面呢一單係上訴庭案例,雖然係上訴得值,但原審裁判官亦係靠單一証人把口將被告定罪。

HCMA1105/2007
香港特別行政區
高等法院原訟法庭
刑事上訴司法管轄權
判罪上訴
案件編號:高院裁判法院上訴案件2007年第 ...
文盲,

你個case 有兩個問題

1. 你單野發生喺2007年. 依家2017年無片 警方會唔會受理?我幾個月前投訴有人cut 雙白,警方冇作出起訴

2. 你單野其實有物証,就係控方証人畫幅圖。

引用:
原帖由 p-air 於 2017-10-7 06:04 PM 發表

文盲,

你個case 有兩個問題

1. 你單野發生喺2007年. 依家2017年無片 警方會唔會受理?我幾個月前投訴有人cut 雙白,警方冇作出起訴

2. 你單野其實有物証,就係控方証人畫幅圖。
其實你想要幾多案例!😆😆
可能你受過高等教育,但都唔駛話人地文盲,你應該學過修養!

真係上庭個證人未必制,要浪費成日。還掂都罰硬,搏佢唔出現。

熱門搜尋: 會計 業餘進修中心 上門補習 mba 補習介紹 diploma 日語課程

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 volvri 於 2017-10-7 06:55 PM 發表

On 9,果然係法盲,2007年咪係唔流行車cam嘅年代囉,你口供俾得唔死梗係唔夠証據告。
第二,所有投訴人都會應警方要求畫返當時個圖,單憑口講,法官點邊現場個環境,有幾多條線,架車點行?所有草圖都係事後畫 ...
佢都仲未明,法庭案件審訊原意,就係社會相信警方執法,之後呈上法庭,由大家都認同法制下審訊,法官再由証人証供下作証,有些案件有証人証物固然好,但有些案件只要法官接納証人為成實及可靠証人,除非有反証,法庭過往亦只得証人口供亦判罪成,例如非禮,刑事恐嚇,交通案件更不計其數。所以接受别人意見亦不是難事,懂得認錯更獲人欣賞

回覆 引用 TOP

交警打電話比你?會5會系騙局?通帶寄掛號信比車主上法院問認5認罪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2017-10-6 05:23 PM 發表

法官會考慮證人同你無仇無怨,做乜要冤枉你?
同法官講當日有個路人亂過馬路所以響左一下安提醒路人小心,但見路人豎起中指回應,可能因為咁樣得罪咗該名路人

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。