註冊 登入

睇 2049 之前,重温下 1982年 Blade Runner (4版本 5碟 Blu-ray )

睇 2049 之前,重温下 1982年 Blade Runner (4版本 5碟 Blu-ray ) E-mail 此主題給朋友

上映中 銀翼殺手 2049
Blade Runner 2049 勁好睇 !

不過去睇之前,最好是睇下,重温下..
1982年 公元2020 Blade Runner

回覆 引用 TOP

近年買的是港版中字,4版本5碟Blu-ray
四版本全部片長都是 117 mins
2007 The Final Cut   
1982 U.S Theatrical Cut
1982 International Theatrical Cut
1992 Director's Cut

第五碟是 Workprint 初剪菲林片 110mins
9小時特別收錄中,最特別是..
請來全片所有演員,發表參演感想..
更有心是連一些當年僅獲試鏡,但係落選的人,
都揾得返哂嚟講下當年試鏡心情.....

回覆 引用 TOP

呢段 30th Anniversary Trailer 好正...
https://www.youtube.com/watch?v=iYhJ7Mf2Oxs

回覆 引用 TOP

我都有一套DVD盒裝,買咗都好多年了,不同的是碟一和碟三係DVD唔係Blu-Ray,希望可以補購番Blu-Ray喇,2049出碟時相信係時候了

引用:
原帖由 1201021 於 2017-10-7 08:54 PM 發表

我都有一套DVD盒裝,買咗都好多年了,不同的是碟一和碟三係DVD唔係Blu-Ray,希望可以補購番Blu-Ray喇,2049出碟時相信係時候了
..等埋 2049
2049 必購收藏重温

回覆 引用 TOP

2049 會否有director’s cut呢?

當年我有睇呢套電影!腦裡經常幻想現實中2020年的世界會否像電影裡一樣!現今距2020仲有三年!事實應該証明相差好遠好遠!

引用:
原帖由 Noandroid 於 2017-10-8 02:00 AM 發表

2049 會否有director’s cut呢?
我想呢集劇本情節已經好完滿,無需要再剪輯另版..

1982年版剪出4個版本,是電影上映以後,先為人重新注目,才因應剪出多版..
當時異形1之後,帶著好大期望入場,睇唔明,唔識欣賞,及後借來短篇小說看看,
才明白電影是側重咗場景佈局,而淡化咗故事預言般的寓意...
再睇返DVD才有豁然開朗之感..近年買返呢套Blu-ray版,
是希望藉著高清畫質看清楚多些細節位,在100"投影幕睇衹是一般,電影暗位太多喇..

引用:
原帖由 十字軍 於 2017-10-8 08:38 AM 發表

當年我有睇呢套電影!腦裡經常幻想現實中2020年的世界會否像電影裡一樣!現今距2020仲有三年!
事實應該証明相差好遠好遠!
如果從科技器材去看係實現咗,當年的福哥放張相入TV上的"機頂盒",
就可以全方位聲控畫面,快速找到他最想找到的線索,並且印出相片..
https://www.youtube.com/watch?v=qHepKd38pr0

回覆 引用 TOP

公元2020 Blade Runner
電影原創配樂 Vangelis
尤其片尾電音配樂最是經典 !
https://www.youtube.com/watch?v=qgz6jFxMpyk

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 judylam651 於 2017-10-8 09:04 AM 發表

我想呢集劇本情節已經好完滿,無需要再剪輯另版..

1982年版剪出4個版本,是電影上映以後,先為人重新注目,才因應剪出多版..
當時異形1之後,帶著好大期望入場,睇唔明,唔識欣賞,及後借來短篇小說看看,
才明白電影是 ...
暗位多用投影先正喎
我見出左4k bluray 師兄會否買番隻碟黎播?

引用:
原帖由 Noandroid 於 2017-10-9 05:53 PM 發表

暗位多用投影先正喎
我見出左4k bluray 師兄會否買番隻碟黎播?
差在我H港版Blu-ray碟質素差d,
但係我借美版碟睇睇落又差唔多...
睇4K梗係正好多,不過又要$換機.....

熱門搜尋: crystal 折扣 眼鏡 耳環 時裝 西裝訂造 不織布袋
引用:
原帖由 judylam651 於 2017-10-9 07:44 PM 發表

差在我嘅港版Blu-ray碟質素差d,
但係我借美版碟睇睇落又差唔多...
睇4K梗係正好多,不過又要$換機.....
https://post76.hk/news/2017/10/blade-runner-4k/

有討論區師兄放毒,我諗2049 出碟我實忍唔住換4k Tv

引用:
原帖由 Noandroid 於 2017-10-9 11:51 PM 發表

https://post76.hk/news/2017/10/blade-runner-4k/

有討論區師兄放毒,我諗2049 出碟我實忍唔住換4k Tv
睇多咁咁咁...咁多嘢...
真係好毒 ! 多謝師兄播毒 !
今天開始要認真諗諗...換機...睇4K...

回覆 引用 TOP

好想睇呀

熱門搜尋: 孕婦飲食 children 臍帶血

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。