註冊 登入

足底筋膜炎,

足底筋膜炎, E-mail 此主題給朋友

有無師兄師姐現正或曾經患上此病? 可以點醫治? 是否可以斷尾?

熱門搜尋: 健身教練 物理治療 催眠 心理醫生

回覆 引用 TOP

試下用個網球,哥爾夫球放腳底痛位置踩住碌下,有幫助

有,不過而家無乜事喇,有筋膜炎後,多數只會著波鞋,同埋避免行/企得耐,晚晚臨訓拉筋,不知不覺已無發作好耐了

引用:
原帖由 sam638sam 於 2017-10-7 12:17 AM 發表

試下用個網球,哥爾夫球放腳底痛位置踩住碌下,有幫助
多謝指教

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 說好的不離不棄 於 2017-10-7 08:33 AM 發表

有,不過而家無乜事喇,有筋膜炎後,多數只會著波鞋,同埋避免行/企得耐,晚晚臨訓拉筋,不知不覺已無發作好耐了
我都係多數著波鞋返工,過去兩三年放工時會一花30分鐘左右行番屋企,當做運動,唔知係咪因為咁而瀨洁C而家要去公家醫院配足墊,唔知幾時才可改善問題。現時行一陣路腳已感到痛。

引用:
原帖由 一個人的森林 於 2017-10-7 03:01 PM 發表

我都係多數著波鞋返工,過去兩三年放工時會一花30分鐘左右行番屋企,當做運動,唔知係咪因為咁而瀨嘢。而家要去公家醫院配足墊,唔知幾時才可改善問題。現時行一陣路腳已感到痛。
會唔會你對波鞋唔啱你,或者著蝕左,我以前睇個治理師,佢見到我對波鞋著蝕左,叫我唔好著,話傷腳架,另外你好返之前都係暫停散步,盡量比對腳休息,呢點係我傷果排試返黎,休息越多情况越好,另外每晚臨訓拉下筋,真係有幫助,我而家行/企得多都唔會發作

引用:
原帖由 說好的不離不棄 於 2017-10-7 06:10 PM 發表

會唔會你對波鞋唔啱你,或者著蝕左,我以前睇個治理師,佢見到我對波鞋著蝕左,叫我唔好著,話傷腳架,另外你好返之前都係暫停散步,盡量比對腳休息,呢點係我傷果排試返黎,休息越多情况越好,另外每 ...
好多謝你鴾嬤氶C應該唔係波鞋黻暋D,因為我D波鞋大部分都係著鼵N幾耐,而且都加鷑c墊。我估計係我行得或站立時間較多有關(我怕坐得多會產生健康問題)。但既然對鄐w經有實在問題,我始終要面對現實,讓它多休息,看看情況會否改善,然後再謀下一步,最壞打算係搵物理治療師治理。

引用:
原帖由 一個人的森林 於 2017-10-7 06:39 PM 發表

好多謝你嘅分享。應該唔係波鞋嘅問題,因為我D波鞋大部分都係著咗冇幾耐,而且都加咗鞋墊。我估計係我行得或站立時間較多有關(我怕坐得多會產生健康問題)。但既然對脚已經有實在問題,我始終要面對現實,讓它 ...
加左鞋墊唔一定係好
波鞋同襪都會有影響
同埋樓主有冇過重問題?

不過聽你咁講,行得耐同企得長時間應該就係主因

P.s. 畢業論文研究下肢勞損

引用:
原帖由 suki3333 於 2017-10-7 08:16 PM 發表

加左鞋墊唔一定係好
波鞋同襪都會有影響
同埋樓主有冇過重問題?

不過聽你咁講,行得耐同企得長時間應該就係主因

P.s. 畢業論文研究下肢勞損
我韕MI 有23.8 左右,屬於過重,但都唔算太嚴重。應該係以往行鵀P企黈伅〞鬫茈O問題最終爆發出來。

回覆 引用 TOP

要拉筋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個人的森林 於 2017-10-7 06:39 PM 發表

好多謝你嘅分享。應該唔係波鞋嘅問題,因為我D波鞋大部分都係著咗冇幾耐,而且都加咗鞋墊。我估計係我行得或站立時間較多有關(我怕坐得多會產生健康問題)。但既然對脚已經有實在問題,我始終要面對現實,讓它 ...
係呀,好返之前比對腳休息多D 絕對有幫助,我果時痛到半個傷殘人士咁,落床一掂地就痛,行/企得少少攰乍,又痛,我果時無睇醫生/治療師,後尾佢都自己好返(我上面講睇治療師係因為整親腰骨)

波鞋果度唔單止要唔蝕,仲要揀款,因為而家D波鞋有D係無乜卸力功能,對腳無形中受晒D力,好傷架

另外晚晚臨訓拉筋真係好有幫助架,拉時有D痛,但拉完真係鬆好多(我真係長氣,重覆講完又講,老人院都唔收,哈哈,不過真心堅有用)

引用:
原帖由 說好的不離不棄 於 2017-10-7 10:11 PM 發表

係呀,好返之前比對腳休息多D 絕對有幫助,我果時痛到半個傷殘人士咁,落床一掂地就痛,行/企得少少攰乍,又痛,我果時無睇醫生/治療師,後尾佢都自己好返(我上面講睇治療師係因為整親腰骨)

波鞋果度唔單止 ...
唔好話自己長氣,我都好希望聽到其他人儭g歷隉A多謝你分享經驗就真。話時話,我而家黿〞p同你有D似,但呢個問題係咪真係可以好得番?

引用:
原帖由 一個人的森林 於 2017-10-7 10:34 PM 發表

唔好話自己長氣,我都好希望聽到其他人嘅經歷啫,多謝你分享經驗就真。話時話,我而家嘅情況同你有D似,但呢個問題係咪真係可以好得番?
我都好耐無復發了,而家就算行/企到攰都無發作,算係好返啦 我明白你心情呀,我果時日日痛,痛得耐都諗呢個病會唔會手尾長,會唔會好唔返,仲諗住第日老左加埋退化會唔會要坐輪椅,結果係杞人憂天啦

引用:
原帖由 說好的不離不棄 於 2017-10-7 10:54 PM 發表

我都好耐無復發了,而家就算行/企到攰都無發作,算係好返啦 我明白你心情呀,我果時日日痛,痛得耐都諗呢個病會唔會手尾長,會唔會好唔返,仲諗住第日老左加埋退化會唔會要坐輪椅,結果係杞人憂 ...
希望我都同你一樣啦

熱門搜尋: 嬰兒食譜 兒童傢俬 超聲波 奶粉 bb用品 親子活動 baby
引用:
原帖由 一個人的森林 於 2017-10-7 10:59 PM 發表

希望我都同你一樣啦
師兄加油,我只係多休息,換左波鞋(btw 我換左NB,呢度有同病師兄話換左asics 有幫助)同埋晚晚拉筋就好返,你google 下筋膜炎 拉筋睇下點做丫,我係變奏版,訓係度做,因為我懶,做完訓教,其實主要係拉返鬆條筋同肌肉,即係最痛個位,開頭幾次拉好Q痛架,如果果日行得多企得多,拉時都會好痛,但習慣左就DD痛姐,我咁痛都好得返,你都得既

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。